Előfizetés

10 milliárdot osztott szét a kormány a Trianon-évfordulóra hivatkozva, Schmidt Mária alapítványa kapta a harmadát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.29. 12:40
Schmidt Mária
Fotó: Népszava
Annak az alapítványnak, ahol Bayer Zsolt kuratóriumi tag, csak 220 millió jutott.
Egy pénteken megjelent kormányrendelettel 10,34 milliárd forintot osztott szét itthoni és határon túli szervezetek között a kormány a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára rendezett a Nemzeti Összetartozás Évére - vette észre a 444.hu.
Ennek közel harmadát, 2,9 milliárd forintot a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kapta.

A szervezet - ahonnan tavaly belső konfliktusok miatt a stáb nagy része távozott - máskor is örülhetett már rengeteg közpénznek, jegyzi meg a portál. A rendszerváltás emlékéve indokán például 12 milliárd forintot kaptak programjaikra.
A mostani keretből kapott 220 milliót az a Trianon Múzeum Alapítvány is, aminek a kuratóriumában Bayer Zsolt is ott ül.

Nem lesz könnyű vasárnap Budapest belvárosában közlekedni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.29. 12:24
Illusztráció
Fotó: Népszava
Délután és este forgalomkorlátozások és lezárások lesznek.
Vasárnap délután és este demonstráció miatt korlátozások lesznek Budapest belvárosában – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint vasárnap délután forgalomkorlátozásokra kell számítani a Szabadság hídon, Budán a Szent Gellért tér, a Műegyetem rakpart, a Budafoki út, a Bartók Béla út és a Szent Gellért rakpart környékén. Késő délután, kora este a Vértanúk tere környékén lesznek lezárások. A BKK arra kéri az autóval közlekedőket, hogy délután és este kerüljék el a Szent Gellért tér és a Vértanúk tere környékét, mert a lezárt területekre nem tudnak majd behajtani. A közösségi közlekedést használóknak várhatóan változásokra kell számítani a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 49-es, az 56A villamos, a 7-es, a 15-ös, a 115-ös, a 133E autóbusz, továbbá a 70-es és a 78-as trolibusz forgalmi rendjében. A Buda és Pest közötti utazásra ebben az időszakban a környéken az M4-es metrót érdemes igénybe venni – írta a BKK.

Gólyák kerültek migráns-pánik célkeresztjébe Somogyban, leszedetnék egy falu egyetlen fészkét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.29. 12:08
Illusztráció
Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / AFP
Alaptalanul félnek attól, hogy a madarak koronavírussal fertőzik meg a gyerekeket.
"A falu egyetlen gólyafészke a játszótér közelében van, amit jó lenne most mielőbb leszedni, mert a hamarosan hazatérő gólyák koronavírust, vagy más fránya fertőzést hozhatnak" - ezzel keresték meg egy Somogy megyei faluból a dömösi madármentőket, írja a Sokszínű Vidék. Ijesztő, hogy az "esztelen, zsigeri pánik" hatására egy gólyafészket akar az aggódó szülő leszedetni, nyilatkozta a portálnak Márton András madármentő szakember. A somogyiaknak ezért egy részletes levélben magyarázta el:
"nem lesz a gyerekeknek semmi baja a játszótéren sem gólyától, sem fecskétől, sem más vonuló madártól".

Gólyáink, fecskéink Afrikából jönnek, nem Kínából vagy más távol-keleti országból, ahonnan a vírus a jelenlegi ismeretek szerint elindult. A madarak útja hosszú hetekig tart, így ha bármelyik meg is betegedne útközben bármilyen betegségben, akkor legyengülve esélye sincs hazajutni és útja közben elpusztul. Az új koronavírus lappangási ideje is messze rövidebb, mint az ő vonulási idejük - részletezte a szakember. Hozzáfűzte:
olyan esetről, hogy gólyától, vagy fecskétől betegséget kapott volna az ember, még nem hallott.

Ugyanakkor lehet, hogy mások mások fejében is megfordul hasonló, és rosszabb esetben akár az is előfordulhat, hogy az aggódó ember nem kérdez, csak leveri a fészket, netán csúzlival, puskával fogadja a hazatérő vonuló madarakat. Márton szerint kár lenne ilyenért, mert azon felül, hogy embertelen, erkölcstelen és törvénytelen dolog ilyet tenni, összességében indokolatlan is.