Orvosok, ápolók kerültek járványügyi megfigyelés alá

Publikálás dátuma
2020.03.09. 17:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ők látták el azt a 70 éves férfit, akit a Szent László kórház intenzív osztályán ápolnak.
Lapunk információja szerint négy orvos és mintegy tucatnyi ápolónő is benn ragadt a járványügyi megfigyelésben, ők látták el azt a 70 éves vírusos férfit, akit a Szent László kórház intenzív osztályán ápolnak. Az érintettek még azelőtt kerültek a beteggel kapcsolatba, illetve végeztek rajta beavatkozásokat az intézmény hematológiai, illetve az intenzív osztályán, hogy a vírus tesztet elvégezték volna a betegen. Feltételezhetően az egészségügyi dolgozók nem viseltek kellően biztonságos védőfelszerelést. A szaktárca sajtóosztálya az atv.hu érdeklődésére azt a tájékoztatást adta, hogy a Dél-Pesti Centrumkórházban összesen 16 egészségügyi dolgozó van megfigyelés alatt, de eddig egyikőjüknél sem azonosítottak koronavírus fertőzést. Lapunknak válaszolt a Dél-Pesti Centrumkórház. Mint írták, valóban van 16 egészségügyi dolgozó megfigyelés alatt, az eddig elvégzett laborvizsgálatok egyetlen dolgozónál sem azonosítottak koronavírus fertőzést. Megjegyezték azt is, hogy az egészségügyi dolgozók nem az intenzív osztályon tartózkodnak.
Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.09. 18:50

A Goethe Intézetben járt a fertőzött iráni diák és barátnője, most felfüggesztette a nyelviskola az órákat

Publikálás dátuma
2020.03.09. 17:11

Fotó: Népszava
A két hét lappangási idővel számolva március 11-ig nem tartanak órákat az intézetben.
Március 11-ig felfüggeszti óráit a Goethe Intézet – vette észre az Index a vasárnap esti tájékoztatást.
„A hatóságok arról értesítették a budapesti Goethe Intézetet, hogy az intézet egy nyelvtanuló diákja koronavírussal fertőzött. A Goethe Intézet megtette a szükséges óvintézkedéseket, szoros kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal és mindenben szigorúan az előírásoknak megfelelően jár el”

– írta az intézmény honlapján, hozzátéve, hogy a nyelvtanfolyamokat a biztonság és a tisztán látás érdekében függesztik fel ideiglenesen. Azt Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte sajtótájékoztatón múlt pénteken, hogy a március 4-én bejelentett első két iráni fertőzött közül az egyik egy német nyelvtanfolyamon is járt. A diák február 26-án járt a Goethe Intézetben. Ez két nappal azelőtt volt, hogy felső légúti panaszai miatt megvizsgálták volna. A tanfolyamon rajta kívül hat fő vett részt, a tisztifőorvos szerint őket is elkülönítették. Március 5-én kiderült, hogy az iráni diák barátnője is elkapta a vírust. A Goethe Intézet arról számolt be, hogy a járványügy március 8-án tájékoztatta őket arról, hogy a lány korábban szintén részt vett egy német nyelvkurzuson, de másikon, mint barátja. Az intézet azt is elmondta, hogy mindkét diák február 26-án járt náluk utoljára, így a két hét lappangási idővel számolva függesztették fel az órákat március 11-ig. A diáklány csoporttársait az intézet külön is értesítette.
Szerző

Tavaly február óta nem a SOTE hallgatója az egyik karanténba zárt iráni férfi

Publikálás dátuma
2020.03.09. 16:52

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hallgatói jogviszonya 2019. február 1-jével megszűnt a gyógyszerésztudományi karon.
A Semmelweis Egyetem (SE) hétfői közleménye szerint tavaly február óta már nem az egyetem hallgatója az az iráni fiatalember, akit nyolcadikként regisztráltak koronavírus-fertőzéssel. Az SE arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az iráni fiatalember hallgatói jogviszonya 2019. február 1-jével megszűnt a gyógyszerésztudományi karon, a kurzusokat attól az időponttól nem látogatta, az egyetemre nem járt be.
Szerző