kórházak;koronavírus;

Minden alkalmas kórházat mozgósítanak a gyanús esetek ellátására - Akadnak ellentmondások a tisztifőorvos utasításában

A jövő hét elejéig valamennyi érintett egészségügyi intézménynek elkülönítőt kell kialakítania a fertőzésgyanús betegek ellátására.

Az elkülönítők kialakításáról szóló utasítást Müller Cecília országos tisztifőorvos két nappal ezelőtt írta alá. A döntés nyomán már nem csak a fővárosi Szent László kórház fogadja a gyanús eseteket, hanem szinte minden ellátó. Ha viszont az elkülönített beteg mintája koronavírusra pozitív lesz, akkor azonnal mentővel a Szent László kórházba kell szállítani.

Az országos tisztifőorvos utasítása szerint az elkülönítőket a fertőzőbetegeket ellátó osztályokon úgy kell kialakítani, hogy azok lehetőleg előtérrel rendelkező, jól szellőztethető és egyágyas szobák legyenek.

Mint az a lapunk birtokába került utasításból kiderül: minden esetleges fertőzöttet azonnal jelenteni kell a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályának. A potenciális beteget el kell különíteni, és sebészi maszkot kell ráadni. A vele érintkező egészségügyi dolgozóknak pedig védőköpenyt, kesztyűt és munkavédelmi maszkot, szemüveget kell viselniük. Arról, hogy a beteg mintája eljusson a Nemzeti Népegészségügyi Központba, a kórháznak kell gondoskodnia.

A tisztifőorvos a betegeknek is előírt magatartási szabályokat, így azok indokolatlanul nem hagyhatják el a kórtermet. A látogatóik számát minimalizálni kell, és azok is csak védőöltözetben léphetnek be a szobájába. A védőeszközöket a kórháznak kell biztosítania. Az ugyanakkor nehezen érhető, hogy egy elkülönített, koronavírus-gyanús beteg miért látogatható. Főleg azért különös ez az intézkedés, mert a jelenleg még a karanténban lévőkhöz sem engedik be a hozzátartozókat.

Lapunk úgy tudja: a főigazgatók külön utasításban rendelték el, hogy miként tegyenek eleget a járványügyi hatóság elvárásainak. A végrehajtásért felelős teameket hoztak létre, s ezeknek a nap 24 órájában elérhetőeknek kell lenniük. A csoport vezetőjét pedig különleges jogokkal ruházták fel, így például bárkinek adhatnak utasítást. Rendelkeztek arról is, hogy szerezzenek be megfelelő mennyiségű védőruházatot különösen a sürgősségi és a fertőző osztályon dolgozóknak. Az elkülönített részlegen a nap 24 órájában biztosítani kell elegendő orvost és ápolót, ha másként nem megy, akkor más osztályokról átcsoportosítva.