PDSZ: be kell zárni az iskolákat, van, ahol a szappan is hiányzik

Publikálás dátuma
2020.03.12. 12:06

Fotó: Népszava
Zárt csoportokon belül hatszoros lehet a fertőzés veszélye, és a pedagógusok magas átlagéletkorát is figyelembe kell venni.
Megtiltotta a kormány, hogy az iskolákban szünetet lehessen elrendelni a járvány terjedésének megelőzése érdekében - derül ki a szerda éjjel megjelent, a vészhelyzet részleteit szabályozó kormányrendeletben. A rendeletre válaszul közleményt adott ki csütörtök délelőtt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ebben azt írják:
be kell zárni a közoktatási, köznevelési intézményeket.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége 8 százalékos, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár hatszorosa lehet a fertőzés veszélye - indokolják álláspontjukat. Bár a fiatal korosztály megbetegedési rátája alacsony, vírushordozóként azonban nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából.
Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik - olvasható a közleményben. Hozzáteszik: azt a tényt sem szabad figyelmen kívül, hagyni, hogy a pedagógusok átlagéletkora már igen magas, és sok intézményben a nyugdíjas kollégák alkalmazásával tudják csak enyhíteni a tanárhiányt. Külön kiemelik, hogy egy kéthetes bezárás miatt nem kellhet megismételni a tanévet.
A PDSZ kéri, hogy a kormány mielőbb rendeljen el rendkívüli szünetet.

Ezen túlmenően valamennyi intézményvezetőt és fenntartót is arra bíztatnak, hogy ők is forduljanak hasonló kéréssel a kormány illetékeseihez.

Az iskolák bezárásának támogatására hívja fel az ellenzéket a Jobbik

A többi ellenzéki párt támogatását kéri és várja el a Jobbik ahhoz a javaslatához, hogy az iskolák bezárásával állják útját a koronavírus-járvány továbbterjedésének. Az oktatási intézmények olyan gócpontok, amelyek nyitva tartása "tovább fogja rontani az amúgy is súlyos helyzetet" - érvelnek. A kormánytól azt várják, dolgozza ki az iskolás gyermekeiket másra bízni nem tudó szülők fizetett szabadságának modelljét, valamint a távoktatás rendszerét. Emellett a Jobbik azt is szorgalmazza, hogy hatóságilag maximálják a védekezéshez szükséges cikkek árát, valamint távolítsák el posztjából a "feladatra alkalmatlan" emberminisztert, Kásler Miklóst. A párt szerint haladéktalanul vissza kell állítani az élelmiszer vésztartalékolást is.

Szerző
Frissítve: 2020.03.12. 12:43

Egy repülő kivételesen jöhet Olaszországból Magyarországra

Publikálás dátuma
2020.03.12. 11:45

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Hazatérni vágyó olasz állampolgárokat visz Rómába.
Az Alitalia légitársaság repülőgépe - a légiközlekedési hatóság egy alkalomra szóló eseti le- és felszállási engedélyével - a Magyarországon tartózkodó, hazájukba visszatérni szándékozó olasz állampolgárokat szállítja Rómába 2020. március 12-én délelőtt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A különleges engedély azért kell, mert a vírus miatt kihirdetett vészhelyzetben a kormány kitiltotta minden Kínából, Olaszországból, Koreából és Iránból érkező közcélú személyszállító járművet, így nem jöhet például sem repülő, sem autóbusz vagy vonat.
Szerző

Újabb 3 embernél diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést

Publikálás dátuma
2020.03.12. 11:09

Fotó: Béres Márton / Népszava
Két magyar és egy iráni állampolgárnál mutatták ki a vírust, így összesen már 16 beteg van az országban.
16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma, írja a kormány tájékoztató honlapja. Egy iráni és két magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19):
  • egy, a Szent János kórházban már napok óta elkülönített magyar nőnél;
  • egy újabb - a Szent László kórházban megfigyelés alatt álló - iráni diáknál (az első iráni beteg kontaktjánál); és
  • egy a napokban Izraelben járt magyar férfinél.
Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. Karanténban jelenleg 64-en vannak, azaz öttel kevesebben, mint szerdán. Ez elmúlt nap során 121 újabb mintavétel történt, azaz eddig összesen 730-ra került sor.
A bejelentésre csak órákkal azután került sor, hogy egy koronavírusos beteg miatt kiürítettek egy egész budapesti irodaházat.
Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.12. 11:24