Előfizetés

Innovációval nyert környezetvédelmi díjat a Sziget fesztivál

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.06. 11:36

Fotó: Polyák Attila / Rockstar Photographers
Idén ez már a második zöld elismerése Magyarország legnagyobb zenei rendezvényének.
A Sziget fesztivált ezúttal a londoni A Greener Festival Awards (GFA) gáláján díjazták. Magyarország legnagyobb zenei rendezvénye a környezethatékony gyakorlatok megteremtését célzó Greener Festivaltól  a Greener Innovations kategóriában kapott elismerést – közölte a Sziget.
A díjat azzal innovációval nyerte el a fesztivál, amelynek során tavaly a fenntartható táplálkozást népszerűsítő étkezőblokkban, a Mama Earth Eatery-ben olyan ételeket lehetett kapni, amelyek előállítása alacsony CO2 kibocsátással járt, az innen származó ételmaradékot, lebomló műanyagból készült evőeszközöket és tányérokat pedig helyben feldolgozták egy mobil komposztáló berendezés segítségével. Az így elkészült humuszt az Óbudai-sziget rekultivációjára fordítják. A helyszínen egy látványlabor is működött, ahol a komposztálás folyamatát ismerhették meg az érdeklődők.
„A Sziget kiemelt küldetése a fenntartható fesztiválozás alapjainak megteremtése, ezért is dolgozott ki egy hosszútávú tervet ennek kapcsán, amit áprilisban a Föld Napja alkalmával fogunk bemutatni” – mondta Kádár Tamás főszervező.
A fesztivál idén már kapott egy környezetvédelmi elismerést: januárban a hollandiai Groningenben a környezetvédelem terén elkötelezett fesztiválnak járó díjat nyerte el.
Sziget fesztivál 2019. 6. nap
Fotó: Erdős Dénes

Lecseréltek egy elefántot Szegeden

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.06. 09:42

Fotó: Lajos Endredi / Szegedi Vadaspark
A vezérbikánál fiatalabb, kisebb, kifejezetten barátságos természetű Félixszel nyugodtabb lesz a háromfős csapat élete, a vadaspark vezetőinek reményei szerint.
A tíz év körüli, a hannoveri állatkertben született bikát, amely a gondozóitól a Félix nevet kapta, Veszprémből szállították egy speciális konténerben Szegedre szerda este. A fiatal bika gyorsan elfoglalta új helyét, ahol az ajtó túl oldalán egyből érdeklődve, vagyis elefánt módra nyújtott ormánnyal várták a leendő csapattársai. Már az első percek alapján látszott, hogy a Szegedi Vadaspark két elefántja, Shah Rukh és Taru barátságosan fogadta Félixet, így a jövő héten össze tudják őket engedni – mondta Veprik Róbert a Szegedi Vadaspark igazgatója.
Az elefánt cseréjére azért volt szükség, mert Shanti, az elköltöztetett állat közel egykorú a jelenlegi vezérbikával, Shah Rukhkal, ezért sokszor kerültek összetűzésbe. Félix fiatalabb és kisebb is Shah Rukhnál, így könnyebben elfogadja annak elsőbbségét, ezáltal várhatóan nyugodtabb lesz az élet a szegedi elefántcsapatban.
Félixen látszik, hogy kifejezetten barátságos természetű elefánt, így a tréningje zökkenőmentesen fog folytatódni Szegeden is. A Vadaspark március közepén újrainduló állatbemutató programja, a Zoo Típusú Találkozások egyik állomása a nyilvános elefánttréning, amely során majd a látogatók is megtekinthetik, az állatok hogyan sajátítják el a különböző, egészségügyi vizsgálatukat megkönnyítő gyakorlatokat.
2018 tavaszán a Szegedi Vadaspark történetének eddigi legnagyobb, 480 millió forintos beruházással, uniós támogatással felépült elefántháza öt állat tartására alkalmas. Hideg időben az elefántokat a hatméteres belmagasságú belső kifutóban láthatják a vendégek, az épülethez pedig az ország legnagyobb 7 ezer négyzetméteres elefántkifutója kapcsolódik. A tervek szerint később elefánttehenek is érkeznek a Tisza-parti városba, és az állatkert a tényészprogramba is bekapcsolódik.

