Előfizetés

Lezárta a magyar határátkelőit Szerbia, csak négy maradt nyitva

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.12. 07:34

Fotó: Népszava
7-kor már életbe is lépett a lezárás.
Négy kivételével minden határátkelőhelyet lezárt Szerbia Magyarország felé - közölte a rendőrség csütörtökön a honlapján. A közlemény szerint 7 órától nem üzemel a Bácsalmás-Bajmok, a Bácsszentgyörgy-Hadikfalva, a Tiszasziget-Gyála, az Ásotthalom-Királyhalom, a Kübekháza-Rábé és a Röszke-Horgos közút határátkelő.
Határátkelésre továbbra is lehetőség van a Hercegszántó és Tompa közúti, Röszke Autópálya Határátkelőhelyeken és Kelebia Határrendészeti Kirendeltség Vasúti Határátkelőhelyen.

A koronavírus nem válogat: Tom Hanks is megfertőzödött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.12. 07:09

Fotó: ANTHONY HARVEY / AFP
Meg a felesége is, mindketten karanténban vannak.
A hollywoodi sztár, Tom Hanks és szintén színész felesége, Rita Wilson koronavírustesztje pozitív lett, mindketten karanténba kerültek - ezt maga Hanks közölte szerdán este az Instagramon. "Rita és én itt vagyunk, Ausztráliában. Kicsit fáradtnak éreztük magunkat, mintha meghűltünk volna, és fájtak a porcikáink is. Ritát időről-időre rázta a hideg. Volt enyhe láz is. És ahogyan ez a mai világban szükséges, elvégeztettük a koronavírus-tesztet, és mindkettőnket pozitívnak találtak" - írta az Oscar-díjas Tom Hanks. A színész közölte, hogy további vizsgálatok várnak rájuk, elkülönítik és megfigyelik őket mindaddig, amíg a helyi egészségügyi hatóságok ezt szükségesnek tartják. "Nem egynapos program lesz" - tudatta. Hanks és Wilson Ausztráliában forgat egy egyelőre még cím nélküli filmet Elvis Presleyről. A filmet Baz Luhrmann rendezi. Tom Hanks Presley menedzserét, Tom Parkert alakítja. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint Ausztráliában jelenleg 120 embert diagnosztizáltak az új típusú koronavírus-fertőzéssel.

Az Egyesült Államok 30 napig senkit nem enged be Európából

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.12. 06:49

Fotó: DOUG MILLS / AFP
Kivéve Nagy-Britanniából. Trump Kína mellett az EU-t okolja a vírus terjedése miatt.
Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából - jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerda este a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében. A koronavírus-járvány miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjfélkor lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat. Az elnök elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. Az új típusú koronavírust "külföldi" vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok "szórták el a magvát" az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek. Trump közölte: nem pénzügyi válságról van szó. "Ez csupán egy átmeneti pillanat az időben, s nemzetünk és a világ is együttes erővel túl lesz rajta." Az előzetes sajtóértesülésekkel ellentétben nem hirdetett az egész országra érvényes egészségügyi szükségállapotot.