Európa magára hagyta Olaszországot

Publikálás dátuma
2020.03.10. 20:30

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
Európának többet kell áldoznia a vírussal kapcsolatos kutatásokra. A szükséges orvosi berendezéseket, például teszteket, maszkokat és lélegeztetőgépeket az EU-n belül kellene gyártani, és minden tagállam rendelkezésére bocsátani - hangzott el az Európai Parlament koronavírus-járványról rendezett keddi plenáris vitájában, amelyben több képviselő hiányolta az országok és a kormányok közötti szolidaritást. Lényegében ezt tette szóvá Maurizio Massari, Olaszország EU-nagykövete a Politico című amerikai hírportál európai kiadásában közzétett cikkében, amikor arról írt, hogy Róma sürgősséggel egészségügyi védőfelszerléseket kért uniós partnereitől, de egyetlen tagállam sem reagált, csak Kína jelezte kétoldalú csatornákon, hogy kész segíteni. Kedd este Charles Michel EU elnök kezdeményezésére a 27 állam- és kormányfő másfél órás videokonferencián vitatta meg a szükséges közös lépéseket. Az Európai Parlament a jövő héten felfüggeszti a tevékenységét, és az április végén esedékes plenáris ülését másfél naposra korlátozza - döntött a vezető testülete.  Az Európai Bizottság elnöke a videokonferencia végén bejelentette, hogy az egészségügyi ágazat és a kis- és közepes vállalkozások támogatására 25 milliárd eurós koronavírus-beruházási alapot hoznak létre, amelyhez 7,5 milliárdot azonnal felszabadítanak az uniós költségvetésből. 
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.10. 20:42

Folyamatosan gyűjtik össze Budapesten a fertőzésgyanúsakat

Publikálás dátuma
2020.03.10. 17:58

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Főleg a már bizonyítottan fertőzött irániakkal kapcsolatban lévőket.
Lapunk szakmai forrásokból származó információi szerint az eddig ismert vírushordozók kapcsolatait, zömében irániakat kezdték el kórházba szállítania hatóságok megfigyelésre. Olvasóink értesülései szerint keddre virradó éjjel több fővárosi hotelben is megjelentek a magyar egészségügyi hatóságok. Szemtanúk szerint egy négyfős, tisztiorvosból, tolmácsból és két rendőrből álló különítmény járta végig a szálláshelyeket egy hosszú, sok tucat nevet tartalmazó listával. Mint a szemtanúk leírták, az egyik helyen, ahova a hatóságok hajnali fél egykor érkeztek, több iráni tanulót kerestek, ám közülük csak egyet találtak a szállodában. A fiatal orvostanhallgatónak végül egy hatósági határozatot adtak át angol és magyar nyelven arról, hogy kötelezik, a kiérkező mentőautóval vonuljon be a kórházba. Arra a kérdésére, hogy mi lesz, ha ezt elutasítaná, a tisztifőorvos közölte, ebben az esetben kiutasíthatják az országból. Ezek után az iráni fiatal összecsomagolt, majd nem sokkal később egy mentőautó érkezett védőruházatba bújt mentőssel, aki a helyszínen elmesélte: az éjszakáját azzal tölti, hogy irániakat szállít be kórházba. Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségének és az Operatív Törzsnek, ám egyelőre nem kaptunk választ, hogy pontosan mennyi embert szállítottak be a kórházba. 
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.10. 19:36

Zárt kapus magyar meccsek jöhetnek, koncerteket mondhatnak le a koronavírus terjedése miatt

Publikálás dátuma
2020.03.10. 16:10
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Persze, azt majd a kormány dönti el, hogy melyik mérkőzés számít igazán veszélyesnek a fertőzés szempontjából.
Iskolai szünetet egyelőre nem rendelnek el, de több sporteseményt is zárt kapuk mögött tarthatnak meg, hogy így is akadályozzák a koronavírus hazai terjedését – hangzott el az operatív törzs kedd délutáni tájékoztatóján, melyen Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor, a törzs vezetője. Lakatos újságírói kérdésre beszélt a mérkőzések korlátozásáról, hozzátéve, hogy ez egyelőre csak egy, a kormány elé beterjesztett javaslat, ami nem a sportágtól, hanem a nézőszámtól teszi függővé a korlátozást, utóbbi határozza meg ugyanis a fertőzés terjedését. Azt azonban, hogy melyik meccs lesz látogatható, a kormány döntheti el - mondta Lakatos Tibor, aki szerint
rövid időn belül színházi és mozielőadásokat, koncerteket is letilthatnak majd a járvány miatt.

