Áprilisban újra lesz art week

Publikálás dátuma
2020.03.12. 11:30
KEDVES ELLENSÉGEM! Szilágyi Lenke: VIII. kerület (2017)
Fotó: MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE
108 programon és 104 kiállításon vehetnek részt a látogatók április 14–19. között az ország legszínesebb képzőművészeti eseménysorozatán, a Budapest Art Weeken, amely ötödik alkalommal várja az érdeklődőket.
Április közepén hat napra budapesti galériák és múzeumok, műtermek nyílnak meg a nagyközönség számára, azzal a céllal, hogy a lehető legváltozatosabb módon mutassák be a hazai vizuális művészet színe-javát.
Lesznek workshopok, beszélgetések, és több mint húsz galéria túra vagy vezetett séta keretében járhatjuk majd be többek közt az acb Galéria, a Szépművészeti Múzeum, az Óbudai Múzeum, a Négyszoba Múzeum vagy az ISBN+könyv Galéria tereit. Új kiállítások nyílnak az Ari Kupsus Galériában, a Ráth György-villában, a Várfok Galériában és a Hegyvidék Galériában, és az első naptól lesz látogatható az idei központi kiállítás is, amely Jól hangzik! / Sounds so cool! címmel a zene és a képzőművészet kapcsolatáról mesél az Ybl Budai Kreatív Házban kortárs alkotók munkáin keresztül.
Ismét megrendezik a Nyitott Műtermek délutánját, amely betekintést kínál a kollektívák és az egyéni művészek zárt tereibe: a Budapest Art Factory, a Kollektív Műterem, a DIÓ, Benyovszky-Szűcs Domonkos, Horváth Lóczi Judit, Szabó Kristóf és Teplán Nóra várja a látogatókat. Újdonság, hogy az idei rendezvény részeként Art Week Cinema néven minden este vetítés kezdődik az Art+ Cinema moziban: képzőművészettel foglalkozó, ritkán látható doku-, animációs-, illetve játékfilmeket vetítenek, például a Ruben Brandt, a gyűjtő, vagy a Salvador Dalí, a halhatatlanság nyomában című produkciókat. Szintén esténként ad majd minikoncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Nemzeti Múzeum, a Ludwig Múzeum vagy épp a Mai Manó Ház tereiben.
A fiatalokra és a családokra is kiemelt figyelem irányul, Közelítő program néven múzeumpedagógiai foglalkozásokat indítottak a B.Braun Magyarország támogatásával. A hatnapos vagy egynapos karszalagokkal látogatható események gyakran kis létszámúak, ezért regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni az esemény honlapján (www.bpartweek.hu) március 14-től lehet.
Szerző

Kezdeményezés indult az elmaradt előadások jegyeinek vissza nem váltására

Publikálás dátuma
2020.03.12. 11:29

Fotó: Népszava
A "Ne válts vissza jegyet" akció arra biztatja a nézőket, hogy ne kérjék vissza az elmaradt rendezvények belépőinek árát, támogatva ezzel az előadások létrehozóit.
Gyorsan terjed a Facebookon a #neváltsvisszajegyet hashtaggel jelölt, Ne válts vissza jegyet nevű kezdeményezés, amelyet Szántai Péter indított, hogy támogassa a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet következtében elmaradt színházi előadások és koncertek létrehozóit. „A jegybevétel egy elég fontos lába az amúgy sem könnyű helyzetben lévő kultúriparnak, szeretném azzal támogatni a színházakat, szervezőket, művészeket, hogy nem váltom vissza a belépőimet”– írta a posztjában, hozzátéve, reméli, lesz lehetőség pótelőadásokra.
A kezdeményezést több színház, rendezvényszervező cég is megosztotta, sokan csatlakoztak. Veiszer Alinda például azt írta a közösségi oldalán, hogy a látogatók arányaiban kevesebbet veszítenek, ha nem is váltják vissza a megvásárolt jegyeiket, ezért, arra biztatta a követőit, hogy ha megtehetik, segítsenek. "A színházaknak a jegyárbevétel a költségvetés harmada. A színészek meghatározott előadásszám után kapnak fizetést, és ha nincsenek nyitva, nincs előadás. Így aztán a híresen jól fizetett magyar színészek adott esetben nem kapnak fizetést, nem is lesz miből. Ugyanez a helyzet a fellépő zenészeknél, az előadóművészeknél." 
A sok színházi előadás, koncert törlése miatt művészek és rendezvényszervezők maradnak munka nélkül, mint többen is írták, egy egész szektor kerülhet nagyon nehéz helyzetbe, az amúgy is alulfinanszírozott színházi világ, az amúgy is alulfizetett színészeknek most újra kell tervezniük, miből fogják eltartani magukat és a családjukat.
A kormány szerdán hirdetett veszélyhelyzetet, amelynek értelmében többek között megtiltották beltéren a 100 főnél, kültéren pedig az 500 főnél nagyobb rendezvények megtartását. A színházaknak, rendezvénytermeknek, moziknak és a szórakozóhelyeknek is be kell zárniuk.
Szerző

