sajtótájékoztató;Operatív Törzs;koronavírus;

2020-03-09 16:03:03

Operatív Törzs: Székeket dobáltak ki az iráni diákok a kórteremből

Négy büntetőeljárás zajlik közveszéllyel való fenyegetés miatt.

Két fővel nőtt az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma Magyarországon, egy iráni és egy magyar állampolgárt regisztráltak – jelentette be Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a hétfő délutáni sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy egész Közép-Európában emelkedik a betegek száma.

Folytatják a reptéri ellenőrzéseket, és a közúti határátkelőhelyeken is eddig 427 személyt ellenőriztek.

A két zöldszámra több mint 4500 hívás érkezett. Hangsúlyozta, hogy a zöld számokon nem a betegek jelentkezését várják, hanem az információ-szolgáltatást biztosítják. A konkrét megbetegedésekkel a háziorvosokat kell keresni.

Lakatos Tibor elmondta, hogy a Szent László Kórházban megfigyelés alatt lévő iráni állampolgárok egy része továbbra sem hajlandó alávetni magát az intézkedéseknek, az éjszaka és a mai nap többen nem megengedhető magatartást tanúsítottak, és megpróbálták a karantén szabályait kijátszani. Jelenleg is rendőri felügyelettel tartják fent a kórházban az elkülönítést. 

Lakatos Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi szabályok be nem tartása bűncselekménynek minősül, a nem magyar állampolgárok esetében ez a kiutasítást is magával vonhatja.

Az érvényes vízummal már Magyarországon tartózkodók semmilyen retorzió alá nem esnek, ha betartják a járványügyi szabályokat.

Lakatos Tibor szerint angol nyelvű tájékoztatást kaptak az irániak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium az iráni nagykövetséget értesítette.

Az Emmi javaslatára bevezették a látogatási tilalmat a kórházakban, az idősotthonokban és egészségügyi intézményekben, illetve a szociális otthonokban.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvos elmondta, hogy öt iráni fertőzött diák van a kórházban. Az intenzív osztályon lévő beteg helyzete súlyos, a többi ápolt jól van.

Jelenleg 54 ember van karanténban. Többen elhagyhatták már a karantént, például a 15 fős diákcsoport, és ma távozott két egészségügyi dolgozó.

A kórház intézkedett további kórházi kapacitás felszabadításáról, hogy ha még több beteg lesz, el tudják őket látni.

Lakatos Tibor bejelentette, hogy naponta 25 ezer darab védőeszközt, három műszakban gyártanak a büntetés-végrehajtási intézményekben. Ezeket folyamatosan szállítják ki a nagykereskedők bevonásával a gyógyszertárakba.

Folyamatosan monitorozzák a híreket, pánikkeltő álhíreket keresve, és az NMHH együttműködésével intézkednek, ha ilyet találnak. Jelenleg négy büntetőeljárás zajlik közveszéllyel való fenyegetés miatt. Eddig egy elkövetőt azonosítottak be.

Lakatos Tibor elmondta: az iráni diákok együtt nem működése azt jelenti, hogy például székeket dobáltak ki a kórteremből. Az iráni fiatalt valóban Facebookon keresték meg, ilyen jogszabályi előírásban nem szerepel, de a bejelentett lakcímén nem találták meg, nem tudták se az email címét, se a telefonszámát. Lakatos Tibor szerint az egészséges emberek védelmében minden törvényes és nem tiltott eszközt felhasználhatnak, a Facebook is ilyen. Nem fenyegették meg őt, a társainak javaslatára, személyre szólóan, nem nyilvános üzenetben keresték meg. Azt kérték, hogy vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel.

A 70 éves beteget fia fertőzhette meg. Szlávik János elmondta, hogy a férfi fia február 27-én jelentkezett, elmondta, hogy köhögött, de már egész jól van, korábban Franciaországban járt. Az orvos megvizsgálta, és leírta, hogy az akkori helyzet szerint nem járt a beteg kiemelten fertőzött területen, ezért engedte el őt. Szlávik úgy tudja, azóta sem végezték el rajta a tesztet, ezért a főorvos arra kérte, akárhol jár, csináltassa meg azt. 

A főorvos hangsúlyozta, hogy a karantén hatósági eljárás, korlátozzák vele a betegek mozgását egy ideig. Ez lehet épületben, stadionban, otthon. Ha betartják az utasításokat, akkor 14 nap után szerencsés esetben gyógyultan távoznak. Ha nem tartják be és kijönnek a karanténból, akkor náluk a 14 nap újra kezdődik.

Egészen más szabályok vonatkoznak a karantén alatt a betegekre, mint azokra, akiket a pánik miatt tekintenek lehetséges fertőzöttnek. Az utóbbiakat nem feltétlenül tartják két hétig karanténban. A lakosság megnyugtatására különítik el az ilyen embereket, vírustesztet követően engedik el őket.

Szlávik János úgy tudja, hogy nemsokára magánlaboratóriumokban is kapható lesz a teszt, azonban a hivatalos tesztnek csak a Nemzeti Népegészségügyi Központban megerősített, validált laborteszt minősült.

Vannak a tesztekkel megengedőbb, és kevésbé megengedőbb országok. Franciaország, Németország és Magyarország gyakorlata hasonlít egymáshoz. A protokollt tegnap változtatta meg az egészségügyi világszervezet, ezért a magyar protokollt is 24 órán belül megváltoztatják.

Újságírói felvetésre, miszerint az irániak nem kaptak megfelelő tájékoztatást, az akaratuk ellenére történt az intézkedés, érthetően idegesek, Szlávik János azt felelte, hogy két összezárt ember 14 napig van karanténban, utána távozhatnak. Ha nem tartják be a szabályokat, és érintkeznek más, karanténban lévőkkel, akkor újra elkülönítik őket 14 napra.

Elmondása szerint az irániak „randalíroznak”, naponta próbálnak köztük rendőri segítséggel rendet teremteni, de nem sikerül. A nagykövet azt ígérte, hogy ma mindenképpen beszél velük.

Szlávik János szerint van elég teszt Magyarországon, nincs gond a mennyiséggel.

Az iráni betegek teljesen jól vannak, de gyógyultnak csak akkor lehet őket minősíteni, ha három egymást követő napon a tesztjük negatív. Az első iráni betegeket szerencsés esetben három nap múlva engedik ki.