Előfizetés

Megjelent a kormányhatározat a veszélyhelyzetről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.11. 17:02

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Délután már hatályba is lépett a rendelet.
Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet a veszélyhelyzet kihirdetéséről, amely szerdán 15 órakor hatályba is lépett. Az Orbán Viktor kormányfő nevével jegyzett határozat szerint a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet elhárításért felelős kormánytag maga a miniszterelnök. Munkájában az Operatív Törzs segíti.
Délután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a kormány úgy határozott, hogy Magyarország teljes területére kihirdetik a vészhelyzetet. Ezért beutazási tilalmat vezetnek be a kiemelten fertőzött területnek számító országokból, a szlovén és az osztrák határon pedig fokozott ellenőrzést rendelnek el. Emellett az egyetemeken látogatási tilalmat vezetnek be, a külföldi iskolai kirándulásokat betiltják, a kéthetes külföldi nyelvoktatási programot egy évvel elhalasztják, és megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. A veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekről külön kormányrendeletek intézkednek, és folyamatosan vizsgálják a veszélyhelyzet fenntartásának szükségességét. A kormány kérte az állampolgárok együttműködését a „különleges jogrenddel járó intézkedések végrehajtásában”. 
(A hvg.hu nyomán.)

Kevesebben fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.11. 16:58
Illusztráció
Fotó: BARBARA GINDL / AFP / BARBARA GINDL / APA / picturedesk.com
Március 2-8-án 36 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, szemben az azt megelőző 38 ezerrel.
Országosan csökkent az elmúlt két hétben az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma, de voltak olyan megyék, ahol az orvosnál megjelentek száma még növekedett – közölte szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tájékoztatás szerint az orvoshoz forduló betegek között nőtt az influenzások aránya. Azt írták, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban március 2-8-án 36 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, szemben az azt megelőző 38 ezerrel. A 10. naptári héten hat megyében (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas) emelkedett, négy megyében (Hajdú-Bihar, Nógrád, Veszprém, Zala) nem változott, a többi területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A betegek többsége 14 év alatti gyermek és fiatal felnőtt volt. A laboratóriumi vizsgálatok az influenza A vírusát igazolták a beküldött minták többségében – írták. Az NNK közölte azt is, hogy felfüggesztették a honlapon korábban közzétett és folyamatosan frissített, az influenzajárványra vonatkozó látogatási tilalmak listáját, mert az országos tisztifőorvos március 8-tól visszavonásig az összes fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális intézményben látogatási tilalmat rendelt el a koronavírus-megbetegedésekkel összefüggésben.

Az I bike Budapest biciklis felvonulást is elhalasztják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.11. 16:04
Résztvevők a 2016-os I bike Budapest felvonuláson
Fotó: Kurucz Árpád / AFP/Anadolu Agency
A Kerékpárosklub április elején dönt arról, hogy idén új időpontban, vagy csak jövőre tartják-e meg az eseményt.
Elhalasztja a minden évben több tízezer ember részvételével megtartott, idén április 25-re tervezett I bike Budapest biciklis felvonulást a Magyar Kerékpárosklub a koronavírus terjedése elleni védekezés miatt. A Kerékpárosklub április elején – az akkori helyzethez igazodva – dönt, hogy új időpontban idén vagy csak jövőre tartják-e meg a biciklibarát fejlesztésekért tartott felvonulást – derül ki a Magyar Kerékpárosklub közleményéből. Ugyanakkor mindenkit arra biztatnak, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésként akkor is közlekedjen biciklivel, ha eddig nem tette. „Biciklin szabad levegőn, a nyomasztó tömegből kiszakadva, vírusoktól védettebben járhatsz dolgozni, suliba, barátokhoz, bevásárolni vagy ahova szeretnél” – írják az I bike Budapest Facebook oldalán.
Hozzáteszik: az események lemondása veszélybe sodorja a Kerékpárosklub működését is. A tavaszi rendezvények a biciklis fejlesztésekért dolgozó szervezet működését biztosító adó 1%-os kampány leghatékonyabb felületei, ahol a biciklis fejlesztésben érdekelt emberekkel találkozni tudnak.