Előfizetés

A tisztifőorvos elrendelte az országos látogatási tilalmat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.08. 21:41
Illusztráció
Fotó: Balázs Attila / MTI
Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt.
Müller Cecília határozatának indoklásában kifejti: az eddigi járványügyi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség. A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. Ilyenkor azonban a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. A tilalom március 8. napjától visszavonásig érvényes.

Civilek nélkül nem sikerülhet - üzente Varga Judit a nőnapi demonstráció résztvevőinek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.08. 20:50

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Karácsony Gergely fővédnökségével megtartott tüntetés célja az volt, hogy a nőnap újra a nők jogairól szóljon a bonbonok és virágok helyett.
"Mit szólnátok, ha a nőnap nem csak arról szólna, hogy virágot kell venni a nőknek?" - ezzel a felütéssel kezdik a vasárnapi demonstráció szervezői az esemény leírását. A Budapesten, a Hősök terén megtartott Legyen nőnap! olyan célokat fogalmazott meg, minthogy a nőnap szóljon újra a nők jogairól, a párkapcsolati erőszak elleni kiállásról, és az ebben mérföldkőnek számító Isztambuli Egyezményben foglaltak törvényi erőre emeléséről.
A Karácsony Gergely fővárosi főpolgármester fővédnökségével megtartott demonstráció helyszínén már annak kezdete előtt is ezren gyűltek össze, írja a helyszínről tudósító 24.hu. Karácsony a tüntetésen bejelentette: a fővárosi önkormányzat lakásainak jelentős részét védett lakásként használják fel a családon belüli erőszak áldozatainak, csatlakozva ezzel Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester kezdeményezéséhez. Budapest jelentős támogatást ad a NANE által üzemeltetett segélyvonalnak, amellyel az erőszak áldozatául esett nőket segítik. A főpolgármester szerint egy másodpercig sem szabad eltűrni a nők elleni erőszakot, és elfogadhatatlan a félrenézés, ami jellemző a magyar politikában. Karácsony hangsúlyozta: a férfiaknak is jobb egy olyan világban, ahol jobb a nőknek.
Varga Judit igazságügyi miniszter is üzent a szervezőknek, szerinte civilek nélkül nem sikerülhet a párkapcsolati erőszak elleni fellépés.

Ugyan a miniszter nem vett részt az eseményen, de levelet fogalmazott meg, amit felolvastak a tömegnek. Ebben Varga Judit azt írta, egyetért abban, hogy a nőket ért erőszak összetett probléma, amit egy-egy intézkedés nem képes kezelni. Ennek megoldásában van szükség a civilekre is. Egymást segítve leszünk képesek arra, hogy senkinek ne kelljen bántalmazást elszenvednie – írta a tárcavezető, aki közös munkára hívott: szerinte az állami szereplők mellett több civil szereplő értékes javaslatait vitatták már meg az Igazságügyi Minisztérium tárgyalóasztalánál. Hozzátette, "szükség van az Önök szakmai tudására és lelkesedésére".

Döntöttek: hétfőtől nem fogad észak-olaszországi járatokat Ferihegy

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.08. 19:01
Képünk illusztráció.
Fotó: Béres Márton / Népszava
A Wizz Air ma már bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti milánói, trevisoi és bergamoi járatait.
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hétfőtől nem fogad járatokat a koronavírus-járvánnyal érintett észak-olasz városokból - közölte a Budapest Airport Zrt. vasárnap az MTI-vel. Azt írták: kormányzati döntés értelmében a magyarországi repülőterek hétfőtől nem fogadhatnak járatokat a koronavírus járvánnyal érintett észak-olasz városokból. A korlátozás Milánó és Bergamo esetében hétfőn 0 órakor, Treviso esetében hétfőn délben lép életbe. A Milánó Malpensa-Budapest vonalon a WizzAir heti 11, a Bergamo-Budapest és a Treviso-Budapest vonalakon a Ryanair heti 12, illetve 4 járatot közlekedtet. A Wizz Air ma bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti milánói, trevisoi és bergamoi járatait az észak-olaszországi régió lezárása és a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatban elrendelt intézkedések miatt. A közlés szerint a légitársaság a Budapesti és Debreceni, Milánó-Malpensaba induló járatait április 3-ig szünetelteti.