Előfizetés

Rendőrök győzték meg a vizsgálatnak ellenálló irániakat, hogy jobban járnak, ha beszállnak a mentőbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.07. 18:30

Fotó: Seung-il Ryu / AFP / NurPhoto
Aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek, bűncselekményt követ el.
Két irániról számolt be az operatív törzs sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az ügyeleti központj vezetője, akik nem voltak hajlandóak alávetni magukat a járványügyi intézkedésnek. A két fiatal iráni a budapesti Corvin sétány egyik lakásában lakik és három fertőzött honfitársuk kapcsán indított kontaktuskutatás során derült ki, hogy közvetlen kapcsolatba kerültek fertőzött beteggel - olvasható az esetről kormányzati tájékoztatási honlapon. Ezért  járványügyi felügyelők keresték fel őket szombaton kora délután a kormányhivatal határozatával, amely előírta, hogy hogy mentővel a Szent László Kórházba szállítsák őket. Erre nem voltak hajlandóak, ezért rendőrt kellett hívni. Az egyenruhások aztán meggyőzték a fiatal nőt és férfit, hogy jobban járnak, ha eleget tesznek a határozatnak. Így végül beszálltak a mentőbe, amely a kórház járványügyi elkülönítésre kialakított részlegére szállította őket. Ott megkezdődött a vizsgálatuk. 
Lakatos Tibor az eset kapcsán elmondta, hogy aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek, bűncselekményt követ el. Mások megfertőzése esetén súlyos testi sértést, ha pedig a fertőzött meghal, akkor halált okozó súlyos testi sértést. 

A főváros is lemondta a március 15-i ünnepségét az ellenzéki pártokkal együtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.07. 17:25

Fotó: Jani Martin / Népszava
Az operatív törzs minden hasonló, nagy tömeget vonzó rendezvény lemondását javasolta.
A kormányzati operatív törzs javaslatának megfelelően úgy döntöttünk, hogy a március 15-i városházi ünnepi rendezvényt nem tartjuk meg - jelentette be a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester. Nincs fontosabb a budapestiek biztonságánál, egészségénél. Bízom benne, hogy mihamarabb sikerül legyűrni a járványveszélyt, és akkor pótolni tudjuk az elmaradt találkozást - tette hozzá. A főváros korábban közölte, hogy megfontolják az ünnepi rendezvények lemondását, és ha a a szakértők szerint indokolt a lemondás, így tesznek. Az operatív törzs ma a központi ünnepség lemondását javasolta a kormánynak, amit a kabinet meg is fogadott, tehát a főváros is így járt el. A kormánynak egyébként a helyi önkormányzati ünnepségek megtartása vagy lemondása ügyében nincs közvetlen ráhatása, legfeljebb javaslatot tehet.
Az ellenzéki pártok is bejelentették, hogy lefújják a „Hol a szabadság, ott van a haza!” című közös március 15-i megemlékezésüket, mert mint közleményükben írják, a koronavírus egyre nagyobb kockázatot jelent Magyarországon is.   

Bőven van hely a karanténban és felkészültek a bővítésre is

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.07. 17:12
Szlávik János és Lakatos Tibor (b), az operatív törzs vezetője
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A koronavírussal fertőzött iráni diákok már a gyógyulást várják, ha negatív lesz az eredmény, hazamehetnek.
A koronavírussal fertőzött két iráni hallgató jól van, várják a vizsgálatok eredményeit, ha ezek negatívak lesznek, hazaengedik őket - mondta el az opeartív törzs szombati sajtótájékoztatóján Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Az egyik fiú iráni barátnőjéről (aki a harmadik magyarországi fertőzött) elmondta, ő pénteken rosszabbul volt, szombatra azonban javult az állapota. A 11 - Olaszországból korábban hazatért - diáklány és kísérőik jól vannak, számukra vasárnap véget ér a karantén. Két egészségügyi dolgozót is figyelnek, ők is jól vannak, napokon belül elhagyhatják a kórházat. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta, most az a legfontosabb, hogy a magyarországi járványt elkerüljük, eddig csak egyedi esetek vannak. Közölte: a Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephelye 145 ágyat szabadított fel. A Szent László telephely kapacitása 81 kórterem 189 ággyal. Ha a kórház további kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházak nyújtanak karantént a betegeknek. A betegek ellátásakor számolni kell az enyhe lefolyással, de légzési nehézségek is kialakulhatnak, ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok alkalmazására van szükség. Ha tömegessé válna a fertőzöttek száma, a karantén bővítésének lehetőségére előkészítik a Kútvölgyi tömböt. Ha a terápia valamelyik formájára kerülne sor, akkor a Korányi Intézet intenzív osztályát teszik fogadóképes állapotba. Ismertetése szerint a Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni. Az OOI-ban erre a kritikus időszakra - egy-két hónapról van szó - a tüdőtranszplantációkat szüneteltetik majd. Ha gyógyszeres kezelésre lesz szükség, abban az esetben a rendelkezésre álló és a klinikai vizsgálatok fázisában lévő készítményeket rendelkezésre bocsátják majd. Az operatív törzs tájékoztatóján azt is elmondták, hogy javasolták a kormánynak a március 15-i ünnepség lemondását. Ezt a kormány meg is tette.