Előfizetés

A karmesterség fizikai tevékenység

Varga Péter
Publikálás dátuma
2020.03.07. 12:30

Fotó: Béres Márton / Népszava
Bogányi Tibor 2011 óta a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, lassan tíz éve formálja a zenekart. Életéről, művészetéről és a 2020–2021-es évad újdonságairól beszélgettünk vele.
A Bogányi család, a szülők és négy gyermekük szorosan kötődik Finnországhoz, éveket töltöttek ott az 1990-es években. A finn muzsikusok közül sokan világhírűek, vajon mi lehet ennek az oka? – kérdeztük a csellista-karmestert, Bogányi Tibort. „A hetvenes években a finnek eldöntötték, olyan kultúrpolitikát fognak folytatni, amellyel a világtérképre is felkerülhetnek. Jók voltak a lehetőségek, rengeteg pénzt áldoztak erre, és mert ehhez tanárok is kellettek, sok képzett magyar zenetanár tanított és tanít azóta is náluk. Vitték a Kodály-módszert, a szüleink is ennek segítségével tanítottak szolfézst, kórusvezetést, orgonálást” – hangzott a válasz. Persze meg voltak a jó zenészeik, elég csak Sibeliust említeni. Amikor Bogányiék kikerültek, híres volt a csellóoktatás, de a finnek zongora- és hegedűiskolája is jó volt, a Sibelius Akadémia sorra bocsájtott ki a világhírű zenészeket, karmestereket. Bogányi Tibor azóta is jelen van Finnországban, jelenleg a Pori Sinfonietta vezető karmestere, ez a harmadik ottani zenekara. „Vannak karakterbeli különbségek a magyar és az ottani zenekarok között, de a kiváló oktatásnak köszönhetően ott is kiválóak az együttesek, gazdag a finn zenei élet” – tudtuk meg. A karmester és a Pannon Filharmonikusok kapcsolata is most már lassan tízéves, gazdag eredményekkel, jelentős fejlődéssel. Komolyan megalapozott tudással, szakmai felkészültséggel rendelkezik az együttes, most már tizenhét éve a Müpában is jelen vannak, a 2020–2021-es évadban is ötször lépnek fel ott. Ezüstcsillanás az októberben kezdődő koncertsorozatuk elnevezése, a hangversenyek közül kettőt a zenekar másik vezető karmestere ,Gilbert Varga, egyet Eötvös Péter vezényel. Hogyan oszlik meg munkája Gilbert Vargával? – kérdeztük. „Egy karmesternél mi lehet jobb? Két karmester” – hangzott a tömör válasz. Persze rengeteg szakmai egyeztetés előzte meg az együttműködést, nem teljesen egyezik meg a repertoár, amivel foglalkoznak, vannak preferenciáik. Például Bogányi viszi a nagyobb romantikus műveket, de most például Brahms szimfóniáit felváltva fogják dirigálni.