Közönségből közösséggé váltunk – Világklasszisok a 15 éves Müpa új évadában

Publikálás dátuma
2020.03.12. 10:00

Fotó: Jani Martin / Népszava
Fellép a tenorsztár Ramón Vargas, Gyenyisz Macujev zongoraművész és a szaxofonos Branford Marsalis is.
Aki kíváncsi arra, miért avathatta Károly herceg a londoni Royal College of Music díszdoktorává Jonas Kaufmann mellett Sir Antonio Pappanót, annak végképp érdemes meghallgatnia a Római Santa Cecilia Akadémia Zenekarát szeptember 27-én a Müpában. Pontosan négy évvel ezelőtt játszottak már a Komor Marcell téren, akkor a világ legjobb szimfonikus együtteseinek egyikeként emlegették a zenekart a kritikusok. Idén Beethoven István király nyitányát, Richard Strauss Hősi élet című szimfonikus költeményét és Chopin II. (f-moll) zongoraversenyét adják elő a 25 éves kanadai zongoraművész, a Chopin-lemezeiért Echo Klassik-díjat nyert Jan Lisiecki közreműködésével.
A szeptemberi koncert hírét a Müpa következő évadáról szóló sajtótájékoztatón jelentette be a 15 éves intézmény vezérigazgatója, miután a Győri Balett táncosai adtak elő részletet a Lajkó Félix zenéjével készülő GisL-ből, amely egyébként a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóelőadása lesz. A Győri Balett lesz a Müpa évadának együttese, a rezidens zenész pedig Várdai István csellóművész lesz, aki a szerda délelőtti sajtótájékoztatón is bizonyította, milyen elképesztően játszik Bachot. Is.
„A Müpa zseniális tér a szó legszorosabb és legtágabb értelmében: a gondolkodás, a szabadság, a bátorság, az alkotás, a találkozás, a figyelem, az innováció, az inspiráció tere” – állítja Káel Csaba, aki a koncertek, előadások, pódiumestek felsorolása mellett arról is beszélt a színpadon ülő újságíróknak, hogy mennyire fontos, hogy a közönségből egyre inkább közösségé vált a Müpa publikuma.
A Bécsi Filharmonikusok a világ legjobbjai között való említése nem nagy kockázat, a 180 éves együttes saját hangzásvilága könnyen felismerhető, Claudio Abbado egyszer azt mondta velük kapcsolatban: „Nem vezénylem őket; együtt hozunk létre zenét.”. 2021. május 25-én a budapesti közönség megtapasztalhatja, hogy hoz velük együtt létre Mahler-szimfóniákat a színes hírek szerint a pilótaságból visszatérő brit karmester, Daniel Harding. A régizene rajongói Ann Hallenberg, Roberta Invernizzi, Sophie Karthäuser, Anders Dahlin és Christian Immler előadásában Haydn Tóbiás visszatérése című művét hallgathatják meg, de itt lesz a Philippe Herreweghe vezényelte Orchestre des Champs-Élysées és a Collegium Vocale Gent együttese is. Napjaink egyik legfontosabb operaénekesnője, Elīna Garanča. A lett mezzoszoprán Bizet Carmenjének koncertszerű előadásával érkezik, a bariton Ludovic Tézier estjén pedig még a vendég is olyan híresség, mint a mexikói tenorsztár, Ramón Vargas.
Először a klasszikus zene jut eszünkbe a Müpáról, de a jazz, a könnyűzene és az irodalom is helyet kap az épületben. Visszatér Budapestre a sokak által Sting Englishman in New York-jának kísérő szaxofonosaként ismert jazz világsztár: Branford Marsalis, Gyenyisz Macujev orosz zongoravirtuóz pedig műfaji határokat feszeget áprilisi koncertjén, amelyen Gershwintől Ellingtonig, Grieg-feldolgozástól Piazzoláig, Rahmanyinovtól saját szerzeményeiig tartó skálán játszik darabokat.