Előfizetés

Elrendelték a veszélyhelyzetet Magyarország teljes területén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.11. 14:44

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A rendszerváltás óta nem volt szükség ilyen intézkedésekre.
Példátlanok azok a döntések, amelyeket most a kormány meghozott, a rendszerváltás óta ilyen intézkedésekre nem volt szükség - jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfó és az Operatív Törzs összevont sajtótájékoztatóján. A miniszter elmondta, hogy a kormányülés még tart, de a koronavírussal kapcsolatos döntéseket már meghozta a kormány. Fontos szakmai orvosi viták is folynak még, mivel egyelőre nincsen vírus elleni vakcina. Magyarországon még mindig egyedi megbetegedések vannak. Úgy látják, ez a helyzet nem fog változni, de a járvány és a góc kialakulását igyekeznek megakadályozni, mert a megbetegedés tömegessé is válhat. A megelőzés érdekében uniós és hazai szinten is rendszeresen egyeztetnek. Az európai gócpont Olaszországban van. A terjedés lassításához Szlovéniával és Ausztriával kell összehangolni a lépéseket.
Gulyás Gergely közölte, hogy rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet terjesztenek Magyarország teljes területére.

  • Beutazási tilalmat vezetnek be, eszerint Olaszországból, Iránból, Dél-Koreából és Kínából senki nem léphet be, csak magyar állampolgárok, akik két hétre karanténba kerülnek.
  • A szlovén és az osztrák határon határellenőrzést vezetnek be, ehhez a rendeletek is meg fognak jelenni. Vonatokat, repülőket ezen országokból leállítják.
  • Szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, illetve ha megszegi a karantén szabályait.
  • Intézmény-látogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken, csak távoktatás formájában történhet az egyetemi oktatás. Sok ott a külföldi diák, az ő esetükben magasabb a megbetegedés aránya. Várhatóan már csütörtöktől, de legkésőbb hétfőtől érvényes a tilalom.
  • A betegség a gyermekeknél nem jellemző, de folyamatosan vizsgálják a helyzetet. Ezért az iskolák bezárását nem tartják még indokoltnak, a legfiatalabb korosztály a legkevésbé veszélyeztetett.
  • A 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb rendezvények megtartását megtiltják, ez szórakozóhelyekre vonatkozik. A szervezők és üzemeltetők felelőssége, hogy ilyen rendezvényekre ne kerüljön sor.
  • A külföldi iskolai kirándulásokat megtiltják, a diákok kéthetes nyári külföldi oktatását egy évvel elhalasztják.
Ma délután Kocsis Máté frakcióvezetővel tájékoztatják az ellenzéki pártokat.
- Most összefogásra van szükség, még két évig választások sincsenek, ezért indokolatlanok a poilitikai támadások, várjuk meg ezzel a veszélyhelyzet elmúlását

- mondta Gulyás Gergely.

Kijelentette, hogy nem látják egyelőre, meddig indokolt a veszélyhelyzet fenntartása. A koronavírus esetében nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk, és jelentős gazdasági következményei lesznek annak, ami most Európában is történik. A kormánynak lesznek majd gazdasági intézkedései a károk enyhítésére. Akik külföldön ragadnak, azoknak a külképviseleten kell jelezniük ezt. Aki az elmúlt napokban elutazott és a hazatéréssel nehézsége van, ott a külképviseletek összesítik az igényeket.
A hazatérőkre hatósági karantén vonatkozik, ez otthoni karantént jelent, kivéve, ha orvosilag indokoltnak tartják a kórházi karantént. Erről a határon tájékoztatják a beutazókat.

A vegyes házaspárok esetében, ha egyikük magyar, a másik külföldi állampolgár, ott is egyelőre az érvényes, hogy csak magyar állampolgárok léphetnek be, de erről később külön rendelkezhetnek. Az összes külső határszakaszon fel kell készülni, ma éjfélig ez megtörténik. A schengeni határszakaszon az Ausztriával és Szlovéniával közös határokon vezetik be a tilalmat. Magyarország 120 ezer maszkot rendelt Németországból, ami jelenleg Hamburgban van, mert Németország exporttilalmat rendelt el.  Védőeszközökből az egész világon hiány van, erre próbálnak most felkészülni. 36 laboratórium áll rendelkezésre, Gulyás Gergely szerint képesek a teszteket lefolytatni.
Az otthoni karantént a rendőrség fogja ellenőrizni, a szabályokat kormányrendeletben is meghatározhatják, de a Btk.-ban már most is van erről tényállás.

