Előfizetés

5,5 milliárdot kapott a TEK, megszerzik a Hős utcai ingatlanokat is

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.05. 22:05
Fotó: Népszava
Vadul építkezik terrorelhárítás, a bontásra ítélt társasházak helyén is építkezhetnek.
Egy kormányhatározattal több tételben összesen 5,5 milliárd forintot kap a Terrorelhárítási Központ, hogy befejezze megkezdett beruházásait és előkészíthesse az újabbakat  - derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.
Az Orbán Viktor által aláírt határozat értelmében a kormány idén 2 milliárd forintot, jövőre 2,7 milliárdot biztosít a közelebbről nem részletezett célú építkezésekre – műveleti komplexumuk előkészítésére pedig 800 millió forintot küldenek a TEK-nek. A dokumentumból az is kiderül, hogy Pintér Sándor belügyminiszter Bártfai-Máger Andrea tárca nélküli miniszter társaságában elkezdhet tárgyalni a X. kerület Hős utca 15/A–B számú ingatlanok átadásáról is. (Cikkem korábbi változatában a kisajátítás szót használtam, rosszul, a tévedésért elnézést kérek - a szerző.)   Ezek a Hős utca elgettósodott társasházai, melyekből kiköltöztetnék a bérleti díjukat fizető lakókat is.
 A TEK-nél megszokottnak számítanak a nagy költségvetésű beruházások: 2017-ben például 376 millió forintból hőszigetelték a Zách utcai komplexum épületeit.

Négy éve válságállapotban: ismét hosszabbított a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.05. 21:12
Kerítés a déli határon
Fotó: Botár Gergely / kormany.hu
Ezúttal a törökök által gerjesztett menekülthullám miatt hosszabbították meg az először 2016 márciusában elrendelt krízishelyzetet.
A kormány meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, külön tekintettel a Törökország felől elindult migránsáradatra, annak biztonsági és járványügyi kockázatára - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) csütörtök este az MTI-vel.  Közleményük szerint az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben.
  "Komoly és veszélyes a mostani migrációs helyzet Magyarországra nézve is" - emelték ki, hozzátéve: Törökország felől tömegek indultak el Európa belseje felé. A balkáni migrációs útvonalon akár több százezres migránsáradat állhat össze és a magyar határnál a 2015-ös röszkei zavargásnál is súlyosabb helyzet állhat elő. A bejelentés arra nem tér ki, hogy az újabb válsághelyzetről főként az Orbán Viktor szövetségesének tekintett Recep Tayyip Erdogan török elnök tehet, aki az orosz-szír erőkkel folytatott proxy háborújában fegyverként használja a Szíriából érkező menekültáradatot, és a több milliós tömeg Európára szabadításával fenyegetőzik.
 A migrációs válsághelyzetet 2016 márciusában hirdette ki a kormány. Azóta folyamatosan fenntartották az intézkedést, ami a KTK szerint is "speciális jogosítványokat ad az állami, rendvédelmi szervek kezébe". Ez adott esetben a határvédelemre szánt tízmilliárdok sorsának titkosítását is jelentheti.

Újabb hazai fertőzöttet találtak: egy debreceni férfi szervezetében mutatták ki a vírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.05. 20:15

Fotó: Országos Mentőszolgálat
A férfi Milánóban dolgozik, rendszeresen ingázik Olaszország és Magyarország között.
Egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje is pozitív lett - közölte a hivatalos kormányzati tájékoztatási portál. A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza. Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Állapotáról pénteken ígérnek tájékoztatást. Eddig két fertőzöttről tudtunk, mindketten irániak, egyikük a Semmelweis Egyetem, másikuk a Szent István Egyetem hallgatója.  A kormányzati tájékoztatás szerint így a 3 igazoltan fertőzött ember mellett fertőzés gyanúja miatt pedig negyvenen vannak karanténban Magyarországon.