Előfizetés

Pánikszerűen teszik utcára a hallgatókat, egymást segítik az egyetemisták

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.12. 17:17
Üres folyosó a Corvinuson
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
„Szolidáris lakhatással” próbál segíteni Hallgatói Szakszervezet azokon, akiknek napokon belül el kell hagyniuk kollégiumi szobájukat, de hazaköltözni ilyen gyorsan nem tudnak.
A kormány szerdai döntése nyomán nemcsak az egyetemeken rendeltek el intézménylátogatási-tilalmat az új koronavírus terjedésének megelőzése miatt, hanem 
a kollégiumban lakó egyetemi hallgatóknak is haza kell költözniük, legkésőbb március 16-áig, vagyis jövő hét hétfőig. Az intézkedés több tízezer tanulót érinthet.

Ez alól csak a külföldi hallgatók jelentenek kivételt. A magyarországi egyetemisták legfeljebb csak méltányossági engedéllyel maradhatnak, ha máshogy nem tudják megoldani lakhatásukat. A Hallgatói Szakszervezet lapunk megkeresésére közölte: a kollégiumok pánikszerű, szervezetlen kiürítése azért is problémás, mert az ágyakat jellemzően szociális alapon, az úgynevezett szociális pontrendszer alapján osztják. Ez lehet a méltányossági eljárás alapja is, de erről egyelőre nem tudnak biztosat mondani. „Ha így lesz, az eljárás magánéleti és munkával kapcsolatos szempontokat nem nagyon fog figyelembe venni. Reméljük, találnak jobb, empatikusabb megoldást” – írták. 
A szakszervezet tájékoztatása szerint A 2017-2018-as tanévben a felsőoktatásban tanulók közül 38.846-an (az egyetemeken tanulók mintegy negyede) laktak kollégiumban, a számok idén is hasonlóan alakultak. Jelentős részük külföldi hallgató, akiknek száma évek óta emelkedik: tavaly körülbelül 33 ezren rendelkeztek aktív hallgatói státusszal. Arról, hogy közülük pontosan mennyien kollégisták, nincs pontos adat, de a szakszervezet szerint arányuk lényegesen magasabb lehet, mint a magyar hallgatók esetében. Csak a Stipendium Hungaricum program keretében 10 ezren érkeztek, nagy részük állami kollégiumokban lakik. 
A Hallgatói Szakszervezet így „Szolidáris lakhatás” kampányt indított, amellyel azokon a hallgatótársaikon szeretnének segíteni, akiket villámcsapásként ért az azonnali kiköltözésre való felszólítás, és nem tudják megoldani, hogy elhagyják a várost, amelyben tanulnak, élnek. Számukra alternatív lakhatást próbálnak biztosítani. „Ez a fenntartó, fenntartók dolga lenne, de kötelességünk szolidarítani.”
Bárki felajánlhat ágyat, szobát, kanapét, és mi összekötjük az érintett hallgatókkal. A mai nap folyamán már többeknek sikerült így szálláshoz jutniuk, de a megkeresések folyamatosan mind a felajánlók, mind a segítséget kérők oldaláról”

– közölték. A szervezet Facebook-oldalán már egy térképen is nyomon ehet követni az elérhető szállásokat.

A semmiből lett fertőzött egy 49 éves magyar nő, megvan az első gyógyult is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.12. 16:28
Müller Cecília és Lakatos Tibor
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A határon négy magyar állampolgárt szűrtek ki, akik házi karanténba kerültek.
Öt határátkelőhelyen szűrik a külföldről visszatérő magyar állampolgárokat, négy Olaszországból érkező személyt pedig már házi karanténra is köteleztek a rendőrök – mondta el az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor törzsvezető.  
Mint hozzátette, a rendőrök az említett helyszíneken minden járművet ellenőriznek: a vizsgálatok során két román állampolgártól megtagadták a belépését, mert Olaszországból érkeztek, két, vonaton érkező dél-koreai turistát pedig Hegyeshalomnál állítottak meg, és küldtek vissza Ausztriába. Az ellenőrzőpontok felállítása jelenleg is zajlik a több mint 40 átkelőben; ahol nem lesz ilyen, ott a forgalmat korlátozzák majd.
Lakatos szerint az egyetemek már követték a kormány által elrendelt biztonsági előírásokat: a hallgatók nem járnak előadásokra, főként e-learninggel (a neten) tanulnak. Az iskolai tanítás ugyan nem marad el – sőt, a kormány saját hatáskörbe vonta a tanítási szünet kérdését – de a külföldi iskolai kirándulásokat betiltják, a külföldi tanulmányi programokat felfüggesztik. Lakatos Tibor azt is hangsúlyozta, hogy bizonyos állami cégeknél is munkahelyeknél korlátozhatják a dolgozók kiutalását is.
Megvan az első, koronavírus-fertőzésből gyógyult ember is Magyarországon

 – ezt már Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa jelentette be. Egy iráni egyetemistáról van szó, aki a sorozatos negatív tesztek után távozhatott a Szent László kórházból. Szlávik az újabb megerősített három fertőzöttről is beszélt. Egyikük szintén iráni hallgató, aki korábban kórházi karanténba került. 
Egy magyar fiatal is az új fertőzöttek között van, aki korábban Izraelben járt, és a jelek szerint ott érintkezett betegekkel. Járványügyi szempontból ugyanakkor  a legérdekesebb és legaggasztóbb a harmadik eset -  egy 49 éves magyar nő megbetegedése:
az asszony ő az utóbbi időben nem járt külföldön, nem érintkezett fertőzés szempontjából kockázatos személyekkel vagy csoportokkal, mégis pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A nő egyébként maga ment be a Szent László kórházba, amikor a betegség tüneteit észlelte.
A házi karantén szabályait Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette: mint elmondta, ez kötelező 14 napos otthoni elzárást jelent, amire a hatóságok kötelezik a fertőzészónából visszatérőket - a karanténba vonulás megtagadása pedig bűncselekménynek számít. Müller ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a karanténba küldöttek nem betegek, még csak beteggyanúsnak sem számítanak – az óvintézkedés a megelőzést szolgálja.
Aki ilyen karanténba kerül, az két héten át nem hagyhatja el otthonát, az ingatlant pedig felcédulázzák a hatóságok – matrica jelzi, hogy a karanténban élő személyt tilos látogatni.