Az Olaszországból visszatérő magyarokat a Müller és Lakatos arra kérte, hogy 14 napig maradjanak otthon vagy elszigetelten, és értesítsék házi orvosukat - főleg, ha fertőzés sújtotta zónában síeltek, üdültek. Azt a törzs tagjai nem tudták megmondani, hogy Ausztriából vagy olasz területről hányan tértek vissza, mivel a schengeni belső övezetben nem köteles bejelenteni az utazásokat; eddig viszonylag kevesen tették meg, hogy a külföldi utat jelentették a konzuli szolgálatnál – mondta Müller, aki szerint az olasz területről visszatérők is növelhetik az ismert megbetegedések számát. 
A hatóságok tehát nagyban számítanak a hazatérők önkéntességére ugyanakkor már megkezdték a felkészülést a schengeni közúti határátkelőkön érkező utazók szisztematikus szűrésére is

A Népszava kérdésére – a törzs hétfőnm miért nem számolt be arról, a lapunk által először közölt esetről, hogy 16 orvos, ápoló került karanténba a koronavírus miatt – Müller Cecília úgy válaszolt, hogy ők mindig az elmúlt 24 óra eseményeit összegzik, ez pedig akkor még friss információnak számított. Lakatos Tibor pedig nem tudott arról, hogy a büntetés-végrehajtás emelt, akár háromszoros áron értékesítené az elítéltek által gyártott szűrőmaszkokat – azt azonban hangsúlyozta, hogy a büntetés-végrehajtás napi három műszakban gyártja a védőfelszereléseket.
Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, elegendő, 1600 darab lélegeztetőkészülék van az országban (és legalább 20 lehet még raktáron a Dél-Pesti Centrumkórházban) így el tudják látni a súlyos eseteket is. Tegyük hozzá, a lélegeztetőgépek a jól felszerelt olasz kórházakban is hiánycikknek számítanak, sajtóhírek szerint a járványzónában dolgozó orvosok olykor maguk kell eldöntsék, ki alkalmasabb a túlélésre a betegek közül, melyik kapja meg a gépet.
Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a járványra készülve már kórházi részlegeket is kiürítettek: A Pesti Hírlapnak Lakatos Tibor megerősítette, elköltöztetik a kútvölgyi klinikai tömbből a belgyógyászati osztályt, hogy kapacitást biztosítsanak az esetleges koronavírus-fertőzöttek ellátásához. Müller Cecília újságírói kérdésre – létezik egy kínai és egy agresszívabb, olasz változata is a koronavírusnak – nem tudta egyértelműen kizárni ennek lehetőségét. Mint mondta, a Covid 19 a hetedik, és legújabb koronavírustörzsnek számít, ami felépítéséében csak 20 százalékban tér el enyhébb lefolyású rokonaitól; magyar hatóságok pedig a Kínában megismert típust vizsgálják, és amíg a WHO nem ad ki egyéb kérést, ettől nem is térnek el. Elképzelhető, hogy a csak frissen megismert vírus járvány közben is próbál tovább mutálódni – mondta Müller, aki szerint a nagyszámú fertőzésnek paradox módon visszatartó ereje is van, minél nagyobb tömegeket támad meg a koronavírus, annál inkább veszít virulencájából, fertőzésképességéből – jövőre pedig valószínűleg kezelhető betegséggé szelídül. 
Szerző
Frissítve: 2020.03.10. 16:24