Előfizetés

Nem igaz, hogy meg kellene ismételni a tanévet, ha bezárnák az iskolákat

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.12. 14:05

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kormány, ha akarná, a tanév rendjét is módosíthatná. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a többségében idős tanárok továbbra is ki vannak téve a vírusfertőzés veszélyének.
Határozottan cáfolta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke Gulyás Gergely miniszter szerdai kijelentését, mely szerint a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné, ha az általános iskolákat, középiskolákat is be kellene zárni a koronavírus terjedésének megelőzésére. Szabó Zsuzsa lapunk kérdésére elmondta, az elmaradt órák pótlására később hat napos tanítási hetet is el lehet rendelni, a jogszabályok továbbá arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az iskolákban a következő tanévben pótolják az elmaradt tananyagot. Sőt, miután a kormány kihirdette a járványügyi vészhelyzetet, a tanév rendjéről szóló rendeletet is módosíthatnák.
A PSZ a napokban fejezte be országjáró körútját, a tapasztalatok alapján pedig elmondható: a pedagógusok egyre jobban tartanak a vírus terjedésétől, különösen a nyugdíjasként alkalmazott tanárok aggódnak. Az igaz, hogy a gyerekek körében kisebb veszélyt jelent az új koronavírus, ám azt ők is ugyanúgy hordozhatják és terjeszthetik. Szabó Zsuzsa figyelmeztetett: az iskolákban az idősebb tanárok vannak többségben, az átlagéletkor 48-50 év, így veszélyeztetettnek lehet tekinteni őket.
Ha a kormány továbbra sem lesz hajlandó rendkívüli tanítási szünetet elrendelni, úgy a szakszervezet követelni fogja, hogy a pedagógusokat lássák el megfelelő védőfelszereléssel.

Bár rendkívüli tanítási szünetet az intézményvezetők is elrendelhetnének, a kormány tegnap ezt rendeletben tiltotta meg nekik. A PSZ-hez ugyan még egyetlen iskolából sem érkezett olyan jelzés, mely szerint az igazgató ezt tervezte volna, a szakszervezet szerint az egész társadalom érdekét szolgálná egy ilyen lépés – de csak akkor, ha minden iskolában egyformán elrendelik. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke hozzátette: olyan iskoláról már tudnak, ahol arra kértek meg egy diákot – akinek az édesapja kamionsofőr –, hogy két hétig ne látogassa az intézményt. Ebben az esetben az osztályfőnök, illetve az iskola igazolhatja a hiányzást.
Noha az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ szerint figyelemmel kísérik, hogy az iskolákban mindig legyen elég fertőtlenítőszer, a PSZ tapasztalatai szerint számos intézményben hiány van.

A szakszervezet csütörtökön sajtótájékoztatót is tartott, ahol – a közelgő nemzeti ünnep alkalmából – 12 pontban foglalták össze a pedagógusok követeléseit (mint a tisztességes bér, fix heti óraszámok, tananyagcsökkentés, tanárhiány orvoslása, a nem pedagógus iskolai dolgozók anyagi megbecsülése). Totyik Tamás pedig arra hívta fel a figyelmet: a koronavírus árnyékában a kormány hozzákezdett régi tervének kivitelezéséhez, a vidéki kisiskolák összevonásához. A PSZ információi szerint már több iskola felső tagozatát összevonták, az érdekvédelmi szervezetek bevonása nélkül.
Csütörtökön a másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben jelezte: az új koronavírus terjedésének megelőzése érdekében be kell zárni a közoktatási, köznevelési intézményeket. A PDSZ és a PSZ között arról is egyeztetések zajlanak, hogy egyesítsék sztrájkbizottságaikat. Erről leghamarabb a jövő héten dönthetnek.

