„Csak még egyet” – Árthat az agynak a sorozatdarálás

Publikálás dátuma
2020.03.07. 14:14

Fotó: Fabrice Lerouge/Photononstop / AFP
Van, aki beteget is képes jelenteni, hogy megnézhesse a kedvenc sorozata összes részét. A binge watchingnak nevezett jelenség, amely függőséget is képes okozni, hat a szervezet fizikai és mentális állapotára is.
Míg 10-20 évvel ezelőtt legalább egy hetet kellett várni az aktuálisan futó sorozatok új epizódjaira, a filmek Kánaánjának számító streaming-oldalak elterjedésével mára teljesen megváltoztak a sorozatnézési szokások. Világszerte egyre inkább jellemző jelenség a binge watching, vagyis a sorozatok darálása, amikor egymás után, szünet nélkül nézünk meg több részt, sőt akár évadot. A szolgáltatók rájöttek arra, hogy az előfizetők nem akarnak napokat várni az új részekre, ezért gyakran egész évadokat egyben tesznek elérhetővé. 
A sorozatnézés ma már szinte minden korosztályt rabul ejt. Az NRC szabadidő kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 82 százaléka átlagosan közel 3 órát szórakozik egy szokványos hétköznap, közülük pedig 44 százalék – leginkább fiatalok – ezt film- vagy sorozatnézéssel töltik. A RadioTimes.com felmérése szerint sokan még beteget is képesek jelenteni, hogy egyhuzamban nézhessék meg a kedvencük összes részét, akár 8 órán keresztül is. A sorozatok darálása azonban egyáltalán nem olyan ártalmatlan kikapcsolódás, mint azt elsőre gondolnánk, komoly hatással lehet a szervezet fizikai és mentális állapotára. 
„A legtöbben a munka és a családi élet után, este vagy éjszaka kezdnek bele a kedvenc sorozatunkba, noha tudják, le kellene feküdni időben, túl nagy a csábítás, hogy ellenálljanak az újabb résznek. Az, hogy a pihenéstől és az alvástól veszik el az időt, krónikus fáradtsághoz, napokig vagy akár hetekig tartó kialvatlansághoz vezet. Az átlagosan 30-45 perc hosszúságú epizódok azt az illúziót keltik, hogy nem rabolnak annyi időt, mint a kétórás nagyjátékfilmek, de a kipihentség szempontjából sokat számít, hogy éjfél előtt vagy után kerülünk ágyba” – mondta Stoll Dániel, a Budai Egészségközpont szakpszichoterapeutája, ambulanciavezető klinikai szakpszichológusa. 

Függőséget okoz

Amikor belekezdünk egy sorozatba, az agyunk ugyanúgy dopamint termel, mint minden olyan tevékenységnél, ami kellemes számunkra. Ez egy természetes, belső jutalom, ami arra ingerel, hogy még tovább folytassuk az örömszerző tevékenységet, legyen az evés, sportolás, szex vagy sorozatnézés. Mivel újabb adagra vágyunk, belekezdünk egy újabb részbe is, így függővé válhatunk, ami hasonló a drog- vagy a szexfüggőséghez, a test ugyanis nem tesz különbséget az élvezet forrásában.
A binge watching kialakulásának oka az is, hogy amikor elmerülünk egy fantáziavilágban, egy hosszú regény vagy egy sorozat által, az agyunk az ott szerzett élményeket is valós emlékekként rögzíti. Ilyenkor ugyanazok az agyi területek aktiválódnak, mint amelyek a valódi életben átélt élmények hatására. Ennek következtében elkezdünk kötődni a kedvenc hőseinkhez, ahogy a valódi életben a barátainkhoz, ismerőseinkhez: álmodunk velük, napközben is gondolunk rájuk, foglalkoztatnak minket a problémáik.
A sorozatokat ráadásul úgy készítik, hogy az egyes részek nyitott kérdésekkel, drámai helyzetekkel, úgynevezett cliffhangerekkel záruljanak. „Ezek akut stresszhelyzet elé állítják a szervezetünket, mivel nem tudjuk, mi fog történni a hőseinkkel. A stresszhormonok hatására normál esetben cselekednünk kell: elfutni vagy megvédeni magunkat, a sorozatoknál viszont nem tehetünk más, mint, hogy elindítjuk az újabb részt” – tette hozzá a szakember.

Depresszió: ok vagy okozat?

