Előfizetés

Megjelent a vészhelyzetet részleteit szabályozó kormányrendelet: az iskolákban nem lehet szünetet elrendelni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.12. 06:31

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az egyetemek bezárnak, rengeteg rendezvény, színházi előadás, koncert marad el.
Szerda éjjel jelent meg és ma hatályba is lépett a Magyar Közlönyben a Gulyás Gergely által bejelentett vészhelyzet részleteit szabályozó kormányrendelet. A rendelet "a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket" tartalmazza.  A rendeletben nagy meglepetések nincsenek a Gulyás Gergely által elmondottakhoz képest, azok részletezi és a pontos szabályokat közli. A lényeg:
 • Visszaállítják a határellenőrzést a szlovén és az osztrák határon.
 • Kínából, Olaszországból, Iránból és Koreából vonat, busz, hajó vagy repülő nem jöhet Magyarországre, ahogy a felsorolt országokból érkező nem magyar állampolgárok sem, a magyarokra 2 hetes karantén vár. Akinél fennáll a fertőzöttség gyanúja, egészségügyi intézményben, akinél pedig nem, annak otthon kell eltöltenie a két hetet.
 • Az egyetemek látogatása tilos csütörtöktől, azaz bezárnak a felsőoktatási intézméynek.
 • A közoktatási intézményekben - általános és középiskolákban, óvodákban - rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el "az összehangolt védekezés érdekében". Ez azt jelenti, hogy csak a kormány vagy az illetékes miniszter dönthet zárásról.
 • Zárt helyen 100, nem zárt helyen pedig 500 főnél több ember részvételével rendezvény tartása tilos, a korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.
 • A Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik.
 • Tilos minden külföldre irányuló iskolai kirándulás, a már lefoglalt, külföldre kirándulást le kell mondani.
 • Az egészségügyi dolgozók, katonák, rendőrök, rendvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők csak az illetéke miniszter külön engedélyével hagyhatják el Magyarországot.
A vészhelyzet március 26-ig érvényes, addig kell majd döntenie az Országgyűlésnek, hogy felhatalmazást ad-e a kormánynak a továbbiakban is

„Ti megcsináljátok” – A koronavírus-fertőzötteket gyógyító orvosoknak üzent a Kardiológiai Intézet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.11. 22:24

Fotó: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet / Facebook
„Mi nagyon szurkolunk nektek, akik láthatatlanul harcoltok értünk“ – írták bejegyzésükben.
„Mi tudjuk, hogy milyen egy intenzív osztályon, súlyos betegséggel küzdő ember ágya mellett állni. De el sem tudjuk képzelni, milyen lehet most azoknak az orvosoknak, ápolóknak, akik a koronavírussal fertőzötteket gyógyítják ” – olvasható a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Facebook-oldalán.  Mint írják, szerettek volna kávét, csokit, gyümölcsöt, küldeni, de felajánlásuk annyira meghatotta Tóth Tamást, a dél-pesti egyesített kórház ápolási igazgatóját, hogy csak annyit tudott mondani, már az is elég, hogy ez valakinek az eszébe jutott. „Büszkék vagyunk Rátok, és az intenzív osztályunkról üzenjünk: tartsatok ki, mert ti vagytok a legjobbak, a legerősebbek. Ti megcsináljátok. Mi nagyon szurkolunk nektek, akik láthatatlanul harcoltok értünk. Köszönjük, hogy vagytok!” – írták a bejegyzésben.

Mi történhet „veszélyhelyzet” idején?

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.03.11. 21:47
Orbán Viktor miniszterelnök és az operatív törzs
Fotó: Jani Martin / Népszava
A kormány rendeletet alkothat, amellyel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Veszélyhelyzet idején:

 • A kormány rendeletet alkothat, amellyel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezek csak 15 napig lehetnek érvényben, utána az Országgyűlés felhatalmazásával lehet az ilyen rendelet hatályát meghosszabbítani.
 • A rendeleteket a Magyar Közlönyben kell közzétenni. Amennyiben erre nincs idő, úgy rendkívüli esetben közszolgálati médiában is kihirdethető a rendelet. (Ilyenkor utólag a következő Magyar Közlönyben kell közzé tenni.)
 • Jelentősen bővülhet a polgármesterek és a jegyzők hatásköre, szűkülhet az ilyen intézkedésekkel szemben a jogorvoslat lehetősége.
 • A katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter „a gazdasági tevékenységet folytató szolgáltatásra kötelezettek” részére szerződéskötési kötelezettséget írhat elő. Ilyenkor külön rendeletben határozzák meg, hogy a szolgáltatók milyen terméket és szolgáltatást biztosítsanak a lakosság felé.
 • A veszélyhelyzet súlyosbodása esetén a megelőzés céljából a gazdálkodó szervezet a Magyar Államkincstár alá vonható.
 • Korlátozható vagy megtiltható a vasút, vízi és légi közlekedés.
 • Korlátozható a nyilvános a lakosság nyilvános helyen való tartózkodása, megtilthatóak rendezvények.
 • A lakosság egy része lakhelye elhagyására is felszólítható.
 • Korlátozható vagy megtilthatóak külföldiek ki-és beutazása.
 • A védekezés helyszínén megtiltható szeszes italok árusítása, fogyasztása.
 • Kártalanítás mellett a veszélyhelyzet elhárításához szükséges mértékben elrendelhető ingatlan igénybevétele, lebontása.