Egyre kevesebb szén-dioxidot nyelnek el a trópusi esőerdők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.05. 20:32
Füstfelhők az Amazonas-medence őserdeje felett. A brazil elnök Jair Bolsonaro az erdőirtó földműveseket támogatja a környezetvédők helyett
Fotó: JOAO LAET / AFP
A folyamat lassan megfordulni látszik, az óriási erdőségek fogyasztóból kibocsátóvá válnak. A helyzeten ront a gyors felmelegedés is.
Gyorsan gyengül a trópusi erdők szén-dioxid-elnyelő képessége - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport mintegy 300 ezer fa harminc éven át történő figyelemmel kísérése nyomán. A szakértők eredményeiket a Nature tudományos lapban mutatták be.A Leedsi Egyetem kutatói által vezetett globális tudományos együttműködés eredményeképpen arra jutottak, hogy már elkezdődött az a tudósok által félt folyamat, amikor a világ háborítatlan trópusi erdői szén-dioxid-elnyelőből szén-dioxid-kibocsátóvá válnak - idézi az MTI az EurekAlert.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál cikkét.

A fogyasztási csúcs után jön a kibocsátás

Az érintetlen trópusi erdőkről ismert, hogy kritikus szerepet játszanak a klímaváltozás lassításában, kivonják ugyanis a légkörből a szén-dioxidot és a fákban tárolják - ez az úgynevezett szén-dioxid-megkötés.A klímamodellek jóslatai szerint ez a folyamat évtizedeken át tarthat. Az új jelentés szerint azonban a Föld érintetlen trópusi erdei által felvehető szén-dioxid-mennyiség az 1990-es években érte el a csúcsot. Az elemzést Afrika és az Amazonas 565 háborítatlan trópusi erdejében élő fák növekedésének és halálának három évtizeden át történő figyelemmel követése alapján végezték el.
A 2010-es évekre egy trópusi erdő szén-dioxid-elnyelő képessége átlagosan egyharmadával csökkent. A nagyjából száz intézmény által végzett kutatás az első, mely jelentős méretű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy
megkezdődött az erdők széndioxid-forrássá válásának folyamata.

A CO2-től nőnek a fák, a szárazság azonban kiirtja őket

A kutatást vezető Wannes Hubau, a Leedsi Egyetem egykori kutatója, jelenleg a belgiumi Közép-Afrika Múzeum munkatársa, elmondta: "Afrikai és az Amazonasból származó adatok kombinálásával elkezdtük megérteni, miért változnak ezek az erdők. Az ezt elindító tényezők a szén-dioxid-szint, a hőmérséklet, a szárazság és az erdők dinamikája". "Az extra szén-dioxid gyorsítja a fák növekedését, de ezt a hatást minden évben egyre jobban felülírják a mind magasabb hőmérsékletek és gyakoribb szárazságok negatív hatásai, melyek lassítják a növekedést és megölhetik a fákat" - mondta a szakértő. "Ezeknek a tényezőknek a modellezése kimutatta, hogy
a hosszú távú jövőben csökken Afrika szén-dioxid-elnyelő képessége. Az Amazonasé továbbra is gyorsan gyengül, utóbbi jóslatunk szerint a 2030-as évek közepére válik szén-dioxid-forrássá".

Az 1990-es években az érintetlen trópusi erdők nagyjából 46 milliárd tonnányi szén-dioxidot távolítottak el a légkörből, ez a mennyiség a 2010-es években a becslések szerint 25 milliárd tonnányira csökkent. A 2010-es és 1990-es évek közötti különbség, a 21 milliárd tonna szén-dioxid megfelel az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Kanada összes fosszilis üzemanyag-kibocsátásának.  Összességében az érintetlen trópusi erdők az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-emisszió 17 százalékát vonták ki a légkörből az 1990-es években. Ez az arány a 2010-es években 6 százalékra csökkent.