Huszonhét ember meghalt az emlékünnepségen történt kabuli támadásban

Publikálás dátuma
2020.03.06. 10:25

Fotó: Sayed Khodaiberdi Sadat / AFP/Anadolu Agency
A biztonsági erők és a támadók közötti összecsapások még mindig tartanak.
Huszonhét halálos és legkevesebb 55 sebesült áldozata van a pénteki kabuli emlékünnepség elleni támadásnak – közölték hivatalosan. A belügyminisztérium szóvivője szerint a biztonsági erők és a támadók közötti összecsapások még mindig tartanak. A támadók egy épülőfélben lévő épületben sáncolták el magukat. Az áldozatok között – akik mind civilek – nők és gyerekek is vannak a szóvivő szerint. A kabuli politikai gyűlésen robbanás történt és lövések dördültek, az eseményen több afgán vezető is részt vett, közöttük Abdulla Abdulla korábbi elnökjelölt, miniszterelnök. Minden részt vevő afgán vezető sértetlen maradt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki követte el a támadást, amelynek során először egy robbanás történt – rakéta csapódhatott be a közelben –, majd a támadók lőni kezdtek a részvevőkre a félig kész épületből. Hírügynökségekkel a tálibok szóvivője közölte, hogy nem ők követték el a támadást. Elképzelhető azonban, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, ugyanis ez egy olyan megemlékezés volt, amelyet már több éve megrendeznek, és tavaly az ünnepség ellen támadást követett el az Iszlám Állam. A gyűlésen a hazara nemzetiségű síita kisebbség egy néhai politikai vezetőjére, Abdul Ali Mazarira emlékeztek, akit 1995-ben öltek meg a tálibok, és aki 2016-ban megkapta a „nemzeti egység mártírja” címet.
Szerző
Frissítve: 2020.03.06. 14:36

Koronavírus – Egy nap alatt hatra nőtt a fertőzöttek száma Szlovéniában

Publikálás dátuma
2020.03.06. 10:06

Fotó: Wojtek Buss / AFP/Photononstop
Mindannyian a ljubljanai kórház erre a célra kialakított fertőző osztályán vannak karanténban.
Egy nap alatt hatra nőtt Szlovéniában a fertőzöttek száma: az első beteg két útitársa, egy pár, valamint egy fiatal férfi esetében is megerősítették a fertőzöttséget – közölte a helyi média pénteken. Az első beteg egy hatvanéves férfi, aki Marokkóban járt, és Olaszországon keresztül, repülővel tért vissza Szlovéniába. Egy társasutazáson vett részt, két útitársáról, egy férfiról és egy nőről is kiderült, hogy fertőzött. Az egészségügyi hatóságok felkutatják azokat, akik kapcsolatban álltak az idősebb férfival. A beteg személyesen kereste fel az orvosi rendelőt, ahol több embert is megfertőzhetett. Marokkóból való hazatérését követően pedig nem volt karanténban. A szlovén közegészségügyi intézet többször is felhívta a figyelmet arra, hogy akik fertőzött területen jártak és tüneteik vannak, az erre célra létrehozott telefonszámon jelentkezzenek, és ne személyesen keressék fel az egészségügyi intézményeket, ahol számos más embert is megfertőzhetnek. A többi fertőzött nem állt kapcsolatban az első beteggel. Egy pár, akiről kiderült, hogy fertőzött, Olaszországban járt. A legutolsó esetben pedig egy 32 éves maribori férfinál erősítették meg a fertőzöttséget. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ő kitől kapta el a vírust. Mindannyian a ljubljanai kórház erre a célra kialakított fertőző osztályán vannak karanténban. Az orvosok a sajtónak úgy nyilatkoztak: a betegek állapota stabil. Van akinél erősebbek, de többségüknél enyhék a tünetek. Az országban eddig 433 koronavírustesztnek lett negatív eredménye. 
Szerző

Nyugalmat hozhat a tűzszünet Idlíbben, bár az utolsó percig szóltak a fegyverek

Publikálás dátuma
2020.03.06. 07:56

Fotó: OMAR HAJ KADOUR / AFP
Megfigyelők szerint éjfél óta csend van a fronton.
Életbe lépett pénteken a tűzszünet, viszonylagos nyugalom uralkodik az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban megfigyelők szerint. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) azt írta, hogy éjfél után nyugalom uralkodott Idlíb jelentősebb frontjain. Egy aktivista, aki a terület székhelyén, Idlíb városban él, a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy csend van minden fronton a város körül. Az aktivisták - és az OSDH is - azt közölték, hogy
nem sokkal éjfél, a tűzszünet hatályba lépése előtt orosz harci repülőgépek még gyorsan bombákat szórtak le a térségben, közben a szíriai kormányhadsereg tüzérsége lőtte Idlíb tartomány vidéki területeit, továbbá a Hama várostól nyugatra fekvő földeket.

Egy török drón pedig ugyancsak még éjfél előtt nem sokkal a szíriai kormányerők állását támadta Idlíb tartomány vidéki részén.
Az éjféltől hatályba lépett tűzszünetről csütörtökön állapodott meg Recep Tayyip Erdogan török elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal Moszkvában. Megállapodtak abban is, hogy egy 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak a Latakia és Aleppó közötti M4-es autópálya mentén, és ezt március 15-től orosz-török közös őrjáratok felügyelik majd. Az úttól északra és délre 6-6 kilométerre kiterjedő folyosó konkrét paramétereit a két ország védelmi minisztériuma egy héten belül meghatározza.
A megállapodást rögzítő dokumentum szerint a felek egyetértettek abban, hogy a szíriai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani, azt maguknak a szíriaiaknak kell rendezniük politikai folyamat útján, az ENSZ BT 2254-es határozatával összhangban. Egyetértés volt a felek között Szíria szuverenitásának és területi épségének megőrzéséről, valamint a humanitárius helyzet további romlásának megakadályozásáról, minden rászoruló humanitárius segélyben részesítéséről és a polgári személyek védelméről.