A fideszes Láng Zsolt papíron akkor is dolgozott, amikor meccset nézett Lyonban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.12. 13:13

Fotó: Facebook / Gulyás Gergely
Ki nem vett szabadságai után végül 7,3 milliót kapott a volt II. kerületi polgármester.
Láng Zsolt, a budapesti II. kerület előző polgármestere papíron akkor is dolgozott, amikor éppen a lelátóról nézett egy futball Eb-meccset Franciaországban, írja a 24.hu. A 2016-os lyoni mérkőzés után Láng a Miniszterelnökség jelenlegi vezetőjével, Gulyás Gergellyel egy sört is megivott, amiről Gulyás még aznap feltett egy fotót közösségi oldalára. Csakhogy a 24.hu-nak
megerősítette a II. kerületi polgármesteri hivatal, hogy Láng a meccs napjára - vele együtt pedig külföldi útja idejére - sem vett ki szabadságot.

Ez már önmagában is visszás, azonban több súlyos kérdést is felvet annak fényében, hogy a fideszes politikus 154 ki nem vett szabadnap után bruttó 7,3 milliót kapott, amikor a kerület lakói kiszavazták a polgármesteri székből. Láng minden esetre korábban azzal magyarázta a 154 napját, hogy 13 évig csak egyetlen alpolgármesterrel dolgozott.

Kitrükközik a kormányzati vészhelyzeti tiltást plázamozik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.12. 13:01

Fotó: Franck Dunouau / AFP
A budapesti mozik többsége nem zár be, egy vetítésre 99 nézőt engednek be, és figyelnek, hogy az előtérben se legyen száznál több ember.
A szerdán bejelentett veszélyhelyzet következtében tilos a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartása, de a napi.hu szerint nem egyértelmű, hogy mozik esetében ezt összességében vagy termenként kell értelmezni. A Budapest Film Zrt. a fenntartó fővárosi önkormányzat jogértelmezésére vár, de a hozzá tartozó mozik (Corvin, Puskin, Toldi, Művész, Tabán, Kino Cafe) csütörtökön zárva tartanak – mondta Liszka Tamás vezérigazgató.
A Cinema City mozikat üzemeltető I.T. Magyar Cinema Kft. termenként értelmezi a korlátozást, egy előadásra 99 látogatót vehet vagy foglalhat jegyet. Mint a Facebook-oldalukon írják: "a Cinema City-nek mozis közönség és munkatársai egészsége és biztonsága elsődleges, a mozihálózat minden esetben követi és betartja az érvényes jogi szabályozást. A magyar egészségügyi hatóságok és a kormányzat által előírtakkal összhangban a mozi létszámkorlátozás mellett továbbra is nyitva tart." A honlapjukon már lehet is jegyet venni és foglalni. Buda Andrea marketing- és PR-igazgató az Indexnek azt mondta, azt is megoldják, hogy az előtérben se legyen a megengedettnél több ember.
A Pólus Mozi vezetősége, a honlapja szerint gondoskodik arról, hogy egy előadáson 100-nál több látogató ne legyen. Így működik a Sugár Mozi is. A csepeli és a több vidéki Kultik mozik üzemeltetői azt mondták az Indexnek, hogy 90 főre fogják korlátozni a létszámot, a vetítéseket pedig időben úgy csúsztatják el, hogy az egyikről távozók ne találkozzanak a másikra várakozókkal.
A Bem Mozi, mivel egyik termük befogadóképessége sem éri el a 100 főt, bejelentette, továbbra is működik. Az Art+ Mozi és a kávézója szintén nyitva lesz, de figyelni fognak a 100 fős határra. Az Uránia a honlapján az olvasható, hogy a mozi csütörtöki előadásik elmaradnak, a jegyek visszaváltásáról később intézkednek.  A Cirko-gejzír honlapján délelőtt még működött az online jegyvásárlás, de délután a Facebook-oldalukon azt írták: "bár a mozi befogadóképessége alapján egyelőre nem kellene bezárniuk, a járvány terjedésének lassítása, megállítása érdekében úgy gondoljuk, mégis az a felelős döntés, ha a meghirdetett vetítéseinket nem tartjuk meg a következő időszakban." Ezért március 13-tól az előadások bizonytalan ideig elmaradnak. A már megváltott jegyeket visszatérítik. A MOM Parkban található Cinema Pink oldalán is lehet jegyeket venni az előadásokra.