Koronavírus: a magyar elkülönítési eljárás, ahogy egy iráni diáklány látja

Publikálás dátuma
2020.03.09. 12:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
„Távolról sem professzionális” – így jellemezte a koronavírussal fertőzött iráni egyetemista egyik, karanténban lévő évfolyamtársa a magyar hatóságok eljárását.
 A névtelenséget kérő, szintén iráni, a Semmelweis Egyetemen tanuló lány – aki az Indexnek is nyilatkozott – lapunknak a karanténból mesélte el kálváriáját. Mint felidézte, amint kiderült, hogy az egyik évfolyamtársuk megfertőződött, ő és több diáktársa is azonnal elment teszteltetni. A kórházból viszont hazaküldték őket, mondván, várjanak az egyetem utasításaira. Erre nem is kellett sokat várni, az egyetem utasította őket arra: maradjanak otthon 14 napig. Így is tettek, betartotta az utasítást. Néhány nap múltán a Facebookon kapott egy üzenetet egy magát rendőrnek nevező ismeretlen férfitól, aki elkérte a telefonszámát. Az egyetemista lány bizalmatlan volt, hiszen nem ismerte a férfit. Kétségeit nem segített eloszlatni, hogy a profilképen nem is egyenruhás embert lehetett látni, hanem egy tengerparton szelfiző párt. A diáklány nem akarta megadni az adatait, mire közölte vele a férfi: ha nem működik együtt a rendőrséggel, akkor bűncselekményt követ. A lány erre azt írta: „Kérem, legyenek egy kicsit professzionálisabbak. Nem érzem magam biztonságban.” Végül a férfi – a rendőrség magyar nyelvű oldalát megadta – elküldte a hivatali, rendőrségi vonalas számát, amin a diáklány elérte, és meggyőződött róla, hogy tényleg rendőr. Ekkor arról tájékoztatták, hogy a rendőrség fel fogja keresni. Alig húsz perc telt és öt ember megjelent nála, majd bejelentették: kórházba szállítják, öt perce van összepakolni. A diáklány furcsállotta, hogy semmilyen iratot nem mutattak neki, nem adtak tájékoztatót, csak beültették egy mentőautóba. Ott újabb meglepetés érte: a járműben ugyanis ott volt már egy másik szaktársa, és útközben felvettek még egy diákot. Egyikük szintén egy iráni tanuló volt, ráadásul ő korábban közös programon vett részt azzal a fiúval, akinek a koronavírus-tesztje pozitív lett. Amikor beértek a kórházba – folytatta történetét a lány –, egyik épületből a másikba küldték őket, míg végül találtak nekik egy kórtermet. Újabb várakozások után aztán felvették adataikat, tesztet azonban nem végeztek. A kórterembe orvos nem jött hozzájuk, csak ápolók, akik viszont nem beszéltek angolul, így a diákok semmiféle tájékoztatást nem kaptak. Annyit sikerült csak megtudniuk, hogy 14 napig karanténban lesznek. Másnap délelőtt már orvosok keresték fel őket, akik tudtak angolul és tájékoztatást adtak – igaz, a doktorok szavaiból az derült ki, hogy kicsit kaotikus a helyzet. Ők ugyanis azt hitték, hogy már rég mintát vettek a diákoktól és készül a teszt. Amikor kiderült, hogy még semmi nem történt velük, az orvosok – akik a diákok szerint rendkívül kedvesek, segítőkészek voltak – elnézést kértek. A zűrzavart azzal magyarázták, hogy nagyon sok embert hoztak be a kórházba, és nincs elég orvos, ápoló, meg kórterem. Az ügyben kérdéseket tettünk fel a rendőrségnek, ha kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket.

Az operatív törzs másként látja

Míg az iráni diák a hatóságokat, azok épp a perzsa egyetemistákat hibáztatják. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor ugyanis azt mondta: a Dél-pesti Centrumkórházban elkülönített iráni egyetemisták közül ketten továbbra sem hajlandók együttműködni a karanténszabályok betartásában, „nem megengedhető magatartást tanúsítottak”, például székeket dobtak ki a kórtetemből, ezért jelenleg is rendőrök vigyázzák a rendet. A karanténban lévő egyik iráni diák lapunk érdeklődésére azt mondta: túlzás, amit róluk állítanak, csak egyszer tört ki „kisebb zűrzavar” az egyik kórteremben, és szerinte indulatuk érthető volt. Mint mondta, a diákok egyikének pozitív lett a teszteredménye, de az orvos megtiltotta, hogy elmondja ezt társainak, akikkel egy szobában van. Amikor ezt mégis megtudták a szobatársai, „kiakadtak” és számon kérték az orvost, amiért nem tájékoztatta őket.

Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.09. 19:40

Nekiment a török elnöknek a kormány kedvenc biztonsági szakértője

Publikálás dátuma
2020.03.09. 11:09

Fotó: ADEM ALTAN / AFP
Erdogan felcímkézetlen pénzeket próbál kicsikarni az Európai Uniótól – fejtegette az M1 műsorában Nógrádi György.
 Recep Tayyip Erdogan célja, hogy minél több pénzt kapjon az Európai Uniótól "címkézés nélkül", és pénzt arra fordíthassa, amire csak akarja - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn. Ennek Nógrádi szerint azonban ellentmond, hogy az unióban meghatározott célokra adnak forrásokat. Nógrádi György azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy a török elnököt hétfőn várják Brüsszelbe, ahol az Európai Unió vezetői a török-görög határon az elmúlt napokban kialakult migrációs válsághelyzetről kívánnak tárgyalni vele – idézi a nyilatkozó szakértőt az MTI.
Nógrádi György
Fotó: Népszava
A görög kormány által vasárnap közzétett videofelvételről, amelyen az látszik, hogy a török oldalon egy katonai jármű bontja a két országot elválasztó határkerítést, a szakértő azt mondta: Erdogan rendkívül rövidtávú politikája az erődemonstráció, azzal fenyegetve, hogy a döntő többségében nem szír migránsok elárasszák Európát. Úgy vélte, Törökország belátható ideig nem lesz tagja az uniónak, Erdogan azért megy Brüsszelbe, hogy politikai céljait elérje, továbbá otthon a hatalmát stabilizálja.
Nógrádi szerint Európának ki kellene mondania, hogy nincs szüksége ennyi képzetlen munkaerőre. Bírálta, hogy az Európai Unió hosszú ideje csak tünetileg kezeli az illegális migráció problémáját, és nem tudja megoldani határvédelmét.
A Fidesz és a kormány kedvenc biztonsági szakértője nem először nyilatkozott kritikus hangnemben a török kormányról: március 7-én a köztévében azt mondta, hogy Törökország migránsokkal zsarolja az EU-t – nyilatkozatát pedig átvette minden jelentősebb kormánybarát médium is. Mindez fokozatos átrendeződést jelenthet: az eddig Erdogan elszánt szövetségesének számító, még szíriai kurdok szisztematikus gyilkolását és elüldözését is magyar nemzeti érdeknek tekintő Orbán-kabinet egyre határozottabban jelzi nemtetszését, legalábbis a sajtónyilatkozatok szintjén.
Szerző

Koronavírus: Inkább magánorvosnál vizsgáltatják ki magukat a külföldiek, csak ne legyen a magyar hatóságokkal dolguk

Publikálás dátuma
2020.03.09. 10:27
Karantén épület a Szent László kórházban
Fotó: Népszava
Az egyik karanténban lévő diák szerint Facebookon próbálták utasítani, pedig el sem látták el őket.
Telefonon sikerült elérnie az index.hu-nak a karanténban lévő külföldi SOTE-s diákok egyikét. Elmondása szerint annyira megroppant a bizalom a külföldi diákok részéről a magyar hatóságokban, hogy többen félnek bejelenteni, hogy érintkezhettek potenciálisan a fertőzött társukkal, inkább magánorvosnál teszteltetik magukat. Ő maga svéd–iráni kettős állampolgár, így nincs félnivalója, de másokat a bevándorlási hivatallal fenyegettek.
Ami a konkrétumokat illeti: az index.hu interjúalanya szerint szerdán 9 órakor hallották először, hogy kimutatták a koronavírust az egyik SOTE-s iráni hallgatónál. Mivel nem tudták, mitévők legyenek, felhívták a biztosítót, ahol egészségügyi biztosításuk van, hogy mit csináljanak. A biztosító azt mondta, hogy azonnal hívjanak mentőt, és menjenek kórházba. Így is tettek, 11-re már a kórházban voltak, de ott azt mondták nekik, hogy nincs ok tesztelni őket, mivel nem lázasak. Nem vették fel az adataikat, így taxival hazamentek. Aztán a Facebookon elkezdett nekik írogatni valaki, aki azt állította, hogy a rendőrség megbízásából keresi őket. Erre ő visszaírt, hogy lépjenek kapcsolatba a svéd nagykövetséggel, mivel egy vadidegennek nem fog Facebookon engedelmeskedni. Végül szombat éjjel jött értük egy mentő öt emberrel. Ebből az egyik, aki beszélt angolul, némileg fenyegetően meggyőzte őket, hogy menjenek velük. Először nem találtak nekik szobát a kórházban, ezután egy órát vártak rá, hogy regisztrálják őket, aztán elvitték őket egy szobába, ahol egy nővér azt mondta, hogy két óra múlva jön egy orvos, és 14 napot maradniuk kell. Arra a kérdésre, hogy mikortól számítva 14 napot, tehát a kontaktustól, amikor a fertőzöttel találkoztak, a megérkezéstől vagy a teszt eredményétől, a nővér nem tudott válaszolni, ugyanis nem igazán beszélt angolul. 
A szomszéd szobában szintén karanténba helyezett irániak voltak. Az Indexnek nyilatkozó diák azt mondta, hogy nem volt személyesen jelen, csak pletykákat hallott róla, hogy valamilyen incidens történt az iráni diákok és a személyzet között, ezt követően fenyegették meg a bevándorlási hivatallal a diákokat, hogy bevonják a tartózkodási engedélyüket, ha nem működnek együtt, ahogyan erről Fekete László is beszámolt az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.09. 12:25