Előfizetés

Előrehozott tavaszi szünet lesz jövő héten az egyetemeken

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.11. 19:41

Fotó: Népszava
Több felsőoktatási intézményt is váratlanul ért Gulyás Gergely szerdai bejelentése.
Szerda délután a Budapesti Corvinus Egyetem vezetése március 12-13-ra oktatási szünetet rendelt el, tehát csütörtökön és pénteken nem lesz oktatás az intézmény épületeiben – közölte az egyetem. Hozzátették: jövő héttől, március 16-tól 20-ig országosan előrehozott tavaszi szünet lesz. Az egyetem vezetése ez alatt az időszak alatt dolgozza ki, hogy a kialakult helyzetben milyen módon tudják biztosítani az oktatás folytonosságát. A Kaposvári Egyetem is arról tájékoztatott, hogy a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel Kovács Melinda rektor március 12-15-ig az intézmény valamennyi hallgatója részére rektori oktatási szünetet, valamint 2020. március 16-21-ig (oktatás nélküli) előrehozott tavaszi szünetet rendelt el.  Lapunk információi szerint az országosan előrehozott tavaszi szünetről szóló utasítás az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) érkezett az egyetemek felé.

Váratlanul érte a bejelentés az egyetemeket

Úgy tudjuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai bejelentése – mely szerint a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a kormány az operatív törzs javaslatára úgy döntött, hogy csütörtöktől, de legkésőbb hétfőtől bezárják a hazai egyetemeket, az oktatás csak távoktatás formájában történhet meg – több egyetemet is váratlanul ért. Például az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vezetése csak a bejelentés után kezdett egyeztetésbe az intézmény-látogatási tilalom kivitelezéséről.  Annyit már korábban is tudni lehetett, hogy az ELTE Társadalomtudományi Karán jövő hét hétfőn és kedden akartak távoktatást tartani, igaz, csak teszt jelleggel. A budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) pedig saját hatáskörben döntött arról, hogy április közepéig távoktatással oktatja hallgatóit. A miniszter azt is bejelentette: az idei nyárra középiskolásoknak tervezett külföldi nyelvtanulási programot egy évvel elhalasztják. Bár a környező országokban szinte mindenhol rendkívüli iskolai szünetet rendeltek el, a magyar kormány a köznevelési intézmények bezárását még nem tartja indokoltnak. Ha a szülő megelőzés céljából mégsem akarja iskolába engedni egyébként egészséges gyermekét, sok lehetősége nincs, mint hogy maga igazolja a hiányzást. Ez azonban – kevés kivételtől eltekintve – legfeljebb három nap lehet.  

Még nem tartják indokoltnak az általános iskolák bezárását

Annak kapcsán, hogy még nem látják indokoltnak az általános iskolák bezárását, Ócsai Lajos járványügyi orvos-szakértő azt mondta lapunknak: a gyerekeknek a járvány terjedésében nagyobb a szerepük, mint ahogyan ez most az intézkedésekből kitűnik. Ezzel arra utalt a szakértő, hogy – legalábbis a mostani adatok alapján – a fiatalokra kevésbé veszélyes a járvány, az idősek viszont fokozott kockázatnak vannak kitéve: vagyis előfordulhat, hogy az unoka fertőzi meg a nagymamáját, nagypapáját, akinél viszont már súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet a kór. (D.A.) 

Megtiltotta hat hónapra a kormány a vírus elleni védőeszközök exportálását - írta az MTI, majd visszavonta a közleményt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.11. 19:24

Fotó: Qianlong / AFP
A NAV megbírságolja azt, aki megszegi a rendeletet – írta az MTI, mielőtt visszavonta az anyagot.
A koronavírus-járvány miatt a kormány megtiltja a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök exportálását hat hónapig, az erről szóló kormányrendeletet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán az MTI-vel.
A közlemény szerint a tilalom vonatkozik a védőeszközökre, a fertőtlenítőszerekre, a testhőmérőkre és egyéb termékekre (gyógyszerek, vércsoport-reagensek, fecskendők, transzfúziós eszközök, altatási eszközök, orvosi gázok).

A korlátozást a folyamatban lévő kereskedelmi forgalomban történő kivitelre is alkalmazni kell.
- A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a rendelet szerinti tilalmat megszegővel szemben 1 millió forinttól akár 1 milliárd forintig terjedő bírságot szabhat ki

- áll a közleményben.

- A tilalom nem vonatkozik a kormány külön engedélyével a nemzetközi kötelezettségeken alapuló humanitárius segítségnyújtás keretében végzett kereskedelmi forgalomban történő kivitelre - tették hozzá. Szerdán jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy Magyarország teljes területére kihirdetik a veszélyhelyzetet. Az erről szóló kormányhatározat már délután megjelent, az intézkedéseket külön kormányrendeletekben írják elő.

Visszavonták a közleményt

Szerdán 19.46-kor jelentette be az MTI, hogy visszavonja a 18.40-kor kiadott, Koronavírus - ITM: a kormány megtiltja a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök kivitelét című anyagát a minisztérium kérésére. Hozzátették, hogy a visszavont anyag nem használható, arra semmilyen formában nem lehet hivatkozni.

Orbán hivatalos látogatásra Moldovába utazott

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.11. 18:54

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A magyar kormányfő megbeszélést folytat Ion Chicuval, a Moldovai Köztársaság miniszterelnökével, valamint tárgyalni fog Igor Dodon köztársasági elnökkel és Zinaida Greceanîi parlamenti elnökkel is.
Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatásra a Moldovai Köztársaságba utazott – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán az MTI-t. Kisinyovi programja során a magyar kormányfő megbeszélést folytat Ion Chicuval, a Moldovai Köztársaság miniszterelnökével, akivel aláírják a két ország közötti stratégiai partnerségi megállapodást, majd mindketten felszólalnak a hivatalos látogatással egy időben zajló magyar-moldovai üzleti fórumon. Orbán Viktor tárgyalni fog Igor Dodon köztársasági elnökkel és Zinaida Greceanîi parlamenti elnökkel is – közölte Havasi Bertalan.