Fizetésképtelenséget jelentett Libanon

Publikálás dátuma
2020.03.07. 21:04

Fotó: - / AFP
1,2 milliárd dollárt kéne törleszteni, de nem megy.
Libanon nem tudja törleszteni a következő hét elején esedékes 1,2 milliárd dolláros (360 milliárd forintos) eurokötvény-tartozását - közölte Hasszan Diab libanoni miniszterelnök szombaton. Ez az első alkalom, hogy az egykoron a Közel-Kelet Svájcaként is emlegetett ország fizetésképtelenséget jelentett. "Nem volt könnyű döntés" - mondta. "Libanon adóssága nagyobb, mint amit az ország elbír" - tette hozzá. A közel-keleti országban az államadósság eléri a bruttó hazai termék (GDP) 170 százalékát. Libanonban az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet. Október óta folyamatosak a tüntetések. A megmozdulások Szaad Haríri előző kormányfő lemondásához vezettek. A korábban egyetemi professzorként dolgozó Diab televíziós beszédében megvédte a kormány szombaton hozott döntését a szuverén adósság törlesztésének felfüggesztéséről és a hitelezőkkel az adósság átütemezésről való tárgyalások megkezdését. "A fizetés felfüggesztése az egyetlen módja, hogy finanszírozhassuk állampolgáraink szükségleteit" - mutatott rá. Hozzátette: Libanon azt tervezi, hogy tárgyal hitelezőivel adóssága átstrukturálásáról. Az országra jelentős nyomás nehezedik a nemzetközi pénzintézetek felől. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap megszorító intézkedéseket követel a pénzügyi támogatásért cserébe.
Szerző
Témák
Libanon

Egy nap alatt majdnem megduplázódott az új fertőzöttek száma Olaszországban

Publikálás dátuma
2020.03.07. 20:06

Fotó: Baris Seckin / Anadolu Agency
Egy nap alatt csaknem megduplázódott a Covid-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma, a halálozásoké viszont csökkent Olaszországban a polgári védelmi hatóság vezetőjének adatai szerint.
Angelo Borrelli közölte, hogy a szombat esti adatok szerint a gyógyultak száma 589-re emelkedett, a halottaké pedig elérte a 233-t. Pénteken 49-en, szombaton ennél kevesebben, 36-an haltak meg. A halottak átlagéletkora továbbra is nyolcvanegy év feletti. A legtöbben, tizenkilencen Lombardiában haltak meg. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 1145-tel nőtt, ez majdnem kétszerese a pénteki adatnak, amely 620 volt. Az eddig megfertőződöttek létszáma elérte az 5883-t, közülük 589-en már meggyógyultak. A betegekből 2651 személy szorul kórházi kezelésre, 567-et intenzív osztályon ápolnak, több mint felüket, 359 embert az északnyugati Lombardia tartományban. A polgári védelmi hatóság vezetője hozzátette, hogy a leginkább érintett Lombardia tartományból a kórházak telítettsége miatt a betegek egy részét más régiókba akarják áthelyezni. A polgári védelem vezetője arra szólította fel az olaszokat, tartsák be az óvintézkedéseket, és kerüljék a nagyobb közösségeket. "Az adatok jól mutatják, hogy az új koronavírus egyre erősebben terjed, és a lakosság jól körülhatárolható szegmensét támadja" - mondta Silvio Brusaferro, a közegészségügyi hivatal vezetője. Megjegyezte, a fertőzés miatt elhunyt emberek nyolcvan százaléka egy vagy több más betegség miatt is kezelés alatt állt. A római kormány a következő órákban jelenti be, hogy megszünteti-e a vesztegzárat a Lombardiában és Venetóban két héttel ezelőtt kijelölt zónákban, vagy esetleg újakat létesít. Február 23-án a lombardiai Lodi térségében tíz települést helyeztek karantén alá majdnem ötvenezer lakossal, Veneto tartományban pedig a 3500 lakosú Vo'Euganeo városát. Lombardia kormányzója napok óta szorgalmazza, hogy vonjanak vesztegzár alá további területeket a Milánótól ötven kilométerre található Bergamo térségében. A legnagyobb olasz kormánypárt, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára Nicola Zingaretti, a Rómát övező Lazio tartomány kormányzója a Facebookon bejelentette, hogy nála is diagnosztizálták a betegséget. Enyhe tünetekkel saját lakásában tölti a karantén időszakát. Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője szintén közösségi oldalán közölte, hogy a biztonságáért felelős egyik rendőr tesztje is pozitívnak bizonyult.
Szerző
Frissítve: 2020.03.08. 07:54

Franciaországban felgyorsult a járvány terjedése

Publikálás dátuma
2020.03.07. 18:46

Fotó: Mehdi Taamallah / NurPhoto
Már hétszáznál több a fertőzött, 11-en meghaltak.
Franciaországban felgyorsult az új típus koronavírus terjedése: két újabb áldozattal a halálos áldozatok száma 11-re emelkedett szombaton, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig meghaladta a hétszázat. A teljes országban továbbra sem hirdették ki a járványhelyzet harmadik, legsúlyosabb fokozatát, de a két leginkább érintett megyében a tanintézmények a következő két hétben zárva maradnak. Az egészségügyi tárca szombat délutáni tájékoztatása szerint a járvány januári kezdete óta 716 megbetegedés történt, és az előző nap óta további két megfertőződött idős ember hunyt el. Miután a vírus nem egyforma intenzitással terjed az ország különböző területein, péntek este csak a betegség által leginkább sújtott két megyében, a Párizstól északra található Oise és az északkeleti Haut-Rhin megyékben vezettek be drasztikusabb intézkedéseket az illetékes hatóságok. Ennek egyik elemeként semmilyen oktatási intézmény nem nyit ki a következő két hétben. A megbetegedések számának növekedése a múlt héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Szakértők szerint a hatóságok már készítik elő a harmadik fokozat bevezetését, ami azt jelenti, hogy iskolabezárásokra, a tömegközlekedés korlátozására, rendezvények lemondására lehet számítani. Az egészségügyi tárca jelezte, hogy jóllehet egyelőre nem léptetik életbe a harmadik fokozatot, az ország valamennyi egészségügyi intézményének készen kell állnia egy rendkívüli egészségügyi helyzetre.
Szerző