Nem meglepő, ha egy-egy hosszabb sorozat végén gyászhoz hasonló érzéseket élünk át, nehezünkre esik elengedni a kedvenc szereplőket, és úgy érezhetjük, mintha valóban elveszítettünk volna valakit. Aggasztó az amerikai Toledo Egyetem kutatásának eredménye, amely szerint összefüggés van a binge watching és a depresszió között. A tanulmányban 406 olyan felnőttet kérdeztek meg, akiknek meglehetősen nagy aránya, 35 százaléka állította magáról, hogy szokott sorozatokat darálni. A résztvevők mentális problémáira kérdezve kiderült, hogy a sorozatnézők között jóval magasabb a depresszióval küzdők aránya. 
Ez ugyan további vizsgálatokat igényel, mert egyelőre nem tudni, hogy ezek az emberek azért küzdenek depresszióval, szorongásos tünetekkel, mert jellemző rájuk a binge watching, vagy a sorozatmaratonokkal a már meglévő depressziójukat próbálják enyhíteni, elterelni a figyelmüket. Az azonban biztos, hogy a sorozatfüggőség komoly hatással van az agyra, ezért érdemes erősnek lenni és tudatosan törekedni arra, hogy egyszerre csak egy, legfeljebb két részt nézzünk meg, ne pedig egy egész évadot.
Szerző

Megszenvedjük a tavaszi változékonyságot

Publikálás dátuma
2020.03.06. 14:00

Fotó: Pexels
Csúnya, borongós idő, kettősfronti hatás garantálja, hogy a következő napokat sem ússzuk meg fejfájás és egyéb, időjárásra fogható panaszok nélkül.
A pénteki kettősfront csapadékot és némi lehűlést hoz, szombaton lassan kezd csak javulni az idő, de aztán vasárnaptól kellemesebb napokra van kilátás, nagyobb csapadék már nem várható. A hőmérséklet végig az ilyenkor szokásos átlag körül alakul, és reggelente is csak a szélvédett tájakon lehetnek fagyok – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán
A kettősfront következtében a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknek is humánmeteorológiai panaszaik lehetnek. A magyar lakosság 78 százalékát valamilyen mértékben érinti az időjárás-érzékenység, így a nagy többség egész nap fejfájást, migrént, álmosságérzetet, ugyanakkor álmatlanságot tapasztalhat a légkörben zajló változások miatt. A keringési rendszer rendellenességeivel élőket és a szívbetegeket is megterheli az időszak. Az északon élők némileg kipihentebben ébredhetnek, de napközben náluk is figyelmetlenség és koncentrálásbeli zavarok alakulhatnak ki.
A pénteki kettősfront hatása még szombaton is érzékelhető lesz. Az érzékenyek körében megmarad a fejfájás, migrén és rosszullét jelentkezhet, az arra hajlamosaknak pedig a vérnyomásuk is ingadozhat. A hőérzetet a szél és a csapadék is rontja, a komfortérzet vasárnaptól javulhat. A fényszegény időszakok lehangoltságot és rosszkedvet okozhatnak, fogy az energia, gyakori a fáradékonyság. Ez a teljesítőképességet is jelentősen rontó tavaszi fáradtság és az időjárás akár együttes hatása is lehet. 
A tartós igénybevételek, gyakori frontátvonulások következtében a szervezet hamar kimerül és legyengül, így fogékonyabbá válik a járványokkal szemben. Fontos az immunrendszer erősítése: a sok vitamin és a kímélő ételek fogyasztása mellett sok folyadék: ásványvíz, levesek, teák fogyasztása ajánlott, valamint a gyakori és alapos kézmosás is erősen javasolt.
A mozgalmas időjárás hatására kitisztult a levegő, így a pollenek nem okoznak markáns tüneteket. A közlekedést nehezítheti a csapadék: nedves, csúszós lehet az útburkolat, megnövekszik a féktávolság. A koncentrálási problémák és a türelmetlenség és a reflexek tompulása következtében is növekszik a balesetveszély – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Szerző

Pánikolás helyett így ajánlott megelőzni a fertőzéseket (videó)

Publikálás dátuma
2020.03.05. 16:16

Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance / AFP
Az eddigi ismeretek szerint a fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedőkre jelent fokozott veszélyt, nem árt azonban tisztában lenni a megelőzési lehetőségekkel.
A The Journal of the American Medical Association (JAMA) február 24-én megjelent közlése szerint – a Kínai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján – az igazolt koronavírus-fertőzések halálozási aránya 2,3 százalék. A WHO keddi bejelentése szerint ez ennél már magasabb: a bizonyított Covid-19-esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal. A 80 év feletti korosztály esetében magas, 14,8 százalékos a halálozási arány, a szív- és érrendszeri, cukor-, krónikus légúti és magasvérnyomás betegséggel élők esetében is fokozott a kockázat. A 9 év alatti gyerekek körében viszont egyáltalán nem fordult elő haláleset, a szülők többsége ennek ellenére aggódik, annál is inkább, mert a gyerekközösségekben gyorsan terjednek a fertőzések – mondta Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.
A JAMA adatai szerint a Kínában történt fertőzések mindössze 1 százaléka érintette az 1 és 9 év közötti gyermekeket, és szintén 1 százalék a 10 és 19 év közötti betegek aránya. A gyermekek körében világszerte alacsony a fertőzöttek száma, és ha ki is mutatható náluk a koronavírus fertőzés, rendszerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget. A kutatók szerint ennek oka a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbség lehet, vagyis a fiatalabb korosztály esetében a veleszületett immunválasz erősebb, így sokkal könnyebben győzik le a fertőzést. 
A The Lancet folyóiratban közölt kutatás alapján a fertőzés a magzatot nem veszélyezteti. A vizsgálatban 9, az utolsó trimeszterben lévő kismamát figyeltek meg. Mindegyik várandós hölgy esetében laboratóriumi vizsgálattal igazolták a koronavírus fertőzést. Egyikőjüknél sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás a fertőzés következtében. A kismamák egészséges újszülöttnek adtak életet. A piciket császármetszéssel segítették világra, az elvégzett koronavírus tesztek eredménye negatív lett.

