Egy nap alatt majdnem kétszázzal nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma Olaszországban

Publikálás dátuma
2020.03.11. 19:01

Fotó: Andrea Pirri / Andrea Pirri/NurPhoto
Ez az előző napi számhoz képest 31 százalékos növekedést jelent.
Az utóbbi huszonnégy órában csaknem kétszázzal 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 12 462-re nőtt.
A friss bejelentés szerint a halottak száma az előző napi 631-hez képest 31 százalékkal, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig az ugyanekkor feljegyzett 10 149-hez képest 22,7 százalékkal nőtt.

A gyógyultak száma valamivel több mint ezer. Csak Lombardiában egy nap alatt 1300 új fertőzöttet regisztráltak. A tartomány kormányzója további szigorítást, a tömegközlekedés, a hivatalok és az üzletek leállítását szorgalmazta. A kormány a következő órákra ígért döntést. Jelenleg Olaszország a legfertőzöttebb európai ország. Kedd reggel egész Olaszország területén életbe léptek a legmagasabb fokozatú óvintézkedések, amelyek - a jelenlegi tervek szerint - április 3-áig tartanak, addig országszerte szünetel az oktatás is. Az intézkedésekkel minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását.  Magyarországon szerdán rendelte el a kormány a veszélyhelyzet kihirdetését, és beutazási tilalmat vezetnek be a gócpontnak számító államokkal szemben. Eszerint többek között Olaszországból a magyar állampolgárokon kívül senki nem léphet be Magyarország területére.  

Világjárvánnyá minősítette a koronavírust a WHO

Publikálás dátuma
2020.03.11. 18:08

Fotó: Johns Hopkins
„Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk” – mondta az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.
Cikkünk frissül!   Világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés – jelentette be Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben. A BBC összefoglalója szerint hozzátette: az elmúlt két hét során 13-szorosára nőtt a Kínán kívül észlelt fertőzések száma.
„A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19”

– fogalmazott Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

Azt mondta,
„mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk.”

Hozzátette: nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét.
Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Frissítve: 2020.03.11. 18:27

Bulgáriában, Albániában és Svédországban is van már halálos áldozata a koronavírusnak

Publikálás dátuma
2020.03.11. 17:44

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Ezekben az országokban eddig nem követelt emberéletet a járvány.
Bulgáriában, Albániában és Svédországban is egy-egy ember életét követelte az új típusú koronavírus-fertőzés - közölték a tiranai, a szófiai és a stockholmi hatóságok szerdán.
Ők a fertőzés első áldozatai ezekben az országokban.

- Bulgáriában egy 66 éves nő hunyt el a betegség következtében - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. A beteget kedden szállították súlyos tüdőgyulladással egy szófiai kórház sürgősségi osztályára. Az országban eddig hat ember szervezetében mutatták ki a vírust. A szófiai válságstáb szerdán azt javasolta a lakosoknak, hogy csak munka, illetve egészségügyi okokból keljenek útra. A stábot vezető Venciszlav Mutafcsijszki szerint mindez nem jelenti a városok elszigetelését, mindössze a felesleges járkálást szeretnék minimálisra korlátozni az utcákon. A szezonális influenza-járvány miatt elrendelt iskolaszünetet Szófiában és az új típusú koronavírus érintette területeken most kiterjesztették március közepéig. A kulturális- és sportrendezvények tekintetében további korlátozásokat vezettek be.
- A nap folyamán a bolgár hatóságok 20 ezer arcmaszkot foglaltak le a Rusze városához közeli Duna-híd határátkelőn a romániai határon

- közölte a bolgár belügyminisztérium.

A csempészárút, amely iránt jelentősen megnövekedett a kereslet a vírus terjedése miatt, egy román rendszámú kocsiban találták. Az orvosi arcmaszkokra korábban exporttilalmat rendelt el a bolgár vezetés. Albániában egy 73 éves nő halt meg a koronavírus-fertőzésben egy durresi kórházban. Az egyébként krónikus veseelégtelenségben szenvedő páciens korábban két hónapot töltött Bolognában. A Top Channel helyi televízió szerint a páciens nem tudván, hogy beteg, megfertőzhette több családtagját, illetve az orvosi kezelőszemélyzetet is, mivel több napot töltött kórházban mire kimutatták nála a fertőzést. A családot és az egészségügyi dolgozókat elkülönítették a teszteredmények elkészültéig. Albániából eddig 12 fertőzöttet jelentettek. - Svédországban is meghalt egy idős beteg - tájékoztatott a Karolinska egyetemi kórház Stockholmban. A közlés szerint a Covid-19 vírusfertőzés mellett a páciensnek egy másik betegsége is volt. Svédországból eddig 486 fertőzöttet jelentettek.
Szerző
Frissítve: 2020.03.11. 17:47