Putyin és Erdogan megállapodott: éjféltől tűzszünet lép életbe Idlibben

Publikálás dátuma
2020.03.05. 18:59

Fotó: SEFA KARACAN / Anadolu Agency
Az orosz és a török elnök megállapodása alapján ma éjféltől el kell hallgatniuk a fegyvereknek az északnyugat-szíriai Idlib tartományban.
Csaknem egymillió, otthonából elüldözött civil, heves harcok, valamint egyre nyíltabb konfliktus a damaszkuszi rezsim és a török hadsereg között – ez volt az elmúlt hónapok mérlege az északnyugat-szíriai Idlib tartományban. Az események a szír kormánnyal szövetséges Oroszország és a felkelőket támogató Törökország közötti viszonyt is feszültté tették, habár a két országnak sikerült elkerülni a közvetlen konfliktust. Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön kísérletet tett arra, hogy megállapodjoanak egy tűzszünetről és legalább átmenetileg békét teremtsenek Idlibben. Meglehetősen gyakorlottak ebben, 2016 decembere óta tulajdonképpen kettőjük alkui határozták meg Szíria sorsát. Ám hiába a tapasztalat, ezúttal is hosszas, több mint 6 órán tartó tárgyalások után született meg kompromisszum. Putyin és Erdogan lényegében az előző tűzszüneti megállapodásokat - a 2017-es asztanáit, és a 2018-as szocsit - egészítette ki. A legjelentősebb módosítás, hogy a tervek szerint jövő vasárnaptól közös orosz-török járőrözések kezdődnek az Idlibet ketté osztó M4-es autópályán, hogy biztosítsák a fegyvernyugvás betartását. A sztráda mindkét oldalán hat kilométeres mélységben biztonsági övezet létesül, ami arra utal, hogy a szír lázadók a szocsi egyezséghez képest jóval kisebb területet tudhatnak magukénak, Idlib és környéke helyett csupán a tartomány felét. Az orosz-török alkuban viszont az is szerepel, hogy meg kell teremteni a lehetőséget a szír kormányerők bevonulása elől elmenekült emberek visszatérése - ez pedig azt jelentheti, hogy a rezsimnek ki kell vonulnia december óta meghódított területekről. Egyelőre azonban nem teljesen világos, hogy a gyakorlatban tényleg ezt jelentik-e a rendelkezések, mivel a megállapodás pontos részleteit csak a következő héten dolgozza ki Oroszország és Törökország.
Van mit kidolgozni, mert még számos rendezendő kérdés maradt, nem utolsó sorban az, hogy mi lesz az Idlibben domináns Háját Tahrír as-Sámmal. Az Al-Kaidához köthető dzsihádista terrorszervezetet nem számolták fel a török fegyveres erők, hiába vállalta ezt Ankara már a 2017-es asztánai egyezségben is. A Bassár El-Aszád szír elnökhöz hű hadsereg éppen erre hivatkozva indította meg tavaly decemberben idlibi offenzíváját, amely során az orosz légi erővel közösen kíméletlenül bombázták a civil lakosságot - kórházakat, iskolákat és lakónegyedeket is. Putyin és Erdogan mostani alkuja nyomán mindenesetre megvan a remény, hogy egy időre véget érnek a hadműveletek. Noha a két vezető január 12-re meghirdetett tűzszünete összeomlott, azóta jelentősen megváltozott a helyzet. Akkor még kétségbevonhatatlan volt az Aszád-rezsim fölénye, a szír hadsereg (részben az orosz légi támogatásnak köszönhetően) sorra foglalta el a településeket a lázadók utolsó bástyájának számító tartományban, az elmúlt napokban viszont Törökország egy katonai beavatkozás során megmutatta, milyen könnyedén képes visszaszorítani a szír kormányerőket. Ehhez persze az is kellett, hogy Oroszország ne lépjen közbe, az üzenet azonban így is egyértelmű volt: Erdogan nem fogja hagyni, hogy az Aszád-rezsim a harctéren nyerje meg a polgárháborút. A török elnök a tűzszünet bejelentésekor is hangsúlyozta, hogy a jövőben vissza fognak vágni a szír kormányerők támadásai esetén.
Frissítve: 2020.03.06. 12:58