Rendezvények esetében mozira, színházakra is vonatkozik a 100 fő feletti tilalom. Óvodáknak, bölcsődéknek az önkormányzatok a fenntartói, nem a kormány dönt ezek esetében. A valótlan állításokat például cellainformációk alapján is ellenőrzhetik, de abból indulnak ki, hogy ilyen esetben az emberek nem hazudnak, illetve szankcionálják azt.    Gulyás Gergely személyes véleménye az, hogy aki életvitelszerűen Olaszországban lakik, akkor ne most jöjjön haza. A kézfertőtlenítővel kapcsolatban jelezte, hogy a szappanos kézmosás is kézfertőtlenítésnek minősül. A miniszter „kacsának” nevezte azt a hírt, miszerint lezárják Budapestet, iletve a nagyvárosokat.  Áruszállítást egyelőre nem érintik az intézkedések. Az egyházakkal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes veszi fel a kapcsolatot, az még nincs eldöntve, hogy a miséket, templomi eseményeket betiltják-e. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy az Országgyűlésre nem vonatkozik a rendezvény-tilalom, mivel azt nem rendezvénynek tekintik. Annak akár háborús helyzetben is üléseznie és rendelkeznie kell. Csütörtökön nem lesz Kormányinfó, az Operatív Törzs tajt majd tájékoztatást helyette, de szerdán még megjelennek határozatok az intézkedésekről. 

Árnyoldal a magyar modellben: kevesebb a szegény, de több a nélkülöző (szavazás)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.11. 14:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Jelentősen növelik az egyenlőtlenségeket a kormány intézkedései.
A gazdasági bővülés farvizén csökkentek bizonyos szegénységi mutatók, de közben az egyenlőtlenségek növekednek: ugyanúgy komoly hátrányban vannak mondjuk az egyszülős családok, a többgyermekesek nagy része vagy a romák – derül ki az Új Egyenlőség legfrissebb podcastjából. Érdekes folyamatot mutatnak az adatsorok: a szegénység és a kirekesztés kockázatának kitett emberek aránya csökkent, mivel ebben a mutatóban benne van az is, hogy például a lakosság mekkora része munkanélküli. Ahogy javul a foglalkoztatás, ez az arányszám is jobb lesz. Ám ezzel párhuzamosan az alapvető javaktól való megfosztottság, nélkülözés (depriváció) nem csökkent, sőt, rosszabbul állunk, mint korábban. A három gyerekeseknek például több mint az ötöde ebben a „többszörös megfosztottságban” él – mondja Szikra Dorottya szociálpolitikus. Pedig szavakban a kormányzati családpolitikai intézkedések éppen őket célozzák. Csakhogy az adócsökkentés és a családtámogatási hitelprogramok is egyértelműen a társadalom felső tizedéhez tartozóknak kedveznek. Hiába magas az újraelosztás (a GDP nagyjából 45 százaléka), ha ez nem a szociális célokat szolgálja, ami így csak egy járulékos eleme a rendszernek.

Az MSZP nyílt téren tartja a kongresszusát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.11. 14:39

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Folyamatosan nyomon követik az operatív törzs tájékoztatását, és minden szükséges óvintézkedést megtesznek a biztonságos lebonyolítás érdekében.
Az MSZP – betartva az operatív döntését – nyílt téren tartja március 14-i munkakongresszusát – közölte szerdán Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke hozzátette: folyamatosan nyomon követik az operatív törzs tájékoztatását, és minden szükséges óvintézkedést megtesznek a szabadban megrendezett kongresszus biztonságos lebonyolításának érdekében. Március 14-én kongresszust tart az MSZP, ahol megalkotják az új baloldali stratégiát, döntenek, hogy bevezetik-e a társelnöki rendszert, továbbá a párt alapszabályába emelik az előválasztás intézményét. Az operatív törzs tanácsára a kormány már lemondta a központi március 15-i ünnepséget, így tett a főváros is saját rendezvényével és lefújták az ellenzéki pártok közös ünnepségét is. A DK pedig már valamivel korábban bejelentette, hogy a koronavírus miatt felfüggeszti a teljes ellenzéki összefogásért indított aláírásgyűjtést és az országjárást.