Az együttműködés más módon is jól látszik, mivel a csellózáshoz sem lett hűtlen, Bogányi Tibor rendelt egy művet a zenekar koncertmesterétől, Bánfalvi Zoltántól, aki zeneszerzéssel is foglakozik, amelyet március 26-án fognak bemutatni Pécsett a Kodály Központban, a karmester Gilbert Varga lesz. Az új koncertsorozatba milyen műveket választottak a hatalmas repertoárból, van-e a zenekarnak egyéni arculata, amely a műsorpolitikában felvillan? – hangzott kérdésünk. Bogányi Tibor tíz éve azon van, hogy olyan ismeretlen művek is megjelenjenek a koncerteken, amelyek méltatlanul nem szoktak szerepelni. Ilyen lesz most John Corigliano New York-i zeneszerző Vörös hegedű című versenyműve, amelyet Grammy-díjra is jelöltek, a hasonló című 1998-ban készült film zenéje. Elina Vähälä lesz a szólista, aki már többször eljátszotta. De jelentős eseményekre kerül sor külföldön is, épp egy hónap múlva mutatkozik be a zenekar a bécsi Musikfereinssaalban. „Három műsor közül választottak a szervezők, Schubert nagy C-dúr szimfóniáját fogjuk előadni. Valóban tűnhet istenkísértésnek ezt Bécsben játszani, de a Müpában hallották tőlünk ezt tavaly, valószínűleg tudunk valami különlegeset. Úgy tűnik, szorosabb együttműködés is kialakulhat a zenekar és a híres hangversenyterem között” – jegyezte meg Bogányi. Azt vallja, a karmester személyisége igenis rányomja bélyegét a zenekar hangzására, nagyon is meghallatszik, ha zongorista, hegedűs, vagy csellista áll az élén. A zongoristák keze alatt úgy hangzik a zenekar, mint egy zongora. És mi készteti az említett hangszerek játékosait, hogy karmesternek álljanak? „Ez olyasmi, mint amikor egy festő szobrokat készít: ugyanaz a terület, kicsit más technikai megközelítéssel. Sok hangszeres zenész azonban, amikor karmesternek áll, elköveti azt a hibát, hogy azt gondolja, az ő egyénisége, zenei tudása elég ahhoz, hogy a zenekar úgy megszólaljon, ahogyan az kell. Kell hozzá a technika. Ez fizikai tevékenység, a karmester mozdulatai fizikai hatást eredményeznek, ami a hangzásban megjelenik.”

Bogányi Tibor

A Helsinki Sibelius Akadémián végzett csellószakon 1998-ban, majd 2001-ben Jorma Panula és Leif Segerstam növendékeként elvégezte a karmesterképzőt is. 2000-ben második lett a Nemzetközi Panula Karmesterversenyen, ugyanebben az évben elnyerte a Vivo Finn Ifjúsági Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatói és vezető karmesteri posztját. Azóta minden fontos finn zenekarral dolgozott már, jelenleg a Pori Sinfonietta vezetője. 2011 augusztusától a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere. 2017-ben Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Sztárok premier plánban

Csejtei Orsolya
Publikálás dátuma
2020.03.07. 11:30
Chick Corea
Fotó: Kleb Attila
Világhíres jazz- és blueslegendákkal, valamint ünnepelt hazai színészekkel és színésznőkkel kerülhetünk intim közelségbe Kleb Attila fotókiállításán. A hatalmasra nagyított, fekete-fehér portrék hol ámulatba ejtő mélységekkel, hol zavarba ejtő kitárulkozással vonják magukra a figyelmet.
 Apró pihék az arcokon, a mozdulatlanságban is lüktető érdomborulatok, a bőr térképszerű redői – már puszta struktúrájában gyönyörű, ahogy az emberi arc láthatatlan vagy a felszínes egymásra figyelésben észrevehetetlen részleteit előhívja a kimerevített pillanat. Különösen izgalmas játék ismert embereket pásztázni ennyire közelről. Már-már pirongató, ahogy a fény-árny erős kontrasztokat adó dinamikájából, a hol az egész arcra, hol csak egy részletére helyeződő élességből kikacsint egy-egy szőrszál, egy ajakcserép-darab vagy néhány íriszfolt.
Amit máskor nem illik észrevenni, az Kleb Attila fotóinak egyik lényegévé válik. Része annak a bensőségességnek, amit a fotográfus a saját szemén keresztül megteremt önmaga, a modell és a néző között. Annak az illúzióját kelti, hogy az ember ismeri azt, akit néz. Jobban, mint a színpadról. Jobban, mint egy barátot. Jobban, mint…
Nincs díszlet, nincs körítés, sokszor maga a tekintet sem látszik, mégis nagyon erős a képek dramaturgiája. Ahogy a koncepciózusan fekete, olykor világos háttérből előbukkannak – máskor belesimulnak – az arcélek, akaratlanul is sztoriba kerül a néző.
A színészek, színésznők zöméről műteremben készültek ugyan a képek, de a zenészek nagy részéhez koncertek után, a backstage-ben, pár perc alatt kellett a kamerán át intim közelségbe férkőznie a fotográfusnak. Akit fényképeztek már valaha, tudja, milyen rettenetesen nehéz megrendelésre jó képet vágni, természetesen pózolni. Akármennyire jó is az instruktor, többnyire kényelmetlen feszengés a végeredmény.

