Megöltek két amerikai katonát Irakban

Publikálás dátuma
2020.03.09. 15:20
Amerikai katonák Baghdadban
Fotó: AFP
A katonák egy felderítő akció során vesztették életüket.
Két amerikai katonát megöltek Irak északi részén egy felderítő akció során – közölte hétfőn az Egyesült Államok e térségért is felelős központi parancsnoksága. A két katonát – akiknek a személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra – vasárnap este ölték meg az Iszlám Állam terrorszervezet elleni, iraki katonákkal közösen végzett felderítőakció során. A Teherán és Washington közti feszültség, valamint az Irakban található amerikai érdekeltségek elleni támadások miatt – amelyeket Washington szerint Irán által támogatott iraki fegyveresek hajtanak végre – a terrorellenes küzdelemben részt vevő, amerikai vezetésű nemzetközi koalíció bejelentette iraki hadműveletei felfüggesztését. Hétfőn az iraki katonai parancsnokság azonban azt közölte, hogy sikerrel járt a felderítőakció, amelyet a koalíció légierejével együttműködve hajtottak végre. Az Egyesült Államoknak jelenleg mintegy 5200 katonája állomásozik az arab országban. Az ő feladatuk az Iszlám Állam ellen harcoló iraki hadsereg katonai kiképzése.
Szerző

Hetvenezer rabot engedtek ideiglenesen szabadon a koronavírus miatt Iránban

Publikálás dátuma
2020.03.09. 14:46
Az iráni egészségügyi minisztérium közben 43 új koronavírusos halálesetről számolt be, amivel az áldozatok összesített száma 237-re emelkedett
Fotó: FAYEZ NURELDINE / AFP
Eközben kimutatták a fertőzést a párizsi Disneyland vidámpark egyik alkalmazottjánál, és koronavírust diagnosztizáltak Izrael athéni nagykövetségének egyik dolgozójánál és két családtagjánál is.
Iránban ideiglenesen szabadon engednek mintegy 70 ezer rabot az új koronavírus miatt – jelentették be Teheránban arra hivatkozva, hogy félő, esetleg gyorsan sok ember megfertőződhet a börtönökben. Csak azokat a rabokat helyezik átmenetileg szabadlábra, akikre öt évnél rövidebb büntetést szabtak ki, és akiknek a szabadon bocsátása nem jelent veszélyt a társadalomra – közölték. Az iráni egészségügyi minisztérium közben 43 új koronavírusos halálesetről számolt be, amivel az áldozatok összesített száma 237-re emelkedett. Az iszlám köztársaságban 7100 fölött van a diagnosztizált fertőzöttek száma.
Hat rab életét vesztette az olaszországi börtönlázadásokban, amelyek amiatt robbantak ki vasárnap, hogy a hatóságok felfüggesztették a látogatásokat a koronavírus-járvány miatt. Hárman a modenai börtönben haltak meg, további hárman pedig azt követően, hogy elszállították őket onnan. Országszerte számos börtönben tiltakoztak a rabok, több helyen gyújtogattak. Francia sajtóértesülések szerint kimutatták a koronavírust a párizsi Disneyland vidámpark egyik alkalmazottjánál. A férfi a karbantartási osztályon dolgozik, és nem érintkezett látogatókkal, a Párizs külvárosában működő Disneyland továbbra is nyitva van. Izraelben 39-re emelkedett hétfőre a koronavírussal fertőzöttek száma, és megtalálták az első olyan fertőzöttet, akinél nem tudják, honnan kapta el a vírust. A hatóságok arra kérték a tömegközlekedéssel utazókat, hogy a sofőrtől távol helyezkedjenek el a járműveken, mostantól szabadon kell hagyni az első sorban az üléseket, és a távolsági buszokon nem szabad állva utazni. Tilos beutazni Izraelbe Betlehemből, Hollandiából és Egyiptomból is. Koronavírust diagnosztizáltak Izrael athéni nagykövetségének egyik dolgozójánál és két családtagjánál. Kiderült hogy a huszonegy fertőzött görög zarándokkal egy gépen utaztak Izraelből Görögországba. Oroszországban bejelentették: 17-ről 20-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Az újonnan diagnosztizáltak valamennyien Olaszországban jártak nemrég. Azerbajdzsánban a hatóságok őrizetbe vettek tíz embert, akik több mint egymillió szájmaszkot akartak külföldre csempészni, hogy ott emelt áron adjanak túl rajta. Németország, Franciaország és Svájc bezárta észak-koreai képviseletét, és hazahívta az ott dolgozó alkalmazottait hétfőn a koronavírus miatt – derült ki a phenjani orosz nagykövetség tájékoztatásából. Észak-Koreában ugyan hivatalosan nem jelezték, hogy bárkinél kimutatták volna a koronavírust, de az ország megerősítette a határellenőrzést, és 30 napos karanténba helyez minden olyan külföldi beutazót, aki a járvány által már érintett országból érkezik.
Szerző

Légvédelmi rakétával lőtték le az utasszállító gépet - most kiderülhet, hogy parancsra történt vagy magánakció volt

Publikálás dátuma
2020.03.09. 13:47

Fotó: REMKO DE WAAL / AFP
A maláj utasszállító gép tragédiájának perét az orosz és ukrán vádlottak távollétében folytatják le.
A vádlottak távollétében, holland jog szerint kezdődött meg a hollandiai Schiphol bíróságán a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépe elleni hat évvel ezelőtti támadás tárgyalása. A négy vádlott, az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko nincs jelen a tárgyaláson, a holland jogrend azonban lehetővé teszi, hogy a pert távollétükben is folytassák. A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeing típusú gépet, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál -, valamint a legénység életét vesztette. Az ügyben eljáró, holland vezetésű - holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű - nemzetközi nyomozócsoport 2019 júniusában azt közölte, hogy a gyanúsítottak a gépet megsemmisítő, mozgatható föld-levegő rakéta telepítésében vettek részt.
Tájékoztatásuk szerint Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese 2014 nyarán az ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" (DNR) "védelmi minisztereként" szolgált. Dubinszkij a DNR katonai hírszerző ügynökségének vezetője volt, Pulatov az ügynökség egyik alosztályát irányította, az ukrán Harcsenko pedig a felderítő osztag vezetője volt. A nyomozócsoport 2016 őszén közzétett jelentésében azt közölte, hogy a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték. A katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság (biztonsági tanács) azt állapította meg, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, BUK típusú légelhárító rakétával lőtték le, amelyet feltételezhetően a szakadárok területéről - Pervomajszk település mellől - indítottak. A támadást előkészítő és elkövető mintegy száz további gyanúsított kilétére is bizonyítékok állnak a nemzetközi vizsgálóbizottság rendelkezésre, ugyanakkor az még nem tisztázott, hogy parancsra hajtották-e végre a támadást, vagy önállóan cselekedtek - tették hozzá. Oroszország mindvégig tagadta, hogy köze volt a gép lelövéséhez.
Szerző
Frissítve: 2020.03.09. 14:07