Németország;jégbor;

2020-03-02 14:07:15

Az enyhe tél miatt nem lesz jégbor Németországban

Először fordul elő a borkészítés német törtélemében, hogy nem tudják elkészíteni a különlegességet, és ha továbbra is ilyen enyhék lesznek a telek, drága ritkasággá válhat.

Az enyhe tél miatt a borkészítés német törtélemében először idén a híres borászatok nem készítenek jégbort – jelentette be a Német Borintézet. Az ország egyetlen borászati régiójában sem volt idén az ilyen borhoz szükséges mínusz hét Celsius-fok. Az egymást követő meleg telek miatt a jégbortermelés a közelmúltban csökkent, 2017-ben csak hét borászat, 2013-ban pedig csak öt volt képes a készítésre.

Az intézetnek nincs tudomása arról, hogy ebben vagy a múlt században lett volna olyan év, amikor nem készült jégbor, és mivel a 19. században még hidegebbek voltak a telek, feltételezik, hogy a legutóbbi szüret volt az első 1830, a német bortermelés kezdete óta, amikor nem készült jégbor – tette hozzá.

A jégbor elkészítéséhez a mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és ezért a fagyott szőlőből préselt bor nagyon édes, ám magas savtartalmú lesz. A jégbor Németországban mindig különlegességnek számított, a bortermelés 0,1 százalékát adta. A német jégbor legnagyobb piaca Japán és Kína, valamint a skandináv országok és az Egyesült Államok.