Előfizetés

Jogerős: fizetnie kell a Figyelőnek a civilek listázása miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.12. 12:14

Fotó: Népszava
Jogerősen elmarasztalta a bíróság a Figyelő kiadóját, mert a kormánypárti hetilap „Soros-zsoldosokként” listázta civil szervezetek munkatársait, megsértve ezzel személyiségi jogaikat - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság. A két szervezet két listázott embert képviselt a bíróság előtt. 
A Figyelő 2018 tavaszán megjelent, civileket listázó botrányos cikke után a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ közösen ajánlott képviseletet az abban szerepeltetett érintetteknek. A felhívásra ketten jelentkeztek, akik úgy gondolták: sérti személyiségi jogaikat, hogy „idegen, gonosz hatalmak” zsoldosaként állítják be őket. Már az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy első ránézésre is jogsértő a cikk tartalma. A Figyelő többek között azzal próbált védekezni, hogy a lapot perelő civilek nem igazolták, hogy személyük azonos a cikkben szereplőkkel, valamint hivatkozott a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságára. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla lényegében helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. Mivel a Figyelő időközben betagozódott a csaknem félezer kiadványt összefogó kormánypárti médiaalapítványba (KESMA), így a kiadó jogutódjaként a Mediaworks Zrt.-nek kell megfizetnie 500-500 ezer forint sérelemdíjat a két listázott civil számára. Emellett közzé kell tenni a Figyelőben, hogy a jogerős ítélet milyen jogsértést állapított meg. A bíróság megállapította, hogy az érintett civileknek nem közszereplők, nem volt lehetőségük reagálni a sajtó támadására, aminek hátrányos következményeit a magánéletükben tapasztalták. A sajtószabadság nem terjed ki a közéleti vitában részt nem vevő személyekre vonatkozó, valótlan tartalmú megbélyegzésre. Az ítélőtábla rámutatott: a sajtó írhat arról például, hogy milyen szervezetek részesültek a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi támogatásaiban, de ahhoz nincs joga, hogy a szervezetekben dolgozó, közéleti vitákban részt nem vevő felperesek nevét közölje, és róluk teljesen valótlan összefüggéseket közöljön.

PDSZ: be kell zárni az iskolákat, van, ahol a szappan is hiányzik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.12. 12:06

Fotó: Népszava
Zárt csoportokon belül hatszoros lehet a fertőzés veszélye, és a pedagógusok magas átlagéletkorát is figyelembe kell venni.
Megtiltotta a kormány, hogy az iskolákban szünetet lehessen elrendelni a járvány terjedésének megelőzése érdekében - derül ki a szerda éjjel megjelent, a vészhelyzet részleteit szabályozó kormányrendeletben. A rendeletre válaszul közleményt adott ki csütörtök délelőtt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ebben azt írják:
be kell zárni a közoktatási, köznevelési intézményeket.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége 8 százalékos, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár hatszorosa lehet a fertőzés veszélye - indokolják álláspontjukat. Bár a fiatal korosztály megbetegedési rátája alacsony, vírushordozóként azonban nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából.
Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik - olvasható a közleményben. Hozzáteszik: azt a tényt sem szabad figyelmen kívül, hagyni, hogy a pedagógusok átlagéletkora már igen magas, és sok intézményben a nyugdíjas kollégák alkalmazásával tudják csak enyhíteni a tanárhiányt. Külön kiemelik, hogy egy kéthetes bezárás miatt nem kellhet megismételni a tanévet.
A PDSZ kéri, hogy a kormány mielőbb rendeljen el rendkívüli szünetet.

Ezen túlmenően valamennyi intézményvezetőt és fenntartót is arra bíztatnak, hogy ők is forduljanak hasonló kéréssel a kormány illetékeseihez.

Az iskolák bezárásának támogatására hívja fel az ellenzéket a Jobbik

A többi ellenzéki párt támogatását kéri és várja el a Jobbik ahhoz a javaslatához, hogy az iskolák bezárásával állják útját a koronavírus-járvány továbbterjedésének. Az oktatási intézmények olyan gócpontok, amelyek nyitva tartása "tovább fogja rontani az amúgy is súlyos helyzetet" - érvelnek. A kormánytól azt várják, dolgozza ki az iskolás gyermekeiket másra bízni nem tudó szülők fizetett szabadságának modelljét, valamint a távoktatás rendszerét. Emellett a Jobbik azt is szorgalmazza, hogy hatóságilag maximálják a védekezéshez szükséges cikkek árát, valamint távolítsák el posztjából a "feladatra alkalmatlan" emberminisztert, Kásler Miklóst. A párt szerint haladéktalanul vissza kell állítani az élelmiszer vésztartalékolást is.

Egy repülő kivételesen jöhet Olaszországból Magyarországra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.12. 11:45

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Hazatérni vágyó olasz állampolgárokat visz Rómába.
Az Alitalia légitársaság repülőgépe - a légiközlekedési hatóság egy alkalomra szóló eseti le- és felszállási engedélyével - a Magyarországon tartózkodó, hazájukba visszatérni szándékozó olasz állampolgárokat szállítja Rómába 2020. március 12-én délelőtt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A különleges engedély azért kell, mert a vírus miatt kihirdetett vészhelyzetben a kormány kitiltotta minden Kínából, Olaszországból, Koreából és Iránból érkező közcélú személyszállító járművet, így nem jöhet például sem repülő, sem autóbusz vagy vonat.