Előfizetés

Angela Merkel szerint a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi a koronavírus

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.11. 15:25

Fotó: ROBERTO PFEIL / AFP
A német kancellár szerint most a legfontossabb feladat a járvány lelassítása.
Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a koronavírus-járványról tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, tudomásul kell venni, hogy az új típusú koronavírus „megérkezett” Európába, és ebben a helyzetben a tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában. 
A tudomány jelenlegi állása szerint pedig az új vírus nem kellően ismert, nincs ellene oltás, nincs gyógymód az általa okozott betegségre, és a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi.

Ezért a legfőbb feladat a járvány lelassítása.
- Időt kell nyernünk

- mondta Angela Merkel.

- Ennek érdekében „mindent meg fogunk tenni, amit csak szükséges”, méghozzá nemzeti keretek között és az európai uniós együttműködés keretében is - jelentette ki a német kancellár, hozzátéve, hogy Németország szolidáris a járványt leginkább megszenvedő Olaszországgal. Ismertette, hogy rövidesen tárgyal Guiseppe Conte olasz kormányfővel a lehetséges segítségről, és a német és az olasz egészségügyi miniszter is egyeztet egymással.
A járvány gazdasági hatásairól kiemelte, hogy a helyzetet nem lehet összehasonlítani a 2008-2009-es pénzügyi világválsággal, mert míg akkor eléggé pontosan körül lehetett határolni a gondokat, most nagyon sok az ismeretlen tényező. Nem tudni például, hogy miként reagál a vírus az időjárás változására.

- Az viszont biztos, hogy higgadtan és határozottan kell cselekedni. Fenn kell tartani az állami intézmények működését, és törekedni kell arra, hogy a lehető legkisebb kárt szenvedjék el a gazdasági szereplők - fejtette ki Angela Merkel, hozzátéve, hogy a kormány a gazdasági érdekképviseletekkel folytatandó egyeztetések után napokon belül további intézkedéseket hoz majd a vállalkozások likviditási, fizetőképességi gondjait áthidaló támogatásokról. Jelezte, hogy egy időre felfüggeszthetik a 2015-ben elért és azóta fenntartott államháztartási egyensúly megőrzésére törekvő költségvetési politikát. Mint mondta, „különleges helyzetről van szó, ezért nem fogjuk minden nap azt vizsgálni, hogy mit jelentenek lépéseink a deficit szempontjából”. Aláhúzta, hogy a járvány lassításához mindenkinek hozzá kell járulnia, a többi között a higiéniai szabályok és a helyi hatóságok által elrendelt óvintézkedések következetes betartásával. - A járvány közös társadalmi kihívás, szolidaritásunk, belátó képességünk és egymás iránti szeretetünk próbatétele - mondta Angela Merkel, hozzátéve, „azt kívánom, hogy kiálljuk ezt a próbát”. Arról is szólt, hogy a járvány a mindennapi élet sok területén változásokkal jár. Kerülni kell például a kézfogás gesztusát egymás üdvözlésekor. 
- Helyette nézzünk inkább egy kicsit hosszabban a másik szemébe, és mosolyogjunk

- mondta a német kancellár.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője kiemelte, hogy Németország a járvány kezdeténél tart, a fertőzések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is emelkedik majd. Mint mondta, minél inkább sikerül lassítani a járványt, annál valószínűbb, hogy sikerül kifejleszteni oltást és gyógymódokat még azelőtt, hogy mindenki megfertőződik.
Kiemelte, nem valószínű, hogy még az idén lesz védőoltás az új koronavírus ellen.

A kínai esetek számának csökkenéséről újságírói kérdésre azt mondta, teljesen biztos, hogy ismét emelkedik majd a fertőzöttek száma, azt viszont senki sem tudja, hogy hol, mikor és mennyire. Lothar Wieler a többi között arról is szólt, naiv elképzelés, hogy határok lezárásával meg lehet akadályozni a vírus terjedését a világban. Erről a tájékoztató harmadik résztvevője, Jens Spahn egészségügyi miniszter is beszélt, megjegyezve, a határ lezárása csak annak lehet értelmes megoldás, aki egyedül él egy szigeten. A miniszter arra a kérdésre, előfordulhat-e olyan helyzet, amikor dönteni kell, hogy két rászoruló beteg közül melyik kapjon életmentő intenzív ellátást, kifejtette, az ellátórendszer teherbíró képességének fenntartását szolgáló járványlassítás nemcsak állami, hatósági ügy, hanem feladat mindenkinek. Ha a társadalom, és benne minden egyes ember megérti, hogy közösen kell elkerülni egy ilyen helyzet kialakulását, akkor sikerülhet is. Meglehet, hogy bizonyos esetekben a kínai típusú, erősen központosított rendszer is alkalmas az ilyen kihívások kezelésére, de egy nyitott, plurális társadalomban nagyobb esély mutatkozik a sikerre, ha bevonják a polgárokat. - A kormány erre törekszik, és az egészségügyi minisztériumban januárban kezdett intenzív járványügyi munka során minden nap tapasztalható, hogy ez működő megoldás - mondta Jens Spahn. Azzal kapcsolatban, hogy Németországban február 25-én kezdett jelentősen emelkedni a fertőzöttek száma, kiemelte, az utóbbi néhány hét igen dinamikus volt, de a nagyja még hátra van. A német hatóságok összesítése szerint szerda reggel országszerte 1542 fertőzést tartottak számon, ez 209 esettel meghaladja az előző esti 1333-at. A járványnak három halálos áldozata van Németországban. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 118 ezret, a halálos áldozatok száma 4000 felett van. A járvány 114 országot ért el.