Száz felett a nagy-britanniai fertőzöttek száma

Publikálás dátuma
2020.03.05. 18:03

Fotó: ISABEL INFANTES / AFP
18 ezer szűrést végeztek eddig.
Száz fölé emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium csütörtök délutáni tájékoztatása szerint a hatóságok egy nap alatt 30 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 vírust, így az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 115. A tárca által a bejelentéssel egy időben közzétett grafikus kimutatás szerint Londonban 25 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván; az egyes vidéki térségekben 8 és 17 között van az igazolt esetek száma. A minisztérium adatai szerint Nagy-Britanniában csütörtökig 18 083 szűrést végeztek, és ezek eredményei között azonosították az eddigi 115 pozitív leletet.
Szerző

Csend szakadt Rómára, eltűntek az utcákról a gyerekek és a turisták

Publikálás dátuma
2020.03.05. 17:35

Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini / AFP/NurPhoto
Kiürültek a presszók és az éttermek, néma stadionokban tartják a labdarúgó-bajnokság találkozóit is.
A római Navona-tér presszóteraszai üresek, miközben a taxiállomások tele vannak kocsikkal a Covid19-fertőzés okozta félelmek miatt. Az országos óvintézkedések első napján Olaszország attól tart, hogy a  járványhelyzet még hetekig eltarthat – írja helyszíni beszámolójában Sárközy Júlia, az MTI tudósítója. 
A római belvárosi presszók és éttermek pincérei csütörtökön úgy nyilatkoztak a távirati irodának, hogy számításaik szerint máris hetven százalékkal visszaesett a forgalom.

Sokakat elbocsátottak, mivel vendég nélkül nincsen szükség felszolgálókra. Mások maguktól mondtak le más állás után nézve, mivel az "idegenforgalom vagy a vendéglátás jelenleg már Rómában sem nyújt életbiztosítást". Az egyik pincér nevetve kommentálta azt az előírást, hogy a vendégektől legalább egy méteres távolságot kell tartania. "Így nem lehet dolgozni" - jelentette ki. Kollégái hozzátették, nem adják fel, bár úgy látják, a "vírushelyzet" akár hetekig is eltarthat.
A Pantheon-tér asztalkáinál majdnem kivétel nélkül idős urak isszák kávéjukat a napsütésben. Arra a kérdésre, hogy miért nem maradtak otthon, hiszen a kormány szerint a 65 év felettieknek nem tanácsolt utcára menni, azt válaszolják, hogy a miniszterelnök Giuseppe Conte kizárólag "magáért aggódik".
"Betartjuk a higiéniai előírásokat, de nem akarunk a pánikba belehalni! A kormány túlzásba viszi a rendelkezéseket, és terrorizálja a lakosságot, ez lesz a veszte!" - vélte  az egyik férfi.

Üresek a fagylaltozók és majdnem teljesen üres a Pantheon is, kivételt a taxiállomás jelent, ahol tömött sorokban várakoznak a járművek. A szintén itt parkoló konfliskocsik vezetői szerint ekkora idegenforgalmi visszaesést még a Sars-járvány sem okozott 2003-ban. A kereskedők, presszótulajdonosok, szállodások Róma külvárosában is panaszkodnak: nemcsak a turisták, az olasz vevőkör is inkább távol marad az emberekkel teli helyektől.
A március 15-ig meghirdetett oktatási szünet ellenére az utcák nincsenek tele gyerekekkel. "A nagyszülőkkel otthon maradtak" - mondta egy édesapa.  Megjegyezte, nagyon súlyos lehet a helyzet, ha az iskolákat az egyik napról a másikra az egész országban be kellett zárni.
A tanulók a kezdeti ünneplés után már azt kérdezik, mi lesz az év végi bizonyítványukkal. Aggódnak az érettségizők is.

Igazgató a Giulio Cesare iskola üres folyosóján
Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
  Dario Nardella Firenze polgármester az olasz közrádiónak elmondta, hogy a toszkán fővárosban már egymillió szálláshelyet mondtak le, ami több száz kisebb szálláshely ideiglenes bezárásához vezetett. A szicíliai Palermóban is érzik a látogatók távolmaradásának hatását. A hotelek, éttermek kirakataira az #Itt minden rendben van - feliratot tették ki, a közösségi oldalakon is terjesztve. Az egyik palermói étterem csütörtökön lombardiai fogásokat készített szolidaritásként a legtöbb igazolt fertőzöttet számláló észak-olaszországi régió felé. A labdarúgó bajnokság a zárt ajtók mögötti, közönség nélkül "néma" találkozókra készül. Az olaszok a nappalik díványáról követik majd a mérkőzéseket, hiszen óvintézkedésként nem tanácsolt, ha a sörözőkbe mennek el megnézni. 
Szerző