Karácsony Gergely;tüntetés;nőnap;Varga Judit;

Civilek nélkül nem sikerülhet - üzente Varga Judit a nőnapi demonstráció résztvevőinek

A Karácsony Gergely fővédnökségével megtartott tüntetés célja az volt, hogy a nőnap újra a nők jogairól szóljon a bonbonok és virágok helyett.

"Mit szólnátok, ha a nőnap nem csak arról szólna, hogy virágot kell venni a nőknek?" - ezzel a felütéssel kezdik a vasárnapi demonstráció szervezői az esemény leírását. A Budapesten, a Hősök terén megtartott Legyen nőnap! olyan célokat fogalmazott meg, minthogy a nőnap szóljon újra a nők jogairól, a párkapcsolati erőszak elleni kiállásról, és az ebben mérföldkőnek számító Isztambuli Egyezményben foglaltak törvényi erőre emeléséről.

A Karácsony Gergely fővárosi főpolgármester fővédnökségével megtartott demonstráció helyszínén már annak kezdete előtt is ezren gyűltek össze, írja a helyszínről tudósító 24.hu. Karácsony a tüntetésen bejelentette: a fővárosi önkormányzat lakásainak jelentős részét védett lakásként használják fel a családon belüli erőszak áldozatainak, csatlakozva ezzel Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester kezdeményezéséhez. Budapest jelentős támogatást ad a NANE által üzemeltetett segélyvonalnak, amellyel az erőszak áldozatául esett nőket segítik. A főpolgármester szerint egy másodpercig sem szabad eltűrni a nők elleni erőszakot, és elfogadhatatlan a félrenézés, ami jellemző a magyar politikában. Karácsony hangsúlyozta: a férfiaknak is jobb egy olyan világban, ahol jobb a nőknek.

Varga Judit igazságügyi miniszter is üzent a szervezőknek, szerinte civilek nélkül nem sikerülhet a párkapcsolati erőszak elleni fellépés.

Ugyan a miniszter nem vett részt az eseményen, de levelet fogalmazott meg, amit felolvastak a tömegnek. Ebben Varga Judit azt írta, egyetért abban, hogy a nőket ért erőszak összetett probléma, amit egy-egy intézkedés nem képes kezelni. Ennek megoldásában van szükség a civilekre is. Egymást segítve leszünk képesek arra, hogy senkinek ne kelljen bántalmazást elszenvednie – írta a tárcavezető, aki közös munkára hívott: szerinte az állami szereplők mellett több civil szereplő értékes javaslatait vitatták már meg az Igazságügyi Minisztérium tárgyalóasztalánál. Hozzátette, "szükség van az Önök szakmai tudására és lelkesedésére".