Előfizetés

Nekiment a török elnöknek a kormány kedvenc biztonsági szakértője

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.09. 11:09

Fotó: ADEM ALTAN / AFP
Erdogan felcímkézetlen pénzeket próbál kicsikarni az Európai Uniótól – fejtegette az M1 műsorában Nógrádi György.
 Recep Tayyip Erdogan célja, hogy minél több pénzt kapjon az Európai Uniótól "címkézés nélkül", és pénzt arra fordíthassa, amire csak akarja - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn. Ennek Nógrádi szerint azonban ellentmond, hogy az unióban meghatározott célokra adnak forrásokat. Nógrádi György azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy a török elnököt hétfőn várják Brüsszelbe, ahol az Európai Unió vezetői a török-görög határon az elmúlt napokban kialakult migrációs válsághelyzetről kívánnak tárgyalni vele – idézi a nyilatkozó szakértőt az MTI.
Nógrádi György
Fotó: Népszava
A görög kormány által vasárnap közzétett videofelvételről, amelyen az látszik, hogy a török oldalon egy katonai jármű bontja a két országot elválasztó határkerítést, a szakértő azt mondta: Erdogan rendkívül rövidtávú politikája az erődemonstráció, azzal fenyegetve, hogy a döntő többségében nem szír migránsok elárasszák Európát. Úgy vélte, Törökország belátható ideig nem lesz tagja az uniónak, Erdogan azért megy Brüsszelbe, hogy politikai céljait elérje, továbbá otthon a hatalmát stabilizálja.
Nógrádi szerint Európának ki kellene mondania, hogy nincs szüksége ennyi képzetlen munkaerőre. Bírálta, hogy az Európai Unió hosszú ideje csak tünetileg kezeli az illegális migráció problémáját, és nem tudja megoldani határvédelmét.
A Fidesz és a kormány kedvenc biztonsági szakértője nem először nyilatkozott kritikus hangnemben a török kormányról: március 7-én a köztévében azt mondta, hogy Törökország migránsokkal zsarolja az EU-t – nyilatkozatát pedig átvette minden jelentősebb kormánybarát médium is. Mindez fokozatos átrendeződést jelenthet: az eddig Erdogan elszánt szövetségesének számító, még szíriai kurdok szisztematikus gyilkolását és elüldözését is magyar nemzeti érdeknek tekintő Orbán-kabinet egyre határozottabban jelzi nemtetszését, legalábbis a sajtónyilatkozatok szintjén.

Koronavírus: Inkább magánorvosnál vizsgáltatják ki magukat a külföldiek, csak ne legyen a magyar hatóságokkal dolguk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.09. 10:27
Karantén épület a Szent László kórházban
Fotó: Népszava
Az egyik karanténban lévő diák szerint Facebookon próbálták utasítani, pedig el sem látták el őket.
Telefonon sikerült elérnie az index.hu-nak a karanténban lévő külföldi SOTE-s diákok egyikét. Elmondása szerint annyira megroppant a bizalom a külföldi diákok részéről a magyar hatóságokban, hogy többen félnek bejelenteni, hogy érintkezhettek potenciálisan a fertőzött társukkal, inkább magánorvosnál teszteltetik magukat. Ő maga svéd–iráni kettős állampolgár, így nincs félnivalója, de másokat a bevándorlási hivatallal fenyegettek.
Ami a konkrétumokat illeti: az index.hu interjúalanya szerint szerdán 9 órakor hallották először, hogy kimutatták a koronavírust az egyik SOTE-s iráni hallgatónál. Mivel nem tudták, mitévők legyenek, felhívták a biztosítót, ahol egészségügyi biztosításuk van, hogy mit csináljanak. A biztosító azt mondta, hogy azonnal hívjanak mentőt, és menjenek kórházba. Így is tettek, 11-re már a kórházban voltak, de ott azt mondták nekik, hogy nincs ok tesztelni őket, mivel nem lázasak. Nem vették fel az adataikat, így taxival hazamentek. Aztán a Facebookon elkezdett nekik írogatni valaki, aki azt állította, hogy a rendőrség megbízásából keresi őket. Erre ő visszaírt, hogy lépjenek kapcsolatba a svéd nagykövetséggel, mivel egy vadidegennek nem fog Facebookon engedelmeskedni. Végül szombat éjjel jött értük egy mentő öt emberrel. Ebből az egyik, aki beszélt angolul, némileg fenyegetően meggyőzte őket, hogy menjenek velük. Először nem találtak nekik szobát a kórházban, ezután egy órát vártak rá, hogy regisztrálják őket, aztán elvitték őket egy szobába, ahol egy nővér azt mondta, hogy két óra múlva jön egy orvos, és 14 napot maradniuk kell. Arra a kérdésre, hogy mikortól számítva 14 napot, tehát a kontaktustól, amikor a fertőzöttel találkoztak, a megérkezéstől vagy a teszt eredményétől, a nővér nem tudott válaszolni, ugyanis nem igazán beszélt angolul. 
A szomszéd szobában szintén karanténba helyezett irániak voltak. Az Indexnek nyilatkozó diák azt mondta, hogy nem volt személyesen jelen, csak pletykákat hallott róla, hogy valamilyen incidens történt az iráni diákok és a személyzet között, ezt követően fenyegették meg a bevándorlási hivatallal a diákokat, hogy bevonják a tartózkodási engedélyüket, ha nem működnek együtt, ahogyan erről Fekete László is beszámolt az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az orvosokat kérleli Kásler és Pintér

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.09. 10:09

Fotó: Jani Martin / Népszava
A két miniszter azt szeretné, ha a gyógyítók nem mennének külföldre.
Arra kéri az orvosokat az Operatív Törzs, hogy most ne menjenek külföldrem írja a koronavirus.gov.hu-n. A kérést Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyomatékosította, azt üzenve a kórházak vezetőinek: hívják fel a dolgozóik figyelmét, hogy egészségük megőrzése nemzetbiztonsági érdek, hiszen a betegbiztonság és az egészségügyi ellátás biztosításához kiemelten fontosnak tartjuk az egészségügyi ellátó személyzet egészségének és munkaképességének megőrzését. A két miniszter arra kéri az orvosokat: maradjanak az országban és legyenek elérhetőek.
Pintér és Kásler Orbán Viktor sajtótájékoztatóján az Operatív Törzs ülése után
Fotó: Jani Martin / Népszava