Előfizetés

Megvan a NASA következő marsjárójának neve

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.06. 10:27

Fotó: Aubrey Gemignani / NASA
Egy hetedikes diák nyerte meg a pályázatot, így Állhatatosságnak (Perseverance) nevezték el az amerikai űrkutatási hivatal vörös bolygóra készülő, eddig csak Mars 2020-nak hívott robotját.
Mostantól hivatalosan Állhatatosságnak (Perseverance) nevezik az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Marsra tartó következő robotját – jelentette be csütörtökön a NASA. A nevet Alexander Mather hetedikes virginiai diák adta, aki az elnevezésre tavaly kiírt országos pályázatot megnyerte.
Az űreszközt, amelyet idén júliusban indítanak útra és jövő februárban érkezik a vörös bolygóhoz, eddig csupán Mars 2020-nak hívták. A névadási versenyre 28 ezren küldtek be javaslatot. Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos missziókkal foglalkozó igazgatóságának illetékese közleményében azt írta, hogy Mathernak sikerült „a legjobban eltalálnia a marsi küldetés szellemiségét”. 
Hozzátette, a korábbi küldetésekhez hasonlóan ez a marsjáró is számos kihívással néz majd szembe, és várakozásaik szerint „elképesztő felfedezéseket tesz majd”. Már most számos akadályt leküzdött azzal, hogy eljutottak az indítás végrehajtása előtti folyamathoz. Az Állhatatosság feladata a korábbi marsi mikroorganizmusok feltárása lesz.
Az előző hasonló járműveknek, a Sojournernek, a Spiritnek, az Opportunitynek és a Curiositynek is iskoláskorú gyerekek adtak nevet. A floridai Cape Canaveralból történő felbocsátásra meghívják a névadó diákot is.

Pánikolás helyett így ajánlott megelőzni a fertőzéseket (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.05. 16:16

Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance / AFP
Az eddigi ismeretek szerint a fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedőkre jelent fokozott veszélyt, nem árt azonban tisztában lenni a megelőzési lehetőségekkel.
A The Journal of the American Medical Association (JAMA) február 24-én megjelent közlése szerint – a Kínai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján – az igazolt koronavírus-fertőzések halálozási aránya 2,3 százalék. A WHO keddi bejelentése szerint ez ennél már magasabb: a bizonyított Covid-19-esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal. A 80 év feletti korosztály esetében magas, 14,8 százalékos a halálozási arány, a szív- és érrendszeri, cukor-, krónikus légúti és magasvérnyomás betegséggel élők esetében is fokozott a kockázat. A 9 év alatti gyerekek körében viszont egyáltalán nem fordult elő haláleset, a szülők többsége ennek ellenére aggódik, annál is inkább, mert a gyerekközösségekben gyorsan terjednek a fertőzések – mondta Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.
A JAMA adatai szerint a Kínában történt fertőzések mindössze 1 százaléka érintette az 1 és 9 év közötti gyermekeket, és szintén 1 százalék a 10 és 19 év közötti betegek aránya. A gyermekek körében világszerte alacsony a fertőzöttek száma, és ha ki is mutatható náluk a koronavírus fertőzés, rendszerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget. A kutatók szerint ennek oka a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbség lehet, vagyis a fiatalabb korosztály esetében a veleszületett immunválasz erősebb, így sokkal könnyebben győzik le a fertőzést. 
A The Lancet folyóiratban közölt kutatás alapján a fertőzés a magzatot nem veszélyezteti. A vizsgálatban 9, az utolsó trimeszterben lévő kismamát figyeltek meg. Mindegyik várandós hölgy esetében laboratóriumi vizsgálattal igazolták a koronavírus fertőzést. Egyikőjüknél sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás a fertőzés következtében. A kismamák egészséges újszülöttnek adtak életet. A piciket császármetszéssel segítették világra, az elvégzett koronavírus tesztek eredménye negatív lett.

Tanuljunk meg kezet mosni!

Az eddigiek alapján úgy tűnik, az új kórokozó gyorsan terjed, ezért a szakemberek óvatosságra intenek és a megelőzésére figyelmeztetnek, annál is inkább, mert még javában tombol az éves influenzajárvány is. A WHO ajánlásában első helyen szerepel az alapos kézmosás. A gyerekek szeretik ezt elnagyolni, pedig most különösen fontos, hogy alaposan, elegendő ideig, legalább 20-30 másodpercig tartóan és a teljes kézfelületet érintve alkoholos alapú, fertőtlenítő hatású kézmosóval vagy szappannal végezzük.
A fertőzések megelőzése érdekében fontos, hogy amennyire lehetséges, kerüljük a száj, a szem és az orr érintését. Csökkentsük a testi kontaktust, a kézfogást, a puszit, de a köhögő, tüsszentő emberekkel is tartsunk több lépés távolságot, ha pedig nekünk kell, használjunk zsebkendőt, vagy ha ez nincs kéznél, a behajlított karunkat tegyük a szánk elé, a könyökhajlatba hapcizzunk. A használt zsebkendőt dobjuk lezárható fedelű szemetesbe. A megelőzésben és a megbetegedések könnyebb átvészelésében segít az immunrendszer megerősítése, amit vitaminok fogyasztásával, kiegyensúlyozott táplálkozással, a stressz minimalizálásával és elegendő pihenéssel lehet elérni.
Maszk viselése akkor javasolt, ha megfázásos vagy influenzaszerű panaszaink vannak. Nátha, arcüreggyulladás esetén a fiziológiás sóoldattal történő orrmosás, az orrüregek átöblítése gyorsítja a felépülést, és allergiaszezonban is érdemes használni, mert megszabadít az orrnyálkahártyára tapadt pollenektől. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a koronavírus elleni védekezést segítené az orrmosó használata – tette hozzá a szakorvos.
Sok félinformáció, téves hír él a köztudatban a koronavírussal kapcsolatban, és mivel ezek a gyerekekhez is eljutnak, fontos, hogy életkornak megfelelően tájékoztassuk őket is. Célszerű a hangsúlyt a megelőzés lépéseire, a higiéniás szabályok ismertetésére, a kézmosás és orrfújás helyes technikájának elsajátítására helyezni. 

