Tágas szoba mosdóval és tévével, teljes ellátás - ilyen az élet a Szent László Kórház karanténjában

Publikálás dátuma
2020.02.27. 08:20

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az olaszországi útjuk után elkülönített diákok az utolsó hírek szerint még mindig jól vannak.
Tágas, kétágyas, külön fürdőszobával és tévével ellátott szobákban helyezték el a gyerekeket és felnőtteket a Szent László Kórházban létrehozott karanténban – mesélte a hvg.hu-nak az egyik ott tartott diák édesanyja. A tizenegy középiskolást, az őket kísérő két tanárt, valamint az autóbuszuk két vezetőjét két hétre különítették el, egy észak-olaszországi tanulmányút után. A karanténban lévők teljes ellátást kapnak, de be lehet vinni ételt, italt, sőt, akár laptopot, plüsst is. A közös hűtő a folyosón van, ahová csak szájmaszkban, gumikesztyűt viselve léphetnek ki, a hűtőhöz csak abban nyúlhatnak.
A kórházban az influenzaszezon miatt látogatási tilalmat rendeltek el, de az elkülönítetteket látogatókat mentesítették ez alól.

A kapcsolattartás nagyon jól működik – nyilatkozta a lapnak az édesanya. A hozzátartozók, rokonok, barátok 8-20 óra között bármikor meglátogathatják a karanténba zártakat. A kórtermek egy hosszú, fedetlen teraszra nyílnak, ott egy hermetikusan lezárt üvegablakon keresztül látják egymást. Valamennyire egymás hangját is hallják, de beszélni inkább már telefonon beszélnek.
Mint most kiderült, nem a gyerekek szállása, hanem az iskolájuk volt Bussero községben, a lezárt területtől 13 kilométerre. Az édesanya elmondása szerint a gyerekek már kezdenek megnyugodni, azonban azt tapasztalja, egyes szülők még mindig nem értenek egyet a karanténnal. A történtek elfogadását az sem könnyítette meg, hogy
vasárnap a gimnázium igazgatója nem hívta fel a szülőket, és nem tájékoztatta őket arról, hogy a hazafelé tartó buszt a karanténba várják.

A diákokkal szükség esetén pszichológus foglalkozik, de egyelőre egyikük sem kérte. Folyamatosan odafigyelnek rájuk, naponta többször megkérdezik, hogy vannak. Ő azt tapasztalja, az ápolók nagyon kedvesek és mosolygósak.
Az első gyorstesztet azonnal elvégezték (nyálból és orrnyálkahártyából vettek mintát), ezt néhány nap múlva követi újabb majd egy újabb vizsgálat. A legutolsó információk szerint mindenki tünetmentes.
Szerző
Frissítve: 2020.02.27. 08:22

