Kettősfrontok nehezítik a hetet

Publikálás dátuma
2020.03.02. 16:16

Fotó: CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Az átmeneti nyugodtabb hétfő után mozgalmas és szeles lesz az időjárás, ami a télvégi fáradtsággal súlyosbítva nem csak az érzékenyeknek okozhat kellemetlenségeket.
Alig vagyunk túl a rendkívül megterhelő vasárnapon, az egynapos szünet után újabb, ráadásul tartós igénybevételnek leszünk kitéve – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán. Keddtől ugyanis ismét frontosra, szelesre és csapadékosra fordul az időjárás. A napi hőmérsékletek ugyan az átlag felett alakulnak, nem lesz kellemes a hőérzet, a hét második felében pedig lehűlés is várható – írta a Meteo Klinika igazgatója.
A fölénk húzódó kettősfront következtében kedden borongós, gyakran csapadékos, lehangoló lesz az időjárás. Az elmúlt napokban gyakran tapasztal fejfájás, migrén nem tágít, sőt az élénk szél tovább is erősítheti a fájdalmakat. Sokakat alvászavar és álmatlanság gyötörhet; reggel fáradtan, nyűgösen ébredhetnek. Az előrejelzések szerint ráadásul a kettősfronti hatás három napon keresztül tart, ami rendkívül megterhelő; a frontokra, a szélre, de a változékony időre érzékenyek is erős tüneteket tapasztalhatnak. A tartós fronttevékenység a szívbetegséggel küzdőket fokozottan megviseli. Vérnyomás-ingadozás, keringési és akár emésztési, puffadásos tünetek is felléphetnek – tette hozzá a szakember.
A krónikus betegek rosszullétet is tapasztalhatnak. A frontérzékenyek görcsös fájdalmaktól: fejfájástól, migréntől, izom- és hasi görcsöktől szenvedhetnek. A gyakran megerősödő délnyugati irányú szél múlni nem akaró, intenzív fejfájást, szokatlan stresszt és ingerlékenységet okozhat. Ez a közlekedésben nyomon követhető: a nedves, csúszós útszakaszok, az élénk, erős légmozgás miatt romló menetstabilitás mellett figyelmetlen, szétszórt sofőrökre is fel kell készülni.
Segíthet a pihenés, de legalábbis a stresszes helyzetek kerülése, a kímélő étrend, azaz a zsíros és fűszeres ételek kerülése, inkább szárnyasok, halak és sok zöldség, gyümölcs fogyasztása, ami az immunrendszert is erősíti és ellenállóbbá teszi a fertőzésekkel szemben. A ború miatt jelentkező mentális panaszokon, levertségen és a fáradékonyságon enyhíthetnek a környezetben lévő vidám színek, de a rendszeresen alkalmazott fényterápia is – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Szerző

A gyerekbalesetek megelőzéséről is szó lesz a Semmelweis Egészségnapokon

Publikálás dátuma
2020.03.02. 13:30

Fotó: VILLAREAL/BSIP / AFP
A biztonságos otthon kialakításával kapcsolatban is lehet gyakorlati tanácsot kapni a szombati eseményen.
Egyéves kor feletti gyermekeknél az egyik vezető halálok a baleset, ráadásul ezek legnagyobb része otthon történik, és odafigyeléssel, a lakás biztonságos kialakításával elkerülhető lenne – közölte a Semmelweis Egyetem.     
Az otthon bekövetkező leggyakoribb gyermekbalesetek között tartják számon a szakemberek a "forrázásos" eseteket, amelyek nagy részben a szociális helyzettel és a lakás korszerűségével hozhatók összefüggésbe. Kiemelten veszélyesek a háztartásban megtalálható vegyszerek, például a vízkőoldó, a sósav, a lefolyótisztító, a hipó, a hideg zsíroldó, egyes mosogatótabletták, a fagyálló és a szélvédőmosó-folyadékok. Ezekből kis mennyiség is életveszélyt okozhat, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy tárolásuk kizárólag gyermekek elől elzárva biztonságos.
A leggyakoribb balesetek közé tartozik az úgynevezett „magasból esés”. Ha egy gyermek a saját testmagasságáról vagy annál magasabbról esik le, mindenképpen súlyos sérülést kell feltételezni, és orvoshoz kell fordulni. Az áramütés, a fulladás, és a lakókörnyezetben megtalálható instabil tárgyak is veszélyforrást jelenthetnek – hívták fel a figyelmet.
A Semmelweis Egységnapok Prevenció a gyermekgyógyászatban című rendezvényén az érdeklődők képzett szakemberektől kaphatnak gyakorlati tanácsokat a biztonságos otthon kialakításával kapcsolatban, de a csecsemők újraélesztését is el lehet sajátítani. A szombati rendezvényen a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel, valamint az egyre több gyermeket érintő elhízással kapcsolatban is készülnek interaktív bemutatókkal, állapotfelmérésekkel és előadásokkal a szervezők. A gyermekkori kábítószer-használatról és következményeiről Zacher Gábor tart előadást, Bernáth József sztárséf pedig az egészség jegyében tart főzőshow-t. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
Szerző

Egyre több a jel: mégsem biztos, hogy „élet, erő, egészség” a tej

Publikálás dátuma
2020.02.29. 14:14

Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
Ahol vannak más, jó minőségű, magas tápértékű ételek, a nagy mennyiségű tejfogyasztás több szempontból is kockázatos lehet egy új tanulmány szerint.
Az utóbbi időben a tehéntej megítélése megosztotta a szakembereket. Egyesek még mindig nélkülözhetetlen tápláléknak, mások pedig sok probléma forrásának tartják. A nemrégiben a New England Journal of Medicine hasábjain megjelent tanulmány is inkább az utóbbit erősíti – írta a PharmaOnline.
Bár a tehéntej a növekedést elősegítő faktorok mellett számos makro- és mikrotápanyagot tartalmaz, ezeknek nem egyedüli forrása, így a fogyasztása nem létszükséglet. A tejtermékek fogyasztása mellett korábban egyik fő érv az volt, hogy a kalciumbevitel véd a csonttörésektől és a csontritkulástól. Ma már ez nem feltétlenül igaz, ugyanis éppen azokban az országokban leggyakoribbak a csípőtáji törések, ahol a legmagasabb a tejfogyasztás. Igaz, a csonttörések kockázatát több tényező, például a D-vitamin ellátottság, az etnikai hovatartozás is befolyásolja.
A tejfogyasztás ugyan hozzájárul a gyerekek növekedéséhez, a kutatók úgy vélik, hogy a tej tápanyagai elsősorban azokban a régiókban szükségesek, ahol a rendelkezésre álló egyéb táplálékok minősége és mennyisége nem kielégítő. Ahol azonban vannak jó minőségű, magas tápértékű ételek, a nagy mennyiségű tejfogyasztás kockázatos lehet, többek között fokozhatja a csonttörés valószínűségét is.
A vizsgálatok eredményei szerint nincs kapcsolat a tejfogyasztás és az elhízás, valamint a cukorbetegség, de a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikója között. A nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek és a prosztatadaganat, illetve az endometrium- és emlőrákok közötti kapcsolat azonban nem zárható ki. Ennek magyarázata lehet, hogy a jelentősebb tejfogyasztás az inzulinszint emelkedésével jár. Csökkentheti viszont a béldaganatok kialakulásának kockázatát, amit a tej magas kalciumtartalmára lehet visszavezetni. A fermentált termékek, mint a joghurtok fogyasztása kifejezetten kedvezően hat a bélflórára, és feltételezhetően csökkenti a zsírmáj előfordulásának kockázatát.
Szerző