költözés;Pázmány Péter Katolikus Egyetem;Piliscsaba;campus;

A Pázmánynak tavaly még eszében sem volt megválni piliscsabai campusától

Nincs ilyen tervünk – mondta az egyetem a lehetséges költözést firtató kérdésünkre. Aztán jött Semjén Zsolt ajánlata, és minden megváltozott.

Csütörtök reggel, egy Index által kiszúrt törvényjavaslatból derült ki, hogy új épületeket kap a józsefvárosi Palotanegyedben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által fenntartott Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

Az állam a Magyar Rádió egykori Bródy Sándor utcai épületét, két Pollack Mihály téri és egy Szentkirály utcai ingatlant ajánlana fel a katolikus egyetemnek – cserébe pedig átvennék a Pázmánytól a Makovecz Imre tervezte piliscsabai campust.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott- és az egyetem széttagoltságával magyarázott törvényjavaslatot nem előzték meg ráhangoló bejelentések, sajtóesemények – a püspöki konferencia azonban a jelek alapján így is eldöntött ügynek tekintette a költözést. Tóth Tamás, az MKPK titkára március 5-én arról beszélt, hogy a Pázmány mielőbb menni akar, ám évekbe telhet, mire az egyetemhez tartozó minden intézmény „megtalálja a helyét.” 

Fél éve még tervben sem volt

Mindez azért meglepő, mert a katolikus egyetem lapunk kérdésére tavaly júniusban még határozottan visszautasította, hogy túladnának a piliscsabai ingatlanegyüttesen: a Népszava akkor nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a Pázmány 2019 őszén gazdasági okok miatt megválna nehezen fenntartható piliscsabai campusától. 

Szerettük volna megtudni, hogy kinek és mennyiért adták volna el a Makovecz-féle kampuszt, mennyi időbe telne, hova költöznének át, hány hallgatót és dolgozót érintene a költözés folyamata, de az egyetem rektori hivatala akkor, 2019 nyarán úgy tájékoztatott minket, hogy szó sincs költözésről. 

„Az Egyetemnek nincs olyan terve, hogy megválik a piliscsabai campustól. A folyamatban lévő 2019/2020-as országos általános felsőoktatási felvételi eljárásban a piliscsabai képzéseink meghirdetésre kerültek, amely a felsőoktatásban általánosan alkalmazott felmenő rendszerben önmagában is több éves elköteleződést jelent.”

Más egyetem használhatja majd az államosított campust

Hogy a kormány pontosan mit, mikor és mennyiért tervezne az egyházi egyetemtől átvett ingatlanegyüttessel, arról írásban faggattuk a javaslat beterjesztőjét, Semjén Zsoltot. Helyette a Miniszterelnökségi Sajtóiroda reagált - válaszuk szerint az addig széttagoltan, több városban működő Pázmányt új belvárosi központba helyeznék át,  mert ez " hozzájárul a magyar felsőoktatás további erősítéséhez". 

A Miniszterelnökség válaszából az is kiderült, hogy a kormány továbbra is egyetemi oktatási célokra akarja használni az államosításra váró piliscsabai campust.

Központi könyvtár, vidéki kilátásokkal

Hogy melyik egyetem kapná meg az épületet, azt nem árulták el, de a Népszava kérdésére - összefügghet az épületcsere az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tervezett költöztetésével - azt írták, a könyvtár költöztetéséről még nincs döntés.

Felvetésünk mindenesetre nem megalapozatlan, hiszen  Lázár János, korábbi kancelláriaminiszter már 2016-ban arról beszélt, hogy Országos Széchenyi Könyvtár Piliscsabán „kap korszerű, nagy raktárat, ahol készletezésre, és a raktározásra váró dokumentumok, könyvek méltó elhelyezésére nyílik lehetőség”. Igaz, az archívumból tavaly augusztusig csak a látványtervek készültek el. 

"Nem kizárólag egyházi érdek"

 A Pázmánynál és egyházi fenntartójánál pedig arról érdeklődtünk, hogy az egyetem miért gondolta meg magát, mi lesz így a piliscsabai helyszín kapcsán emlegetett több éves elköteleződéssel - és egyáltalán, a Pázmány, az egyházi fenntartó vagy az intézmény döntött-e a költözésről. Az egyetem annak ellenére sem reagált, hogy egyértelműen jelezték, tudnak megkeresésünkről. A Püspöki Konferencia viszont válaszolt - olyasmire is, amiről nem kérdeztük őket.

"A képzési helyszínek egyesítésének célja a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen eddig is folyó magas színvonalú oktatás biztosítása és annak további emelése. Az egyetemi oktatással a jövő generáció neveléséhez kíván az intézmény hozzájárulni, amely nem kizárólag egyházi érdek. Az Egyetemnek fontos a mielőbbi költözés, de biztosan szükség lesz az épületek átalakítására, az pedig egyelőre az előzetes tervezés fázisában van. A tárgyalások az állammal PPKE budapesti campusának bővítéséről folyamatban vannak. Fontos hangsúlyozni, hogy a PPKE piliscsabai campusán jelenleg folyó képzések folyamatosak."

 Tudomásunk szerint az állam más, adott esetben nem állami fenntartású felsőoktatási intézmények fejlesztését is támogatta korábban, illetve támogatja. Az Egyetem és az állam kapcsolatát egyebekben a nemzetközi szerződés szabályozza." 

Vagyis, a Püspöki Konferencia leginkább az állammal való együttműködést tartotta fontosnak tisztázni. Arról, hogy a Pázmány miért tért el korábbi határozott állásfoglalásától, mi motiválhatta őket a hirtelennek is mondható döntésben, a fenntartó nem beszélt.