Szíria;Törökország;

2020-02-28 09:16:27

Harminchárom török katona halt meg Szíriában

A NATO-nagykövetek rendkívüli tanácskozást tartanak.

Súlyos veszteség érte a török haderőt Szíria Idlíb tartományában egy légicsapásban csütörtökön: 33 katona halt meg – jelentette be pénteken Rahmi Dogan, a Szíriával határos törökországi Hatay tartomány kormányzója.

Az MTI összefoglalója szerint Dogan csütörtökön először csak kilenc halottról számolt be, később 22-ről. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) ugyanakkor már első jelentésében 34 katona halálát tudatta, továbbá, hogy a szíriai kormányerők és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget.

A török tartományi kormányzó közölte, hogy a légicsapás mintegy 30 sebesültjét Szíriából átszállították török kórházba, és hogy egyikük állapota sem válságos.

A légicsapás hírére Recep Tayyip Erdogan török elnök összehívta stábját rendkívüli ülésre csütörtök este, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az Idlíbben történtekről.

A Reuters brit hírügynökségnek a török biztonsági erők két tisztje azt mondta pénteken, hogy a török hadsereg tüzérségi támadással válaszolt a csütörtöki légi csapásra: lőni kezdte a szíriai kormányerők idlíbi állásait.

Moszkva szerint az elesett török katonák a kormányellenes fegyveresek között voltak, Ankara cáfol

A támadó ellenzéki militánsok között voltak azok a török katonák, akik a szíriai kormányerők tüzébe kerültek Idlíb tartományban – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. „Február 27-én Behun lakott település környékén török katonák kerültek a szíriai hadsereg tüzébe, akik a terrorista alakulatok harci formációiban voltak” – állította a moszkvai katonai tárca. A minisztérium szerint a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért an-Núszra csütörtökön széles fronton kísérelt meg támadást Idlíbben. A tárca emellett arról tájékoztatott, hogy az orosz légierő nem hajtott végre csapást Behun környékén, ahol török katonák estek el.

Hulusi Akar török védelmi miniszter azonban tagadta az orosz védelmi tárca közlését. A dél-törökországi Hatay tartományban, a török-szíriai határon található parancsnoki központban Akar úgy nyilatkozott, hogy a török egységek körül nem volt semmilyen fegyveres csoport, amikor a támadást végrehajtották. Hangsúlyozta: az incidens annak ellenére következett be, hogy Ankara a török egységek pozícióiról előre egyeztetett a terepen tartózkodó orosz illetékesekkel, és annak ellenére folytatódott, hogy az első lövést követően a török fél még egyszer figyelmeztetést adott.

Mindazonáltal a török álláspont szerint a török katonák légicsapásokban vesztették életüket. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy légiereje csapást mért volna a környékén. Akar nyomatékosította: a légicsapások során még mentőegységeket is találat ért. 

Rendkívüli tanácskozás

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében közölte: a NATO-tagországok nagykövetei Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken amiatt, hogy előző nap egy légitámadás során a szíriai Idlíb körzetében megöltek 33 török katonát.

Tájékoztatása szerint az Észak-atlanti Tanács keretében összeülő nagykövetek a szövetség alapító okiratának 4-es cikke alapján, Törökország kérésére folytatnak megbeszélést a szíriai fejleményekről.

A washingtoni szerződés 4. cikke értelmében a NATO-tagországok tanácskozás összehívását kérhetik, ha úgy vélik, hogy területi egységüket, politikai függetlenségüket vagy biztonságukat veszély fenyegeti.

Törökország repüléstilalmi övezettényilváníttatná Idlíbet

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója pénteki Twitter-üzenetében arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy védje meg a harcok dúlta, szíriai Idlíb tartományban tartózkodó civileket, és nyilvánítsa repüléstilalmi övezetté Idlíbet.        

Altun leszögezte: a korábbi asztanai folyamat másik két résztvevője, Oroszország és Irán, amely a damaszkuszi rezsim lépéseiért vállalt felelősséget, teljesen megbízhatatlanná válik, ha nem teljesíti Idlíbben az erőszak megfékezésére vonatkozó kötelezettségeit.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, akinek országa a mérsékelt felkelőket segíti a konfliktusban, szerdán azt mondta, hogy igyekeznek megoldást találni Idlíb légterének ellenőrzésére, miután szerinte a török hadseregnek jelenleg „ez a legnagyobb gondja” a térségben.

Hulusi Akar török védelmi miniszter csütörtökön jelezte: az orosz küldöttség kétnapos ankarai tárgyalásai ellenére továbbra is fennáll a felek között a légtérhasználat problémája. A török fél arról értekezett orosz tárgyalópartnerével, hogy a török hadsereg mind a fegyveres, mind a fegyvertelen drónjait használhassa a régióban. A tárcavezető rámutatott: Ankara számára különösen a tűzszünet fenntartása, a fegyvernyugvás megsértésének észlelése érdekében szükséges az idlíbi légtér használata. Akar csütörtökön később telefonon beszélt amerikai hivatali kollégájával, Mark Esperrel.

„Hónapok óta civilek millióit bombázzák a levegőből. Az infrastruktúra, iskolákat és kórházakat is beleértve, a rezsim rendszeres célpontja. Népirtás megy végbe lassan a szemünk előtt” – fogalmazott Altun hivatalos Twitter-üzenőfiókján.

A török tisztségviselő hozzátette: Damaszkusz „évek óta előnyt kovácsolt a »nemzetközi csendből« a bűntetteivel szemben”. „Sorsára hagyni Idlíbet azt jelenti, hogy valóra válik a rezsim álma. Demográfiai és etnikai tisztogatást hajtanak végre a térségben. Nem nézhetünk félre!” – hívta fel a figyelmet.

Válaszolt a török hadsereg

A török hadsereg válaszul pénteken tűz alá vette Szíriában a kormányerők több mint 200 hadállását. A válaszcsapásban légi járművek, köztük fegyveres drónok és a tüzérség egységei vettek részt.