Előfizetés

Az ellenzéki összefogásnak is betehet a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.07. 10:16

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Már ha az összefogás feltétele a DK aláírásgyűjtése.
A Demokratikus Koalíció (DK) a koronavírus miatt felfüggeszti a teljes ellenzéki összefogásért indított aláírásgyűjtést és az országjárást - közölte Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc pártelnök szombaton. Az ellenzéki politikus - a megosztott videoüzenetben - azt mondta, az elmúlt héten intenzív kampányba kezdtek azért, hogy egy erős, egységes ellenzék 2022-ben legyőzhesse a Fideszt. "Egy jelölt, egy lista, egy miniszterelnök-jelölt" - hangsúlyozta. A koronavírus-járvány miatt azonban úgy döntöttek, hogy nem folytatják az országjárást, s arra kérték kollégáikat, hogy ne gyűjtsenek aláírásokat az utcán. Hozzátette, mindenkit arra kér, hogy a petíciót online támogassák. 

Tarlós már nem volt önmaga a választási kampányban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.07. 10:09
Tarlós István, korábbi főpolgármester
Fotó: Népszava
Elengedte az irányítást, túlnőttek rajta az események. A volt főpolgármester már sajnálja, hogy nem ült le vitázni Karácsony Gergellyel – abban szerinte nem veszíthetett volna.
Nehéz volt elengedni a vezetői szerepkört, lelkileg még hetekig instabilnak érezte magát– mondta a HírKlikknek adott interjúban Tarlós István. A kilenc év után leköszönő polgármester jelenlegi munkájáról, és a választási kampány időszakáról is beszélt a hírportálnak. Mint fogalmazott, bár úgy érzi, hogy elegánsan adta át a Városházát, jó ideig fel sem fogta a döntés pszichés súlyát. 
„Az első három hétben a világon semmit nem éreztem. Utána kezdett leesni a tantusz, hogy valami nem stimmel a belső egyensúllyal. Valahogy annyira megszoktam, hogy én vagyok Budapest főpolgármestere. Akkor kezdődött egy nehezebb időszak, noha a hozzám közelállók szerint nem látszott rajtam, de én éreztem. Éreztem, hogy lelkileg csúszkál a szőnyeg alattam”

 - mondta Tarlós. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy huszonöt évet töltött városvezetőként, ebből kilencet főpolgármesterként, és lehet, hogy már ez a megterhelés sem hiányzott neki annyira. 
Kérdésre válaszolva Tarlós István elismerte: nem volt igazán önmaga az önkormányzati választási kampányban, és harminc év után először fordult elő, hogy elengedte saját kampányát. Most már azt is bánja, hogy nem ült le Karácsony Gergellyel: 
"Nem volt jó döntés, hogy elhárítottam a vitát. Már csak azért sem, mert most is azt gondolom, hogy egy ilyen vitát nem tudtam volna elveszíteni. Ez nem feltétlen a személyek összehasonlítása akar lenni, pont annyira a helyzetemből adódó előny"

 mondta. Hozzátette, szerinte Karácsony nem lett volna méltó ellenfele, már csak azért is, mert neki több rutinja van.
Bár a főpolgármester vezetői képességeit nem akarta minősíteni, tisztességét nem vonta kétségbe: „hogy Karácsony valaha is elfogadott volna szürke, vagy fekete pénzeket, kizártnak tartom.  (…) nem vonható kétségbe, hogy tanult, olvasott, művelt, személyében tisztakezű politikus.” - hangsúlyozta Tarlós István. Budapest korábbi vezetője jelenleg miniszterelnöki megbízottként dolgozik, ő felel az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért. Maga kérte Orbán Viktortól, hogy folytathassa a munkát, mert egy ilyen munkakört pillanatok alatt elhagyni és otthon maradni a leépülés előszobája lenne. „…. értelmes munkát végzek, együtt a műszaki egyetemek rektoraival, a mérnökkamarával, a vízügyi tudományos tanáccsal, a mérnökakadémiával. Igyekszem használható dolgokat letenni az asztalra. És persze az sem mellékes, hogy ezzel pénzt is keresek, mert biztos tudja, hogy én nem gazdagodtam meg a közéleti pályám alatt” - mondta a riportnernek Tarlós, aki azt is hozzátette: a fővárosi vezetés konkrét ügyeibe ezután nem szeretne beleszólni, de adott esetben azért hallatni fogja hangját – például az M3-as metrófelújítási beruházás kapcsán is.

Hat magyar szabadult ki a koronavírus miatt elrendelt karanténokból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.07. 09:11
A tenerifei hotel, ahol több száz embert tartottak karanténban, koronavírus-fertőzés gyanújával. Közülük most két magyar család távozhatott
Fotó: DESIREE MARTIN / AFP
Jól vannak a tenerifei szállodából kiengedett családok és a Brazíliában kórházba kerülő nő is.
Fontos és jó hírekkel indul a szombat - ezzel a felütéssel indul Szijjártó Péter Facebook-posztja, melyben a külügyminiszter több, korábban karanténba zárt magyar elengedéséről számol be. 
Mint Szijjártó írja, a tenerifei szállodában tartózkodó két család tesztje negatív lett, így ők a hajnali órákban már visszautaztak Magyarországra. Hasonló a helyzet a tegnapelőtt Brazíliában vizsgált magyar nővel kapcsolatban, akinél szintén kizárták a fertőzést, ezért távozhatott a kórházból.
A külügy most a Szingapúr felé tartó turistahajóra figyel, amely fedélzetén négy magyar állampolgárral nem kapott kikötési engedélyt sem Malajzia, sem Thaiföld partjainál koronavírus gyanúja miatt.

A fedélzeten lévők jól vannak, tünetmentesek és minden lehetséges segítséget meg fognak kapni a szingapúri nagykövetségünktől - ígérte Szijjártó. A miniszter azt is hangsúlyozza, hogy a magyar konzulok a világ minden táján továbbra is folyamatosan nyomon követik az eseményeket, és segítenek a bajba került állampolgároknak.

Négy fertőzött itthon is van

Az operatív törzs csütörtöki bejelentése szerint Magyarországon eddig négy külföldi állampolgárnál diagnosztizálták a fertőzést, és országszerte 39 személy van karanténban. Egy, később fertőzöttnek bizonyuló iráni házaspár színházba is ment Budapesten, mielőtt karanténba kerültek volna. Aggodalomra adhat okot az is, hogy szerb kormányzati bejelentés szerint egy Magyarországról hazatért szabadkai férfi az első szerbiai fertőzött - a szerb beteg Budapesten, nővérénél járt, akinek állítólag már felismerhetőek voltak a koronavírusos fertőzés tünetei.