Csődblöffel próbálta Lázár Botkát gyengíteni, közelében sem járt az igazságnak

Publikálás dátuma
2020.02.27. 08:10

Fotó: Lázár János Facebook oldala
Végül nyereséges cégeknek is jutott a kárpótlásból, például szépen kaszált a "kampányvideóban" szerepet vállaló férfi is.
Politikai blöff volt a Szeviép-csőd miatt megszervezett állami kárpótlás, amit Lázár János vitt keresztül a kormányon, hogy a 2018-as országgyűlési választás előtt Botka Lászlót és a szegedi szocialistákat támadhassák, írja a 24.hu. Emlékeztetőül: 2,7 milliárd forintot osztottak szét magáncégek és -vállalkozók között, azt állítva, hogy az egykori alvállalkozókat a Szeviép 2009-es csődje annyira padlóra küldte a kifizetetlenül maradt számlákkal, hogy nagy részük tönkrement, ezért elengedhetetlen az állami segítségnyújtás. A 24.hu birtokába került kártalanítási cégnévsor azt bizonyítja, Lázár nem mondott igazat. A kárpótolt cégek közül egyik sem ment csődbe 2009-ben, az adófizetők pénzéből kifizetett támogatásokat valójában nyereséges – néhány esetben milliárdos pluszt termelő – építőipari cégek tehették zsebre. Például szép pénzhez jutott az a Barabás János nevű, hajdúböszörményi vállalkozó aki Lázár kampányvideójában is szerepet vállalt, és dicsérte a kormányt és a minisztert a pénzek kifizetéséért. Barabás cége, a Kelet-Földgép Kft. a Szeviép-ügy ügyészségi irataiban még nullás követeléssel szerepelt, de végül kamatokkal 130 milliós kártérítést kapott, ahogy a Pesti Srácoknak adott nyilatkozatában maga is bevallotta. Továbbá a kifizetéssekkel egy időben látványosan megnőttek a Szeviép körüli politikai balhékat forszírozó Szabó Bálint bevételei is. A Lázárral együttműködő Szabó cégének, a Likvid Kontroll Kft.-nek 2018-ban 115 millió forintra ugrott az árbevétele, holott korábban évi 4-6 millió között mozgott. A Szeged.hu a múlt héten megírta, hogy az időközben a Fidesszel is összebalhézó, az októberi szegedi polgármester-választáson függetlenként 1,76 százalékos eredményt elérő Szabó cége és rokonsága kezén lévő ingatlanok száma is ugrásszerűen megnőtt.

A Szeviép-ügy

 A Szeviép Zrt. az M43-as autópálya bizonyos szakaszain nyert építési munkálatokat, alvállalkozói azt állították: több milliárd forinttal maradt adósuk. A 2010-re csődbe ment, útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó cég három egykori vezetőjét különösen jelentős mértékű, tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettel vádolták meg. 2019. decemberében a Szegedi Törvényszék másodfokon bizonyíték hiányában felmentette a Szeviép-ügy vádlottjait.

Szerző

Nem támasztja alá az MTA beszámolója a kormány kifogásait

Publikálás dátuma
2020.02.27. 08:00

Fotó: Népszava
A magyar tudomány 2017-ben és 2018-ban továbbra is kiváló teljesítményt nyújtott, támogatásának és környezetének megfelelően – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) friss beszámolójában, amelyet kedden nyújtottak be a parlamentnek. A mintegy 140 oldalas anyag szerint kiváló eredmények születtek az alapkutatások területén, az így felhalmozódott tudásbázis több területen bekapcsolódott az alkalmazott kutatásokba is.
A beszámoló szerint 2018-ban a hazai GDP 1,53 százaléka ment kutatás-fejlesztésre és innovációra, a rendszerváltás óta ez a legmagasabb ráfordítás, ám továbbra is elmarad az európai átlagtól, ami 2,03 százalék. Az uniós kutatási forrásokért folytatott versenyben Magyarország lemaradása ugyan nem csökkent, de az Európai Kutatási Tanács (ERC) által kiírt pályázatoknál régiós szinten sikeresek a magyar kutatók. Az MTA kutatóinak vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen: az elmúlt öt évben Magyarországnak ítélt 62 millió eurónyi ERC-támogatás több mint felét, 53 százalékát az MTA kutatói kapták. A tudományos folyóiratcikkek legnagyobb és legtekintélyesebb nemzetközi adatbázisai (Web of Science, Scopus), valamint a Magyar Tudományos Művek Tárába feltöltött adatok alapján a minőségi és hatásmutatók terén Magyarország pozíciója kiemelkedő: a nemzetközi együttműködésben készült közlemények részaránya csaknem minden tudományterületen (a fizika, az űrkutatás, a gazdaságtudományok és az agrártudományok területén jelentősen) meghaladja az EU13 országok átlagát. Mindez nem támasztja alá azokat a kifogásokat, amelyekkel a kabinet az akadémiai kutatóhálózat tavaly szeptemberi leválasztását és a nagyobb kormányzati kontrollt biztosító Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz csatolását indokolta. A beszámolóban azt is megemlítik: noha az Országgyűlés tavaly júliusban elfogadta a kutatóhálózat leválasztásáról szóló törvényt, a kormányzat új finanszírozási és intézményi működési modellt 2018-ban kezdeményező koncepciója máig sem ismert.
Szerző
Témák
MTA