New Yorkban is betiltották az egyszer használatos műanyagzacskókat

Publikálás dátuma
2020.03.02. 15:11

Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP
Vasárnap lépett életbe a törvény, amelynek megszegői az átmeneti időszak után súlyos büntetésre számíthatnak Kalifornia és Oregon után New York államban is.
Az állam hulladékgazdálkodási törvénye megtiltja szinte valamennyi üzletágnak a műanyag zacskók használatát. Az üzletekben öt centért papírzacskót vagy újrafelhasználható műanyagzacskót kell felajánlani a vásárlóknak, és egy átmeneti időszak után a hatóságok súlyos büntetést szabnak ki a törvény megszegőire. 
Egyes termékek, mint a hús és a hal, vagy a gyógyszerek esetében a törvény továbbra is engedélyezi az egyszerhasználatos műanyag zacskó használatát.
Kalifornia és Oregon után New York a harmadik állam az Egyesült Államokban, ahol ilyen tilalmat léptetnek életbe.
New York államban évente mintegy 23 milliárd műanyag zacskó került forgalomba. A városban több mint 10 milliárd egyszerhasználatos műanyag zacskót használtak eddig évente, ami 91 ezer tonna műanyag hulladékot jelentett a hulladékfeldolgozóknak, megsemmisítésük költségei 12,5 milliárd dollárt tettek ki a hatóságok adatai szerint.
Szerző

Az enyhe tél miatt nem lesz jégbor Németországban

Publikálás dátuma
2020.03.02. 14:07

Fotó: HENDRIK SCHMIDT/dpa Picture-Alliance / AFP
Először fordul elő a borkészítés német törtélemében, hogy nem tudják elkészíteni a különlegességet, és ha továbbra is ilyen enyhék lesznek a telek, drága ritkasággá válhat.
Az enyhe tél miatt a borkészítés német törtélemében először idén a híres borászatok nem készítenek jégbort – jelentette be a Német Borintézet. Az ország egyetlen borászati régiójában sem volt idén az ilyen borhoz szükséges mínusz hét Celsius-fok. Az egymást követő meleg telek miatt a jégbortermelés a közelmúltban csökkent, 2017-ben csak hét borászat, 2013-ban pedig csak öt volt képes a készítésre.
„Ha gyakoribbá válnak a következő években az enyhe telek, a jégborok Németország térségeiből drága ritkaságokká válnak”

– mondta Ernst Büscher, az intézet szóvivője.

Az intézetnek nincs tudomása arról, hogy ebben vagy a múlt században lett volna olyan év, amikor nem készült jégbor, és mivel a 19. században még hidegebbek voltak a telek, feltételezik, hogy a legutóbbi szüret volt az első 1830, a német bortermelés kezdete óta, amikor nem készült jégbor – tette hozzá.
A jégbor elkészítéséhez a mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és ezért a fagyott szőlőből préselt bor nagyon édes, ám magas savtartalmú lesz. A jégbor Németországban mindig különlegességnek számított, a bortermelés 0,1 százalékát adta. A német jégbor legnagyobb piaca Japán és Kína, valamint a skandináv országok és az Egyesült Államok.
Szerző

A koronavírus hatására kitisztult a levegő Kínában

Publikálás dátuma
2020.03.02. 10:00

Fotó: Qing Chun/Imaginechina / AFP
A NASA szerint a járvány megfékezésére hozott intézkedések következtében csökkent a levegő szennyezettsége.
Műholdfelvételek tanúsága szerint jelentősen csökkent a levegő szennyezettsége Kínában, ami legalább részben a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések következménye – közölte vasárnap az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A bejelentés szerint a NASA és az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) felvételen jól látszik, milyen nagyot zuhant februárban a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettsége januárhoz képest a járvány okozta gazdasági lassulás, az egészségügyi vesztegzárak nyomán.
A járművek és ipari üzemek által kibocsátott nitrogén-dioxid szintje csökkenése elsőként Vuhan, a járvány gócpontja környékén volt észlelhető, majd szétterjedt az egész országra. A NASA szerint a levegő tisztulása egybeesett a közlekedési és ipari megszorításokkal, tízmilliók karanténba helyezésével. Fei Liu, az űrkutatási hivatal légminőség-kutatója szerint ez az első eset, hogy ilyen drámai csökkenést figyeltek meg ilyen nagy térségben egy meghatározott eseményhez kapcsolódva.
A tudósok korábban a 2008-as globális gazdasági válság idején észlelték a nitrogén-dioxid fokozatos csökkenését, illetve átmeneti és lokális csökkenését az ugyanazon évben rendezett pekingi olimpia alatt. A levegőminőség javulását korábban is tapasztalták a kínai újévi ünnepek alatt, január végén vagy február elején, de azok zárultával visszaállt korábbi szintjére a légszennyezettség. A NASA szerint az idei levegőtisztulás nagyobb mértékű a korábbi évekénél, és hosszabb ideje tart.
Szerző