járvány;koronavírus;influenza;maszk;

2020-02-28 06:30:00

Frontvonalban, fegyver nélkül küzdenek a vidéki háziorvosok

A vidéki háziorvosok szerint az állam magukra hagyta őket a koronavírus elleni küzdelemben: a központi rendelkezések mellé nem biztosítják számukra a megfelelő feltételeket.

 – A háború első vonalában vagyunk, mert odatoltak bennünket, csak éppen fegyvert nem adtak, amivel védekezni tudnánk – jellemezte a koronavírus kapcsán kialakult helyzetet egy nagyatádi háziorvos. Szerinte a hazai egészségügyi kormányzat egyelőre csak kommunikációban jeleskedik, mindenféle tájékoztatókat, helyzet- és feladatleírásokat küld a háziorvosoknak, ám a tárgyi és az anyagi feltételeket nem biztosítja. – Előírták, hogy adjak a betegeknek szájmaszkot, de kérdem én, egy 1500 fős körzetet hogyan lássak el egymagam? Azon túl, hogy szerintem nem a saját pénzemből kellene megvennem a védőfelszerelést, lehetetlenség, amit kérnek, ugyanis nem lehet maszkot kapni, ha valahol mégis feltűnik egy szállítmány, azonnal a kórházakba irányítják. Ráadásul a klasszikus, műtéti maszk nem is jó elvileg, a szűrős Ffp-maszkok ára pedig ezer forint fölött indul. Már, ha lehet kapni: nekem szerencsém volt, egy ismerős szerzett négyet egy műszaki boltból.

Pedig a hét eleje óta a háziorvosi rendelőkben szinte csak a koronavírus a téma. A várókban a betegekkel beszélgetve egyértelmű: az emberek félnek a fertőzéstől, s az idehaza ebben az időszakban megszokott influenzás tüneteket is a Kínából induló világjárvány jeleinek vélik.

– Próbálunk mindenkit megnyugtatni, de nem könnyű felülkerekedni a híreken – mondta Kocsis Arnold kaposvári háziorvos, – Sajnos a média túlreagálja a problémát, az emberek összeolvasnak mindenfélét, pedig jelenleg a sima influenza sokkal több megbetegedést okoz. Néha nem is értem őket, olyanok kérnek tanácsot, hogyan védekezzenek a koronavírus ellen, akik nem voltak hajlandóak beoltatni magukat az influenza ellen, ami pedig minden évben veszélyt jelent. Az sem jön át a híradásokból, hogy a koronavírus ugyanazokra veszélyes, mint megannyi más betegség: legyengült immunrendszer esetén okoz elsősorban megbetegedést. A rendelési idő szinte mással sem telik, minthogy elmagyarázzuk, mi is ez a betegség, s hogyan kell védekezni ellene, vagy legalábbis csökkenteni a fertőzés veszélyét.

Az orvosok nem túloztak, a megkérdezett betegek tényleg megannyi interneten olvasott praktikát mondtak fel. A legtöbben a forró tea jótékony hatására esküdtek.

– Olvastam, hogy 27 fokon elpusztul a vírus – bizonygatta egy ötvenes nő az egyik kaposvári háziorvosi rendelőben, amire többen azonnal helyeselni kezdtek. Csak akkor lett csend, amikor valaki megjegyezte, hogy azt hallotta, már a kaposvári kórház fertőző osztályán is kezelnek egy koronavírusos beteget.

– Nem kell minden hülyeséget elhinni! – próbálta lehűteni a kedélyeket egy negyvenes férfi, s bár a többség erre is bólogatott, akadtak, akiket láthatóan nem sikerült megnyugtatni.

– Kétféle beteggel találkozunk – jegyezte meg a nagyatádi háziorvos. – Az egyik típus rettenetesen meg van ijedve, a másik viszont pánikkeltést emleget. A legnagyobb baj, hogy az emberek nem értik a híreket, el kell magyarázni, hogy a koronavírus nem azt jelenti, hogy mindenki megfertőződhet, hanem kapcsolatba kell kerülni egy vírushordozóval, vagy olyan helyen kell lenni, ahol kimutatták a vírust. Olyan alapvető tanácsokat kell adnunk, hová tüsszentsenek-köhögjenek, mossanak gyakran kezet, és ha tehetik, olyankor menjenek boltba, amikor nincs nagy tömeg.

A szóbeli felvilágosításon kívül viszont nincs más a háziorvosok kezében, még abban sem kapnak segítséget, hogy saját maguknak beszerezzék a szükséges felszerelést és fertőtlenítőszereket. Több falusi háziorvos megjegyezte: elsősorban nem is plusz forrásra lenne szükségük, hanem központi intézkedésre, hogy minden praxis megfelelően el legyen látva.

– Kiadják a feladatot, csakhogy azt nem mondják meg, hogyan lehetne megvalósítani – mondta feldúltan egy somogyi falu orvosa. – Már régen fel kellett volna állítani egy központi ellátórendszert, ahonnét mindenki rendelni tudna. Nem úgy, mint most, hogy az ember órákig kutat az interneten, hátha talál még egy olyan szállítót, akinél van maszk vagy fertőtlenítő.