Előfizetés

A gyerekbalesetek megelőzéséről is szó lesz a Semmelweis Egészségnapokon

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 13:30

Fotó: VILLAREAL/BSIP / AFP
A biztonságos otthon kialakításával kapcsolatban is lehet gyakorlati tanácsot kapni a szombati eseményen.
Egyéves kor feletti gyermekeknél az egyik vezető halálok a baleset, ráadásul ezek legnagyobb része otthon történik, és odafigyeléssel, a lakás biztonságos kialakításával elkerülhető lenne – közölte a Semmelweis Egyetem.     
Az otthon bekövetkező leggyakoribb gyermekbalesetek között tartják számon a szakemberek a "forrázásos" eseteket, amelyek nagy részben a szociális helyzettel és a lakás korszerűségével hozhatók összefüggésbe. Kiemelten veszélyesek a háztartásban megtalálható vegyszerek, például a vízkőoldó, a sósav, a lefolyótisztító, a hipó, a hideg zsíroldó, egyes mosogatótabletták, a fagyálló és a szélvédőmosó-folyadékok. Ezekből kis mennyiség is életveszélyt okozhat, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy tárolásuk kizárólag gyermekek elől elzárva biztonságos.
A leggyakoribb balesetek közé tartozik az úgynevezett „magasból esés”. Ha egy gyermek a saját testmagasságáról vagy annál magasabbról esik le, mindenképpen súlyos sérülést kell feltételezni, és orvoshoz kell fordulni. Az áramütés, a fulladás, és a lakókörnyezetben megtalálható instabil tárgyak is veszélyforrást jelenthetnek – hívták fel a figyelmet.
A Semmelweis Egységnapok Prevenció a gyermekgyógyászatban című rendezvényén az érdeklődők képzett szakemberektől kaphatnak gyakorlati tanácsokat a biztonságos otthon kialakításával kapcsolatban, de a csecsemők újraélesztését is el lehet sajátítani. A szombati rendezvényen a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel, valamint az egyre több gyermeket érintő elhízással kapcsolatban is készülnek interaktív bemutatókkal, állapotfelmérésekkel és előadásokkal a szervezők. A gyermekkori kábítószer-használatról és következményeiről Zacher Gábor tart előadást, Bernáth József sztárséf pedig az egészség jegyében tart főzőshow-t. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Jobban teljesítenek a jó könyvet olvasó gyerekek

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 12:40

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
Eredményesebbek az iskolában azok a gyerekek, akik naponta – jó – könyvet olvasnak – állapította meg egy nagyszabású új tanulmány.
Az Oxford Review of Education című folyóiratban publikált kutatást a Malagai Egyetem és a University College London (UCL) tudósai vezették. Elemzésük szerint az iskolán kívüli olvasmányok közvetlen hatással vannak a gyerekek iskolai teljesítményére. Egy jó könyv jobban fejleszti az olvasási készséget, mint bármilyen más típusú olvasnivaló.
A tanulmányhoz az Andalúziai Oktatási Felmérő Hivatal adatbázisát használták fel. Azokat a kérdőíveket elemezték, amelyeket több mint 43 ezer spanyol tanuló 2008-2009-ben töltött ki 10 és 11 éves kora között, aztán ismételten 13 és 14 éves kora között 2011-2012-ben. A vizsgálatból kiderült, hogy azok a diákok, akik naponta olvastak könyvet, annyival jobb eredményeket értek el az iskolai teszteken, ami plusz háromhavi középiskolai tanulmányi előmenetellel volt egyenértékű. Az újságok, képregények vagy magazinok rendszeres olvasása nem járt hasonlóan pozitív hatással a kutatók eredményei szerint, a novellaolvasás pedig csak nagyon csekély előnyt hozott.
 A kutatás megállapításai fontos jelzést küldhetnek a szülőknek, tanároknak és a politikusoknak. A nemzetközi kutatócsoport azt ajánlja a fiataloknak, hogy az olvasással töltött idejüket szenteljék a könyveknek – olvasható az Eurekalert tudományos hírportálon.
John Jerrim, az UCL kutatója, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy 11 és 14 éves koruk között óriási fejlődésen mennek át a gyerekek. A háromhavi előny, amelyre az olvasással szert tehetnek, nem tűnhet soknak, de ez a vizsgált három középiskolai évnek a tíz százaléka. „Az egyre jobban digitalizálódó világban nagyon fontos arra biztatni a fiatalokat, hogy találjanak időt egy jó könyv elolvasására” – hangsúlyozta Jerrim.
A kutató szerint az olyan olvasnivalók, amelyek nem olyan lebilincselőek és összetettek, mint egy jó könyv, nem nyújtanak előnyt a kognitív fejlődésben. Ez különösen a gyengébb tanulóknál érdekes, akiknél minden járulékos segítség fontos lehet. Luis Alejandro Lopez-Agudo, a Malagai Egyetem kutatója hozzátette: az olvasás alapvető készség, amely kulcsszerepet játszik életünkben. „És nemcsak az a fontos, hogy olvassanak a fiatalok, hanem az is, hogy mit olvasnak.”
Az olvasással töltött idő a kutatások szerint segít az olvasási készségek fejlődésében. Ez a képesség gyakorlással fejleszthető, valamint egyre hosszabb és nehezebb szövegek olvasásával. Mindeddig csak néhány tanulmány foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a gyerekek olvasmányai mennyire befolyásolják iskolai teljesítményüket. Az új kutatás azt próbálta megállapítani, hogy van-e kapcsolat az olvasás- és matematikateljesítmény, valamint a gyerekek szabadidős olvasmányai, illetve az olvasással töltött idő között. A kutatók az olvasmányok között a képregények, novellák, könyvek, újságok és magazinok szerepét vizsgálták.

Rovarzsír zöldítheti meg a belga gofrit

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 11:38

Fotó: Sergi Reboredo/Picture-Alliance / AFP
A lárvák zsírjának használata, a Ghenti Egyetem kutatói szerint fenntarthatóbb, mint a tejtermékeké, például a vajé.
„A rovaralapú hozzávalók használatának számos pozitív hozadéka van. Fenntarthatóbbak, mivel a rovaroknak kevesebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabbak a táplálékuk átalakításakor. Továbbá kevesebb vízre van szükségük vaj előállításához” – magyarázta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője, bemutatva egy rovarvajból készült, frissen sütött belga gofrit.
A fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú vajat.
A kutatók szerint a tesztken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget, ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri.
A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje, a vitamin, a rost és az ásványi anyag tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetbarát, olcsó alternatívákat találjanak az állati termékek helyettesítésére.