Tanuljunk meg kezet mosni!

Az eddigiek alapján úgy tűnik, az új kórokozó gyorsan terjed, ezért a szakemberek óvatosságra intenek és a megelőzésére figyelmeztetnek, annál is inkább, mert még javában tombol az éves influenzajárvány is. A WHO ajánlásában első helyen szerepel az alapos kézmosás. A gyerekek szeretik ezt elnagyolni, pedig most különösen fontos, hogy alaposan, elegendő ideig, legalább 20-30 másodpercig tartóan és a teljes kézfelületet érintve alkoholos alapú, fertőtlenítő hatású kézmosóval vagy szappannal végezzük.
A fertőzések megelőzése érdekében fontos, hogy amennyire lehetséges, kerüljük a száj, a szem és az orr érintését. Csökkentsük a testi kontaktust, a kézfogást, a puszit, de a köhögő, tüsszentő emberekkel is tartsunk több lépés távolságot, ha pedig nekünk kell, használjunk zsebkendőt, vagy ha ez nincs kéznél, a behajlított karunkat tegyük a szánk elé, a könyökhajlatba hapcizzunk. A használt zsebkendőt dobjuk lezárható fedelű szemetesbe. A megelőzésben és a megbetegedések könnyebb átvészelésében segít az immunrendszer megerősítése, amit vitaminok fogyasztásával, kiegyensúlyozott táplálkozással, a stressz minimalizálásával és elegendő pihenéssel lehet elérni.
Maszk viselése akkor javasolt, ha megfázásos vagy influenzaszerű panaszaink vannak. Nátha, arcüreggyulladás esetén a fiziológiás sóoldattal történő orrmosás, az orrüregek átöblítése gyorsítja a felépülést, és allergiaszezonban is érdemes használni, mert megszabadít az orrnyálkahártyára tapadt pollenektől. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a koronavírus elleni védekezést segítené az orrmosó használata – tette hozzá a szakorvos.
Sok félinformáció, téves hír él a köztudatban a koronavírussal kapcsolatban, és mivel ezek a gyerekekhez is eljutnak, fontos, hogy életkornak megfelelően tájékoztassuk őket is. Célszerű a hangsúlyt a megelőzés lépéseire, a higiéniás szabályok ismertetésére, a kézmosás és orrfújás helyes technikájának elsajátítására helyezni. 

Mit tegyünk, ha betegnek érezzük magunkat?

A koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap. Az eddigi ismeretek szerint a koronavírus a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny az UV-re, ezért a szakemberek remélik, hogy az egyre melegedő időjárás miatt lassul a terjedése.
A koronavírus okozta megbetegedés az esetek nagy százalékában enyhe tünetekkel jár; láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhet. Ritkább, hogy súlyos tüdőgyulladás, heveny légzési elégtelenség, vagy szepszis (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenség alakul ki. A vírus ellen nincs gyógyszer, nem használ az antibiotikum, a kutatók nagy erőkkel dolgoznak a védőoltás kifejlesztésén. A betegség tünetei kezdetben hasonlítanak a felsőlégúti vírusfertőzések, például az influenza jeleihez. Ha hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot, köhögés és nehézlégzés jelentkezik, hívjuk a háziorvost. Mint megírtuk, az alapos kikérdezés után, ha indokolt, mentőt kell hívni. A gyanús betegeket a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítják, és elkülönítik. A levett torokváladék-mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumába küldik, ha igazolódik a koronavírus fertőzés, a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórházhoz tartozó Szent László kórházba.
 A koronavírussal kapcsolatos friss információkat a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az operatív törzs honlapján kaphatunk. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakat a nap 24 órájában lehet hívni. 
Dér Péter gyógyszerész, a mogyoródi Kígyó Gyógyszertár Facebook-oldalán megosztott egy, a fontos tudnivalókat tartalmazó ábrát.
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Epidemiológiai Tanszéke videón mutatja be a helyes kézmosás lépéseit és a kézfertőtlenítő folyadék használatát.
Szerző