Aláírták az amerikai-tálib békemegállapodást

Publikálás dátuma
2020.02.29. 14:48

Fotó: GIUSEPPE CACACE / AFP
Az amerikai katonák kivonulnak Afganisztánból, cserébe ígéretet kapott Washington a tálibok és a kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére.
Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók vezetői aláírták szombaton Dohában a történelmi jelentőségű békemegállapodást. Ez a remények szerint fontos lépés lesz a 18 éve dúló afganisztáni háború lezárásában, és
lehetőséget teremthet az afgán kormány és a tálibok későbbi békeegyezményének aláírására.

A dokumentum értelmében az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszáma 3-4 hónapon belül 13 ezerről 8,6 ezerre csökken, a kontingens többi katonáját pedig 14 hónapon belül kivonják Afganisztánból, feltéve ha a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek. A biztonsági garanciákon túl az amerikaiak ígéretet kaptak a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére. Hírügynökségek jelentések szerint a párbeszéd március 10-én veheti kezdetét.

18 éves háború

Az afganisztáni bevonulást George Bush amerikai elnök rendelte el 18 évvel ezelőtt, válaszul a 2001. szeptember 11-én elkövetett amerikai merényletekre. Az amerikai csapatok és a szövetségesek néhány hónap alatt megdöntötték a tálibok uralmát, menekülésre kényszerítve a tálibok vendégszeretetét élvező Oszama bin Ladent és az al-Kaida többi vezetőjét. A háború azonban folytatódott, a tálibok újraszerveződtek, és mára az ország területének több mint felét tartják ellenőrzésük alatt.
A katari fővárosban nyélbe ütött megállapodás megnyitja az utat az előtt, hogy az Egyesült Államok lezárja történelmének leghosszabb háborúját, Donald Trump pedig teljesítse ezzel az egyik legfontosabb kampányígéretét. Az egyezmény azonban legitimálja a nemzetközi színtéren okkal terrorszervezetnek tartott tálibokat, miközben az afgánközi párbeszéd, a lázadók és a kormány közötti tárgyalások sikere egyáltalán nem garantált.

Sikeres lehet, ha szakítanak a többi terrorszervezettel

A megállapodást Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja írta alá Abdul Gáni Baradar tálib mollával. A dohai aláírási ceremónián mintegy 30 ország képviseltette magát. Az amerikai küldöttség tagja volt Mike Pompeo külügyminiszter. Pompeo szerint az teszi majd sikeressé a megállapodást, ha a tálibok szakítanak az al-Kaidával és más terrorszervezetekkel, és támogatni fogják a harcot az Iszlám Állam dzsihadistái ellen.
Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője a legreménykeltőbbnek azt tartja, hogy a másfél évig tartó tárgyalási folyamat idején az amerikaiak tartották magukat az ígéreteikhez. Irritáló és provokatív volt szerinte az, hogy a külföldi harci gépek közben folytatták a berepüléseket a tálibok ellenőrzése alatt lévő területeken, de - tette hozzá - a tálib harcosok a parancsot betartva türtőztették magukat.
Időközben Mark Esper amerikai védelmi miniszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár - akik szintén jelen voltak a ceremónián - Kabulba látogatott, ahol tárgyalt Asraf Gáni újraválasztott afgán elnökkel, és a dohai megállapodás kapcsán közös nyilatkozatot adtak ki. Esper reménytelinek nevezte a dohai megállapodást, de hangsúlyozta, hogy ez csak a kezdet. Esper azt hangsúlyozta, hogy ha a tálibok nem tartják magukat az egyezséghez, habozás nélkül érvénytelenítik azt. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és a nemzetközi partnerek a továbbiakban is támogatni fogják az afgán biztonsági erőket. Stoltenberg ugyancsak támogatta a békeegyezmény megkötését.
Frissítve: 2020.02.29. 17:58

Koronavírus – Kurz nem utazik Washingtonba, Stájerországban is megjelent a fertőzés

Publikálás dátuma
2020.02.29. 13:30

Fotó: Helmut Fohringer / AFP / APA-PictureDesk
Egy 50 év körüli nő betegedett meg, aki nemrég tért vissza Észak-Olaszországból. Azokat, akikkel kapcsolatban állt, felszólították, hogy ne hagyják el az otthonukat.
Meghatározatlan időre elhalasztották Sebastian Kurz osztrák kancellár washingtoni látogatását a koronavírus terjedése okozta helyzet miatt – erősítette meg szombaton a kancellári hivatal a sajtóban megjelent híreket. Kurz vasárnap kezdte volna meg négynaposra tervezett egyesült államokbeli látogatását, és kedden találkozott volna Donald Trump amerikai elnökkel. Ausztriában szombatra kilencre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma:
két ember betegedett meg Alsó-Ausztriában, illetve Stájerországban is diagnosztizálták az első koronavírussal fertőzöttet.

Stájerország tartományban egy 50 év körüli nő kapta meg elsőként a koronavírus-fertőzést. Ő nemrég tért vissza Észak-Olaszországból. Azokat, akikkel kapcsolatban állt, felszólították, hogy ne hagyják el az otthonukat. Stájerország egészségügyi referense, Doris Kampus (SPÖ) hangsúlyozta, hogy
„minden szükséges intézkedést meghoztak, így a helyi lakosság biztonságban érezheti magát”.

Péntek délutánig az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 763 tesztet végeztek el; köztük Alexander Schallenberg (ÖVP) külügyminisztert és delegációját is megvizsgálták, ők ugyanis nemrég Iránban jártak. Az osztrák fővárosban bemutattak egy vészhelyzeti forgatókönyvet. Az első legfontosabb teendő eszerint az orvosi szakszolgálat kibővítése. A lakosságnak azt tanácsolják, a tünetek észlelése esetén hívják a 1450-es, erre a célra létesített telefonszámot. A szakemberek arról is döntöttek, hogy egyelőre nem vezetnek be korlátozást a tömegrendezvények, így kongresszusok, gyűlések, sportrendezvények látogatására.

Választás Szlovákiában: este tízig a fű sem nő

Publikálás dátuma
2020.02.29. 11:28

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
A rész- és végeredményeket valamivel éjfél előtt kezdik majd közölni.
Megkezdődött szombat reggel a 2020-as, nyolcadik parlamenti választás Szlovákiában. A voksolás este tízig tart, a hozzávetőleg 4,4 millió választópolgár 24 politikai pártra és mozgalomra, illetve azok képviselőjelöltjeire adhatja le voksát.
Napközben még a részvételi arányról sem közölnek adatokat, és az exit poll felmérések eredményeit is csak a szavazóhelyiségek bezárása után hozzák nyilvánosságra.

Reggel 7-kor érvénybe lépett az információs moratórium, amely a voksolás végéig, este 10-ig tart. A vonatkozó szabályozás szerint legutóbb két héttel a választás napja előtt lehetett a pártok támogatottságát mutató felméréseket nyilvánosságra hozni.
Az új összetételű parlament 30 nappal a hivatalos végeredmények kihirdetése után ül össze először.

A rész- és végeredményeket a www.volbysr.sk honlapon teszik közzé, az első érdemi részeredmények éjfél előtt várhatók. A hivatalos végeredményeket vasárnap jelenti be Központi Választási Bizottság (ÚVO).
Frissítve: 2020.02.29. 11:33