Bioritmus;megelőzés;koronavírus;

Pánikolás helyett így ajánlott megelőzni a fertőzéseket (videó)

Az eddigi ismeretek szerint a fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedőkre jelent fokozott veszélyt, nem árt azonban tisztában lenni a megelőzési lehetőségekkel.

A The Journal of the American Medical Association (JAMA) február 24-én megjelent közlése szerint – a Kínai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján – az igazolt koronavírus-fertőzések halálozási aránya 2,3 százalék. A WHO keddi bejelentése szerint ez ennél már magasabb: a bizonyított Covid-19-esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal. A 80 év feletti korosztály esetében magas, 14,8 százalékos a halálozási arány, a szív- és érrendszeri, cukor-, krónikus légúti és magasvérnyomás betegséggel élők esetében is fokozott a kockázat. A 9 év alatti gyerekek körében viszont egyáltalán nem fordult elő haláleset, a szülők többsége ennek ellenére aggódik, annál is inkább, mert a gyerekközösségekben gyorsan terjednek a fertőzések – mondta Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

A JAMA adatai szerint a Kínában történt fertőzések mindössze 1 százaléka érintette az 1 és 9 év közötti gyermekeket, és szintén 1 százalék a 10 és 19 év közötti betegek aránya. A gyermekek körében világszerte alacsony a fertőzöttek száma, és ha ki is mutatható náluk a koronavírus fertőzés, rendszerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget. A kutatók szerint ennek oka a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbség lehet, vagyis a fiatalabb korosztály esetében a veleszületett immunválasz erősebb, így sokkal könnyebben győzik le a fertőzést. 

A The Lancet folyóiratban közölt kutatás alapján a fertőzés a magzatot nem veszélyezteti. A vizsgálatban 9, az utolsó trimeszterben lévő kismamát figyeltek meg. Mindegyik várandós hölgy esetében laboratóriumi vizsgálattal igazolták a koronavírus fertőzést. Egyikőjüknél sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás a fertőzés következtében. A kismamák egészséges újszülöttnek adtak életet. A piciket császármetszéssel segítették világra, az elvégzett koronavírus tesztek eredménye negatív lett.

Tanuljunk meg kezet mosni!

Az eddigiek alapján úgy tűnik, az új kórokozó gyorsan terjed, ezért a szakemberek óvatosságra intenek és a megelőzésére figyelmeztetnek, annál is inkább, mert még javában tombol az éves influenzajárvány is. A WHO ajánlásában első helyen szerepel az alapos kézmosás. A gyerekek szeretik ezt elnagyolni, pedig most különösen fontos, hogy alaposan, elegendő ideig, legalább 20-30 másodpercig tartóan és a teljes kézfelületet érintve alkoholos alapú, fertőtlenítő hatású kézmosóval vagy szappannal végezzük.

A fertőzések megelőzése érdekében fontos, hogy amennyire lehetséges, kerüljük a száj, a szem és az orr érintését. Csökkentsük a testi kontaktust, a kézfogást, a puszit, de a köhögő, tüsszentő emberekkel is tartsunk több lépés távolságot, ha pedig nekünk kell, használjunk zsebkendőt, vagy ha ez nincs kéznél, a behajlított karunkat tegyük a szánk elé, a könyökhajlatba hapcizzunk. A használt zsebkendőt dobjuk lezárható fedelű szemetesbe. A megelőzésben és a megbetegedések könnyebb átvészelésében segít az immunrendszer megerősítése, amit vitaminok fogyasztásával, kiegyensúlyozott táplálkozással, a stressz minimalizálásával és elegendő pihenéssel lehet elérni.

Maszk viselése akkor javasolt, ha megfázásos vagy influenzaszerű panaszaink vannak. Nátha, arcüreggyulladás esetén a fiziológiás sóoldattal történő orrmosás, az orrüregek átöblítése gyorsítja a felépülést, és allergiaszezonban is érdemes használni, mert megszabadít az orrnyálkahártyára tapadt pollenektől. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a koronavírus elleni védekezést segítené az orrmosó használata – tette hozzá a szakorvos.

Sok félinformáció, téves hír él a köztudatban a koronavírussal kapcsolatban, és mivel ezek a gyerekekhez is eljutnak, fontos, hogy életkornak megfelelően tájékoztassuk őket is. Célszerű a hangsúlyt a megelőzés lépéseire, a higiéniás szabályok ismertetésére, a kézmosás és orrfújás helyes technikájának elsajátítására helyezni. 

Mit tegyünk, ha betegnek érezzük magunkat?

A koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap. Az eddigi ismeretek szerint a koronavírus a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny az UV-re, ezért a szakemberek remélik, hogy az egyre melegedő időjárás miatt lassul a terjedése.

A koronavírus okozta megbetegedés az esetek nagy százalékában enyhe tünetekkel jár; láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhet. Ritkább, hogy súlyos tüdőgyulladás, heveny légzési elégtelenség, vagy szepszis (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenség alakul ki. A vírus ellen nincs gyógyszer, nem használ az antibiotikum, a kutatók nagy erőkkel dolgoznak a védőoltás kifejlesztésén. A betegség tünetei kezdetben hasonlítanak a felsőlégúti vírusfertőzések, például az influenza jeleihez. Ha hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot, köhögés és nehézlégzés jelentkezik, hívjuk a háziorvost. Mint megírtuk, az alapos kikérdezés után, ha indokolt, mentőt kell hívni. A gyanús betegeket a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítják, és elkülönítik. A levett torokváladék-mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumába küldik, ha igazolódik a koronavírus fertőzés, a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórházhoz tartozó Szent László kórházba.

 A koronavírussal kapcsolatos friss információkat a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az operatív törzs honlapján kaphatunk. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakat a nap 24 órájában lehet hívni. 

Dér Péter gyógyszerész, a mogyoródi Kígyó Gyógyszertár Facebook-oldalán megosztott egy, a fontos tudnivalókat tartalmazó ábrát.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Epidemiológiai Tanszéke videón mutatja be a helyes kézmosás lépéseit és a kézfertőtlenítő folyadék használatát.