Kleb Attila viszont soha nem instruál. Hagyja, hogy a fotóalanya csak legyen. Beszélget, figyel, és elkapja a meg- vagy belefeledkezős pillanatokat, a beszédes tekinteteket, kézmozdulatokat. Ónodi Eszter bohém kapucniba bújását, Omara Portuondo fátyolosan is csillogó pillantását vagy Erik Truffaz imára kulcsolt kezeit és kissé befelé-felfelé figyelő szemeit. A jazztrombitás egyébként Kleb Attila fotókiállításának péntek esti megnyitóján személyesen is jelen volt – a pózt megismételve lépett ki a képből, geg-hackelve egyet a transzcendencián.
Merthogy a sok szuperlatívusz mellett tagadhatatlanul ott a humor is a kiállításban. Egyfelől tetten érhető grimaszokban és pózokban, többek között a jazzdobos Trilok Gurtu tapsában vagy Richard Bona portréjának üresen hagyott helyében – „I am coming”, mondja a kézzel írt üzenet, és jön is! Másfelől az AR Museum Guide alkalmazással elérhető, QR-kódokba rejtett titkos tartalmakban, mely a képeken szereplő művészek meglepetés-üzeneteit rejtik. Zenéket, videókat, komolyakat, bohóckodósokat. Thuróczy „Marinéni” Szabolcs például kötött kardigánban értekezik a fotózás tisztességéről. No és tisztességtelenségéről. Infó:
Kleb Attila: Closer Godot Kortárs Művészeti Intézet, május 6-ig

Éljenek a csajok!

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.03.06. 14:57

Novellapályázattal, nőnapi adománygyűjtő akcióval a hajléktalan nők helyzetére és a szociális munkások tevékenységére szeretnék felhívni a figyelmet.
Hajléktalan nők állnak az Éljenek a csajok! kampány középpontjában, amelynek keretében alapvető, ám a fedél nélkül élők körében luxuskategóriába tartozó eszközöket gyűjt a nemzetközi nőnaphoz közeledve a Budapest Bike Maffia (BBM) a Mozinet Kft.-vel, valamint a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeivel (BMSZKI) közös szervezésben. Bár kevesebb hajléktalan nő él Budapesten, fontos rájuk irányítani a figyelmet, olyan igényeik is vannak, amilyenek a férfiaknak nem feltétlenül. Sokan bántalmazás miatt kerülnek az utcára, de az sem biztonságos hely számukra, gyakran újabb bántalmazó kapcsolatba kerülnek, ezért is kell kiemelten figyelnünk rájuk – mondta lapunknak Havasi Zoltán, a BBM alapítója.

Az immár második alkalommal szervezett akció részeként hétvégén (március 8-ig) folyamatosan várják az adományokat – sampont, tusfürdőt, testápolót, arc- és kézrémet, dezodort, hajfestéket, rúzst, körömlakkot vagy akár borotvát – a kijelölt átvevőpontokon: a Kisfecske Presszóban, valamint a BMSZKI Dózsa és Kocsis Átmeneti Szállásain. (A címekről, időintervallumokról érdemes előzetesen tájékozódni).
A projekt keretében péntek este jótékonysági céllal levetítik a Dózsa György úti szálló Gálatermében A láthatatlanok című – a mozikba március 26-tól kerülő – sírós-nevetős vígjátékot, amely négy vagány szociális munkás és klienseik, egy párizsi női nappali melegedő ügyfeleinek hétköznapi küzdelmeit mutatja be. A film érzékenyen ábrázolja, mi minden kell ahhoz, hogy egy hajléktalan újra nőnek érezhesse magát, visszanyerje méltóságát, és képet kapunk arról is, mire képesek ügyfeleikért a szociális munkások. Ebből kiindulva azonos címmel hirdette meg a BBM és a Mozinet, a 168 óra szerkesztőségével együttműködve azt a novellaíró pályázatot is, amelyre szociális munkával foglalkozó nők, és – akár egykor – hajléktalan nők írásait várják.