Mit tegyünk, ha betegnek érezzük magunkat?

A koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap. Az eddigi ismeretek szerint a koronavírus a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny az UV-re, ezért a szakemberek remélik, hogy az egyre melegedő időjárás miatt lassul a terjedése.
A koronavírus okozta megbetegedés az esetek nagy százalékában enyhe tünetekkel jár; láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhet. Ritkább, hogy súlyos tüdőgyulladás, heveny légzési elégtelenség, vagy szepszis (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenség alakul ki. A vírus ellen nincs gyógyszer, nem használ az antibiotikum, a kutatók nagy erőkkel dolgoznak a védőoltás kifejlesztésén. A betegség tünetei kezdetben hasonlítanak a felsőlégúti vírusfertőzések, például az influenza jeleihez. Ha hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot, köhögés és nehézlégzés jelentkezik, hívjuk a háziorvost. Mint megírtuk, az alapos kikérdezés után, ha indokolt, mentőt kell hívni. A gyanús betegeket a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítják, és elkülönítik. A levett torokváladék-mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumába küldik, ha igazolódik a koronavírus fertőzés, a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórházhoz tartozó Szent László kórházba.
 A koronavírussal kapcsolatos friss információkat a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az operatív törzs honlapján kaphatunk. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakat a nap 24 órájában lehet hívni. 
Dér Péter gyógyszerész, a mogyoródi Kígyó Gyógyszertár Facebook-oldalán megosztott egy, a fontos tudnivalókat tartalmazó ábrát.
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Epidemiológiai Tanszéke videón mutatja be a helyes kézmosás lépéseit és a kézfertőtlenítő folyadék használatát.

Őssejtterápiával gyógyítottak meg koronavírusos betegeket Kínában

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.05. 16:13

Fotó: AFP/Science Photo Library
Biztatóak az eredmények, négy beteget meggyógyult, de a módszer széles körű használata még távoli.
Kínai kutatók vizsgálják az őssejtkezelés technológiájának alkalmazását a Covid-19 új koronavírussal súlyosan fertőzött betegek kezelésében, négy beteget már gyógyultan engedtek haza a kórházból. A klinikai vizsgálatok folytatódnak – idézte a Science and Technology Daily című kínai napilap Hszü Nan-ping tudományos és technológiai miniszter-helyettest.
Az őssejtek képesek az önmegújulásra vagy sejtosztódással differenciálódni a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé, például vér-, tudő-szívsejtekké. Az őssejtterápiákat már használják egyes fertőző betegségek és komplikációk kezelésében. A H7N8 madárinfluenza idején jó eredményeket mutattak fel a fertőzöttek kezelésében.
Csuo Vej, a kínai nemzeti őssejtkutató program vezetője elmondta, hogy a kutatók jelenleg a kritikus állapotú új koronavírus-fertőzöttek állapotának javítására összpontosítanak elsősorban az őssejtkezeléssel. A súlyos betegeknél állapotuk súlyosbodását vagy halálukat a "gyulladásos roham" okozza, amikor a immunrendszer a gyulladás által túlzottan aktiválódik. Ez tüdőkárosodást, légzésgyengülést okozhat, egyes betegeknél légzéselégtelenség léphet fel. "A tüdő gyulladása és sérülése áll az őssejtkezelés középpontjában" – hangoztatta Csuo. A tüdőszövetek károsodása halálos lehet, és az őssejtterápia segíthet helyreállítani a károsodást – magyarázta.
A kezelésekben a kutatók jelenleg három - mesenchymális, tüdő és embrionális - őssejttípust alkalmaznak. Az őssejtekből készített szert a tüdőbe fecskendezik be. Az őssejtek javíthatják az immun mikrokörnyezetet a tüdőben és csökkenthetik a gyulladás okozta tüdőelégtelenség kockázatát. A technológia széles körű használata azonban még távoli a Covid-19 betegeknél – figyelmeztettek a kutatók. Az ilyen típusú új szereknek vagy terápiának a biztonságosságát és hatékonyságát klinikai tesztek során kell igazolni – hangsúlyozta Csuo.