légszennyezés;Budaörs;Levegő Munkacsoport;levegőszennyezés;

2020-03-08 14:27:54

Szemét ég - Petíciót indítottak Budaörsön

A gyerekek szervezetét különösen károsító, sokkal inkább nemtörődömségre, semmint szegénységre visszavezethető hulladékégetés az ország egyik leggazdagabb településének számító Budaörsön is gond.

A Budaörsön működő 21 bölcsőde, óvoda és általános iskola többnyire válaszoló vezetőinek kétharmada gondnak, ezen belül ötödük súlyos problémának tartja a légszennyezést - közölte a Levegő Munkacsoporttal szorosan együtt működő, helyi "Ne fűts hulladékkal!" mozgalom. Fő okként a szilárd tüzelést, ezen belül leginkább a lakossági hulladékégetést jelölték meg. A második helyen a gépjármű-forgalom állt.

A légszennyezést szinte kizárólag a rosszul értelmezett takarékoskodásra, nemtörődömségre, felelőtlenségre és ismerethiányra vezeti vissza Szücs-Winkler Róbert, a budaörsi civil szerveződés képviselője. A jelenség mögött nem a szegénység áll - jelentette ki. Szerinte ugyanis a város a szociális támogatásokkal kapcsolatos feladatait hiánytalanul ellátja. Szükségesnek nevezte a felvilágosítást és a hatósági fellépést. Senkinek sem szabad hagyni, hogy megszegje a szabályokat, különösen amikor gyermekek egészsége a tét - tette hozzá.

Belegondolni is rossz, hogy ha ilyen a helyzet az ország egyik leggazdagabb, kiemelkedő iskolázottságúak lakta településén, mit szenvednek el a gyermekek és felnőttek a többi hazai településen. A Levegő Munkacsoport évekkel ezelőtt konkrét javaslatokat tett a lakossági szilárdtüzelés és az emiatti légszennyezés visszaszorítására. Ám javulás nem következett be – idézik Tarr Katalint, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetőjét.

A budaörsi civilek céljaik érdekében petíciót indítottak az Ahang.hu oldalon.