50 kilós világháborús bomba miatt lesz lezárás pénteken a fővárosi I. kerületben

Publikálás dátuma
2020.03.12. 14:35
Képünk illusztráció
Fotó: Lakatos Péter / MTI
A hatástalanítása és elszállítása órákig tart, ezalatt a környékre sem gépkocsival, sem gyalogosan nem lehet bejutni.
Világháborús robbanószerkezetet hatástalanítanak pénteken az I. kerületben - tájékoztatott a Budavári Önkormányzat csütörtökön. A közlemény szerint a Kalevala Park építési munkálatai közben
az Attila út - Krisztina körút - Szarvas tér által határolt zöld területen második világháborús robbanószerkezetet találtak.

A tűzszerészek az 50 kilogrammos bombát péntek reggel 8 órától hatástalanítják. Emiatt biztonsági zárást rendeltek el az Attila úton (a Döbrentei tér és a Dózsa György tér közötti szakaszon), a Szarvas téren, a Krisztina körúton a Dózsa György tér és a Rácz Fürdő közötti szakaszon, továbbá a Tabán parkban a (Czakó utca - Naphegy utca - Rácz Fürdő - Krisztina körút által határolt területen).
Az intézkedés azt jelenti, hogy az Erzsébet hídról Buda felé csak a Hegyalja út irányába lehet majd lehajtani, az Attila út felé nem. A Széll Kálmán tér és a Déli Pályaudvar felől érkezőket szintén elterelik majd. Terelve járnak a lezárt területet érintő tömegközlekedési eszközök is. A zárás kezdete várhatóan reggel 8 óra, de a teljes útzár elrendelésének időpontja a kiürítés függvényében változhat.
A bomba hatástalanítása és elszállítása több órát vesz igénybe, ez alatt a környékre sem gépkocsival, sem gyalogosan nem lehet bejutni. A környező házakban élőknek a hatástalanítás idejére el kell hagyniuk ingatlanaikat. A Budavári Önkormányzat a lakók számára befogadóhelyet nyit a Budavári Művelődési Házban.
A biztonsági zárás ideje alatt a Budavári Művelődési Ház üzemel befogadóhelyként, az odajutásban segítséget ajánl az önkormányzat azoknak, akik rászorulnak erre.

Nem igaz, hogy meg kellene ismételni a tanévet, ha bezárnák az iskolákat

Publikálás dátuma
2020.03.12. 14:05

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kormány, ha akarná, a tanév rendjét is módosíthatná. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a többségében idős tanárok továbbra is ki vannak téve a vírusfertőzés veszélyének.
Határozottan cáfolta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke Gulyás Gergely miniszter szerdai kijelentését, mely szerint a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné, ha az általános iskolákat, középiskolákat is be kellene zárni a koronavírus terjedésének megelőzésére. Szabó Zsuzsa lapunk kérdésére elmondta, az elmaradt órák pótlására később hat napos tanítási hetet is el lehet rendelni, a jogszabályok továbbá arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az iskolákban a következő tanévben pótolják az elmaradt tananyagot. Sőt, miután a kormány kihirdette a járványügyi vészhelyzetet, a tanév rendjéről szóló rendeletet is módosíthatnák.
A PSZ a napokban fejezte be országjáró körútját, a tapasztalatok alapján pedig elmondható: a pedagógusok egyre jobban tartanak a vírus terjedésétől, különösen a nyugdíjasként alkalmazott tanárok aggódnak. Az igaz, hogy a gyerekek körében kisebb veszélyt jelent az új koronavírus, ám azt ők is ugyanúgy hordozhatják és terjeszthetik. Szabó Zsuzsa figyelmeztetett: az iskolákban az idősebb tanárok vannak többségben, az átlagéletkor 48-50 év, így veszélyeztetettnek lehet tekinteni őket.
Ha a kormány továbbra sem lesz hajlandó rendkívüli tanítási szünetet elrendelni, úgy a szakszervezet követelni fogja, hogy a pedagógusokat lássák el megfelelő védőfelszereléssel.

Bár rendkívüli tanítási szünetet az intézményvezetők is elrendelhetnének, a kormány tegnap ezt rendeletben tiltotta meg nekik. A PSZ-hez ugyan még egyetlen iskolából sem érkezett olyan jelzés, mely szerint az igazgató ezt tervezte volna, a szakszervezet szerint az egész társadalom érdekét szolgálná egy ilyen lépés – de csak akkor, ha minden iskolában egyformán elrendelik. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke hozzátette: olyan iskoláról már tudnak, ahol arra kértek meg egy diákot – akinek az édesapja kamionsofőr –, hogy két hétig ne látogassa az intézményt. Ebben az esetben az osztályfőnök, illetve az iskola igazolhatja a hiányzást.
Noha az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ szerint figyelemmel kísérik, hogy az iskolákban mindig legyen elég fertőtlenítőszer, a PSZ tapasztalatai szerint számos intézményben hiány van.

A szakszervezet csütörtökön sajtótájékoztatót is tartott, ahol – a közelgő nemzeti ünnep alkalmából – 12 pontban foglalták össze a pedagógusok követeléseit (mint a tisztességes bér, fix heti óraszámok, tananyagcsökkentés, tanárhiány orvoslása, a nem pedagógus iskolai dolgozók anyagi megbecsülése). Totyik Tamás pedig arra hívta fel a figyelmet: a koronavírus árnyékában a kormány hozzákezdett régi tervének kivitelezéséhez, a vidéki kisiskolák összevonásához. A PSZ információi szerint már több iskola felső tagozatát összevonták, az érdekvédelmi szervezetek bevonása nélkül.
Csütörtökön a másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben jelezte: az új koronavírus terjedésének megelőzése érdekében be kell zárni a közoktatási, köznevelési intézményeket. A PDSZ és a PSZ között arról is egyeztetések zajlanak, hogy egyesítsék sztrájkbizottságaikat. Erről leghamarabb a jövő héten dönthetnek.
Szerző
Frissítve: 2020.03.12. 14:51

A fideszes Láng Zsolt papíron akkor is dolgozott, amikor meccset nézett Lyonban

Publikálás dátuma
2020.03.12. 13:13

Fotó: Facebook / Gulyás Gergely
Ki nem vett szabadságai után végül 7,3 milliót kapott a volt II. kerületi polgármester.
Láng Zsolt, a budapesti II. kerület előző polgármestere papíron akkor is dolgozott, amikor éppen a lelátóról nézett egy futball Eb-meccset Franciaországban, írja a 24.hu. A 2016-os lyoni mérkőzés után Láng a Miniszterelnökség jelenlegi vezetőjével, Gulyás Gergellyel egy sört is megivott, amiről Gulyás még aznap feltett egy fotót közösségi oldalára. Csakhogy a 24.hu-nak
megerősítette a II. kerületi polgármesteri hivatal, hogy Láng a meccs napjára - vele együtt pedig külföldi útja idejére - sem vett ki szabadságot.

Ez már önmagában is visszás, azonban több súlyos kérdést is felvet annak fényében, hogy a fideszes politikus 154 ki nem vett szabadnap után bruttó 7,3 milliót kapott, amikor a kerület lakói kiszavazták a polgármesteri székből. Láng minden esetre korábban azzal magyarázta a 154 napját, hogy 13 évig csak egyetlen alpolgármesterrel dolgozott.
Szerző
Frissítve: 2020.03.12. 13:26