Előfizetés

Koronavírus: csökken a halálozások száma Kínában, az elnök szerint még korai lenne megnyugodni

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.27. 07:32

Fotó: Shen Bohan / Xinhua News Agency
Utoljára január 28-án jelentettek napi 30-nál kevesebb halálozást a járvány kapcsán.
Közel egy hónappal ezelőtti szintre mérséklődött az új típusú koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma Kínában a csütörtökön közölt adatok szerint. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön arról számolt be, hogy
szerda éjfélig 29 ember halt bele a vírusfertőzés okozta betegségbe Kínában az egy nappal korábbi adatközlés óta. A halálos áldozatok száma ezzel Kína szárazföldi részén 2744-re nőtt.

Utoljára január 28-án jelentettek napi 30-nál kevesebb halálozást a járvány kapcsán. A szárazföldi Kínában szerda éjfélig 433 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 409-et a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, azon belül 383-at Vuhanban, a tartomány székhelyén.
A fertőzöttek száma ezzel 78 497-re emelkedett Kína szárazföldi területén. 32 ezernél többen viszont már felgyógyultak a vírusból.

Szerda éjfélig a kezelés alatt álló páciensek száma Kína-szerte 43 352, közülük 8346 beteg állapota súlyos. További 2358 fertőzésgyanús esetet tartanak számon.
Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán egy, a járvány megfékezéséről szóló ülésen hangsúlyozta: a csökkenő tendencia jó jel, de a járvány újabb fellendülésének kockázatát nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az elnök arra szólította fel a Kínában működő vállalatokat, hogy tekintsék a dolgozóik egészségét és biztonságát elsődlegesnek, emiatt enyhítsék a munkaterhet és az alkalmazottakra helyezett nyomást. Hszi emellett a szükséges óvintézkedések betartására hívta fel a figyelmet a kommunális fertőzések megakadályozása érdekében. A kínai elnök ismét megerősítette, hogy Kína a továbbiakban is együtt dolgozik majd a világ többi országával és a nemzetközi szervezetekkel a járvány kezelését illetően.
Kapcsolódó
A koronavírus elért Romániába is

A tudományt támadó Orbán legitimálásával vádolják a német politikust

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.02.27. 07:23

Ha bebizonyosodik, hogy Günther Oettinger a mostani feladatot azért kapja, mert EU-biztosként korábban kedvezett Magyarországnak, akkor onnantól kezdve már az OLAF az illetékes.
A korábbi német EU-biztos a kezdeti óvatoskodás után most már arról beszél, hogy elvállalja az Orbán Viktortól kapott megbízatást és kész társelnökként vezetni az újonnan létrehozott, ám erősen vitatott "magyar tudományos tanácsot", írja a Politico. Günther Oettinger azonban változatlanul hangsúlyozza, hogy kitart a tudomány szabadsága mellett. Bírálók szerint ugyanakkor a testület arra szolgál, hogy a kormány szigorúbb ellenőrzés alá vonhassa az oktatást és a kutatást. Például úgy, hogy korlátozza az anyagi támogatást az olyan tudósok esetében, akik bírálni merészelik a hivatalos politikát. Oettingernek már csak az a kikötése, hogy az unió hagyja jóvá az új tisztséget. Enélkül egyébként nem is fogadhatja el azt, nehogy érdekütközés lehetősége merüljön fel. Azt ugyanakkor továbbra sem tudja, kap-e majd fizetést, de szeretné, ha közreműködése nyomán jobb helyzetbe kerülne a magyar tudomány. Ezzel szemben baloldali és zöld EP-képviselők azzal vádolják a német politikust, hogy az Orbán mellé áll, amikor annak célja az oktatás és az innováció fokozott felügyelete. A bírálatok különösen a CEU elűzése után erősödtek fel. A környezetvédő frakció egyik német tagja úgy nyilatkozott Strasbourgban, hogy szörnyű gondolat egy korábbi biztos részéről, ha legitimálni akar egy rendszert, amely javában támadja a tudomány függetlenségét. Méghozzá azzal párhuzamosan, hogy NGO-k és újságírók nagy nyomás alatt vannak, az országban grasszál a korrupció, folyik az eljárás a 7-es paragrafus alapján, és meghosszabbították a Fidesz tagsági jogainak felfüggesztését az Európai Néppártban. Oettinger azonban visszautasítja a vádakat, mondván, a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács csupán tanácsadással foglalkozik, nem hoz döntéseket. Viszont elárulta, hogy három napja már kérte a Bizottság beleegyezését. A politikus ellen már négy éve felvetődött a gyanú, hogy túlságosan is szoros kapcsolatokat ápol a magyar vezetéssel. Egy civil szakértő szerint ha bebizonyosodik, hogy a mostani feladatot azért kapja, mert biztosként kedvezett Magyarországnak, akkor onnantól kezdve már az OLAF az illetékes.

A koronavírus elért Romániába is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.27. 07:22
Illusztráció
Fotó: PETRUT CALINESCU / AFP
Tünetmentes a beteg férfi, a hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a teszt negatívnak bizonyult.
Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést - közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei. A jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert
egyike annak a 44 román állampolgárnak aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

A férfit, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a koronavírus-teszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak - közölte Raed Arafat a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára. A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok. A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint
országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.

A pánik megelőzte a betegséget

Megvertek és kidobtak a metróból a romániai Rapid Bukarest ultrái egy ázsiai fiatalt szerdán. A támadást azzal indokolták: áldozatukat koronavírusosnak gondolták. Hétfőn Máramaros megyében egy nőt támadtak meg szomszédai azért, mert olaszországi útját követően rosszul lett. Lefogták, hozzá a rendőrséget és a mentőket is kihívták, de mint kiderült, még csak nem is arra járt, ahol később karantént vezettek be.