 A vele élő családtagok ugyanakkor otthon maradhatnak, az elzárt hozzátartozó ellátása pedig az ő feladatuk lesz; ha egyedül élő személyről van szó, akkor az önkormányzatok kell ellássák az illetőt -hangzott el a sajtótájékoztatón. A családtagok maguk is tehetnek azért, hogy ne kapják el a betegséget: a karanténba zárt személy használati eszközeit és a lakást is érdemes gyakran fertőtleníteni, az érintettek pedig jobb, ha külön étkészletet, ha megoldható, mosdót is használnak – sorolta Mülller. A tisztifőorvos hangsúlyozta, a vírus nagyon érzékeny a klórra, érdemes tehát ilyen alapú fertőtlenítőszert (például 2-3 százalékos hígítású hipót) használni.
A kormányzati kommunikáció is beveti a nehéztüzérséget, igaz, ezúttal indokoltan - az idősek védelmében. Mint Dömötör Csaba államtitkár elmondta, kisfilmekben és online, print hirdetésekben tájékoztatják a legveszélyeztetettebb korosztályt arról, hogyan lehet elkerülni a fertőzést. Dömötör beszámolója alapján ezek nagyon egyszerű üzenetek lesznek: kerüljük a tömeget, a lázas betegekkel, és fertőzött zónákból érkezőkkel való érintkezést, ha mégis a koronavírus-fertőzés tüneteit észleljük, először házi orvosunkat hívjuk fel. 

Karácsony Gergely bejelentette: bezárnak a fővárosi könyvtárak és múzeumok

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.03.12. 16:18

Fotó: Mónus Márton / MTI
Péntektől nem lehet jegyet venni a buszsofőröknél, bezárnak a könyvtárak is, a főváros várja a kormánytól a pandémiás protokoll-tervet.
Budapest megmutatta legjobb szolidáris arcát ezekben a vészterhes időkben – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester csütörtöki koronavírusjárvány-ügyi tájékoztatóján. A városvezető szerint a fővárosi önkormányzat valamennyi cégénél fegyelmezetten végzik a munkájukat. A főváros három elv alapján szervezi a védekezést. Egyrészt maximálisan együttműködik a kormányzattal, bár úgy érzik, hogy a politika inkább csak követi az eseményeket és a meghozott intézkedések várhatóan nem fogják kiállni az idő próbáját. Fontosnak tartják a transzparenciát, mert most mindenki megalapozott tájékoztatást szeretne, de a városvezetés sem kap meg minden fontosnak tartott információt. A főváros nem haladja túl a kormány által kialakított kereteket, de maximálisan kihasználja azt. Éppen ezért a korábbi intézkedések mellett holnaptól nem lehet jegyet venni a buszokon a sofőröktől, ami részben a dolgozók védelmét szolgálja, részben az esetleges torlódás kialakulását kívánják ezzel megakadályozni. Ezért függesztették fel az első ajtós felszállásra vonatkozó előírásokat is. Arra kérik a kormányt, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a cégek rugalmasabb munkakezdéssel foglalkoztassák munkavállalóikat, amivel csökkenthető lenne a reggeli zsúfoltság. A fővárosi cégeket mindenesetre már felkérték, hogy tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést, ahol ez nem lehetséges, ott pedig alakítsák át, húzzák szét időben a munkakezdést. Az utasszámot folyamatosan ellenőrzik, de egyelőre nem tervezik a metró vagy a HÉV-ek leállítását. A szélesebb körű tájékoztatást szolgálja az is, hogy péntektől a közlekedési információs táblákon nem csupán a járatokról szóló információkat osztják meg az utazóközönséggel, hanem a védekezéssel kapcsolatos híreket is. A kormánytól ugyanakkor várják a pandémiás protokolltervet, hiszen Budapesten nem csupán a BKV és szerződéses partnerei vesznek részt a közösségi közlekedésben, hanem a MÁV és a Volánbusz is, bár folyamatosan egyeztetnek a cégekkel. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tanulmányozza más nagyvárosok járványügyi eljárásrendjét. A főváros nem keres kiskapukat, így a színházak és a mozik zárva tartására vonatkozó kormányintézkedést a lehető legszigorúbban értelmezik. Bezárnak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárai és a fővárosi fenntartású múzeumok is. A budapesti fürdők egyelőre tovább üzemelnek, de erre vonatkozóan is iránymutatást várnak az Országos Operatív Törzstől. A Belügyminisztérium mai tájékoztatóján egyébként az hangzott el, hogy az önkormányzatoknak egyelőre nincs különösebb teendőjük a védekezéssel kapcsolatban – ismertette a mai egyeztetés eredményét Tüttő Kata, a Fővárosi Operatív Törzs vezetője, aki szintén egy kicsivel szélesebb körű tájékoztatást szeretne kapni az országos törzstől a pánik megelőzésére. A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes egyúttal közölte: a főváros mindegyik cége rendelkezik pandémiás és üzletfolyamatossági tervvel, a fővárosi önkormányzat mindent el fog követni annak érdekében, hogy biztosítsák a közszolgáltatásokat.