Fekete Angelika, a Mozinet marketingigazgatója lapunknak elmondta, a francia film kampányának kidolgozásához egyéves kutatást végzett, és több szociális munkások által vezetett blogot is olvasott, ez adta az inspirációt a pályázat elindításához. Arra szeretnék felhívni a figyelmet: lenyűgöző és megrendítő emberi történetek érintik a szociális munkások hétköznapjait, ám szégyen, milyen keveset keresnek (nyolcvan-százhúszezer forintot). Az ő életüket, és a hajléktalanokét is szeretnék egy időre szebbé és könnyebbé tenni. A március 11. éjfélig beérkezett pályaműveket szakmai zsűri – Szalay Krisztina író, színésznő, Herskovits Eszter, a 168 óra kulturális rovatvezetője és Szaniszló Judit Petri György-díjas író – bírálja el, a Budapest Bike Maffia követői dönthetnek majd a Közönség-díj sorsáról. A legjobb írásokat közlik a nyomtatott hetilapban, és a közreműködők online felületein egyaránt.
 
A jótékonysági projektek kapcsán Fekete Angelika hangsúlyozta, a moziközönség részéről lát szándékot arra, hogy segítsenek másokat, s a jelenlegi kampányok során is számos különböző, önkéntes hozzájárulás érkezett. Hasonlóan Havasi Zoltán is megjegyezte: megmozdult valami az elmúlt pár évben az országban: az emberek egyre inkább kezükbe veszik saját sorsukat, és másokért is kezdenek felelősséget vállalni.

Infó:
Az adománygyűjtés és a novellapályázat részleteiről a szervezők Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Nőnap a Hősök terén

„Mit szólnátok, ha a nőnap nem csak arról szólna, hogy virágot kell venni a nőknek? Az idei, 111. nőnap szóljon arról is, amiről a legelső: a nők jogairól! Ezúttal arról a jogukról, hogy ne haljon meg hetente legalább az egyikük a kapcsolati erőszak áldozataként, hogy ne legyen köztünk kétszázezer bántalmazott, hogy ne minden ötödikünk tapasztalja meg a kapcsolati erőszakot élete során” – olvasható a Péterfy-Novák Éva író és Mérő Vera a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösség alapítója által szervezett jótékonysági esemény és koncert leírásában. A vasárnap délutánra a Hősök terére meghirdetett rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, s biztosan színpadra lép Barkóczi Noémi, Kollár Klemencz László, Kiss Diána Magdolna, Likó Marcell (Vad Fruttik), Menyhárt Jenő, Farkasházi Réka, Lakatos Márk, Závada Péter, Arany Timi, Kárász Eszter, Király Linda, Létay Dóra, Oláh Ibolya, Stephanie Schlesser, Szalay Kriszta, Halász Judit, Lakatos Mónika, Szeder, Balla Eszter, Feyér Zita, Szabó Balázs, Ian O'Sullivan és a Bored Groupies. Az akcióhoz csatlakozóktól – akár Budapesten, akár valamelyik vidéki társrendezvényen – azt kérik, érkezzenek egy szál sárga rózsával, a kapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképével, s ha tehetik egy koncertjegy árával támogassák a kampány keretében a PATENT Egyesülettel karöltve indított Nőjogi Perselyt az adjukössze.hu felületén, amellyel a nők elleni erőszak áldozatainak jogi költségeit fedezik. (Több információ a Facebook-eseményben.)