Csütörtöktől újra pályázhatnak a fiatalok az ingyenes európai vonatbérletre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.11. 15:02

Fotó: William Perugini / AFP/Cultura Creative
Az érintett 18 éves fiatalok pedig két héten át nyújthatják be jelentkezésüket
Csütörtök délben nyílik meg a DiscoverEU, vagyis az ingyenes InterRail-bérletprogram soron következő pályázati fordulója – közölte a kezdeményezés mentora, Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője hozzátette: bár a magyar fiatalok jelentkezése némileg csökkent az elmúlt időszakban, továbbra is közel tízszeres a túljelentkezés a kvóta szerint elnyerhető bérletekre. Ujhelyi közölte, hogy az Európai Bizottság március 12-én, 12 órakor nyitja meg az immár ötödik pályázati fordulót, az érintett 18 éves fiatalok pedig két héten át nyújthatják be jelentkezésüket az ingyenes vonatbérletekre. Azok indulhatnak a pályázaton, akik 2001. július 1. és 2002. június 30. között születtek, az EU valamelyik tagállamának állampolgárai és a korábbi fordulókban még nem nyertek ingyenjegyet. Azok, akiket a pályázat végén kiválasztanak a döntéshozók, akár egy hónapon át ingyen vonatozhatnak Európában, a bérletekkel 2021. február 28-ig lesz lehetőségük utazni. „Az elmúlt két évben összesen több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a programra, közülük majd 70 ezren tudtak élni a lehetőséggel. A pályázat elsöprő sikerét mutatja, hogy minden tagországban többszörös a túljelentkezés a helyekre; van olyan tagállam ahol százszoros. A magyar fiatalok által elérhető bérletekre is rendszerint tízszeres a túljelentkezés, ugyanakkor tény, hogy a legutóbbi pályázati fordulóban már minimálisan ugyan, de visszább esett a jelentkezési kedv” – fogalmazott Ujhelyi. Hozzátette: ezért is fontos lenne, hogy a magyar állam is magáénak érezze ezt az európai programot és saját kampányt, támogatást építsen rá. Ujhelyi állítása szerint mindössze 9 milliárd forintba kerülne évente, hogy minden – az adott évben 18 éves – magyar fiatalnak biztosítani lehessen ezt a lehetőséget, a kormány azonban eddig egyetlen ezzel kapcsolatos megkeresésre sem reagált érdemben. A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. A végül DiscoverEU néven megvalósuló programot elsőként Ujhelyi István karolta fel és mentorálta egészen a megvalósulásig. A pályázati program nemrég európai nívódíjat nyert.

Óriási összegre perli a Facebookot Ausztrália

V. P.
Publikálás dátuma
2020.03.11. 14:55

Fotó: Jaap Arriens / AFP/NurPhoto
Az ország informatikai megbízottja azzal vádolja a közösségi média óriást, hogy több mint 310 ezer ausztrál felhasználó adatait osztotta meg a Cambridge Analytica politikai tanácsadó céggel.
Ausztrália adatvédői a nagy port kavart Cambridge Analytica-botrány miatt perelték be a Facebookot. Az általuk becsült kártérítési összeg azonban jóval magasabb, mint a közösségi oldalra eddig kiszabott bírságok. A legnagyobb összeget az Egyesült Államok rótta ki, ötmilliárd dollárt, a britek csak félmilliót hajtottak be rajtuk. Az ausztrálok 529 milliárd ausztrál dollárral számolnak, ez több mint a kormány egész éves költségvetése. Az ország informatikai megbízottja azzal vádolja a közösségi média óriást, hogy több mint 310 ezer ausztrál felhasználó adatait osztotta meg a Cambridge Analytica politikai tanácsadó céggel. Angelene Falk közleményében azt állítja, a Facebook olyan oldalt működtetett, amelyen a felhasználóknak nem volt megfelelő választásuk, és nem tudták ellenőrizni azt, hogyan tárják fel személyes adataikat. Minden ilyen jogosulatlan felhasználás 1,7 millió dollár büntetést ér. A Facebook kijelentette, az elmúlt két évben együttműködtek az informatikai megbízott irodájával, alapvető változtatásokat hajtottak végre platformjaikon, hogy segítsék az embereket abban, megvédhessék adataikat, mivel azonban az ügy most az ausztrál szövetségi bíróság előtt van, nem tudják kommentálni azt. A cég világszerte 87 millió felhasználó személyes jogait sértette meg a Cambridge Analyticáról elhíresült 2014-2015-ös botrányban.