Már lehet magánúton koronavírus-szűrést végeztetni, de nem olcsó

Publikálás dátuma
2020.03.12. 19:34
Illusztráció
Fotó: ROBERT MICHAEL / dpa Picture-Alliance/AFP
Az állami intézmények közül csak egy helyen szűrnek, de messze nem mindenkit.
Csak csütörtökön, egyetlen nap alatt 40 beérkezett mintán végezték el a húsz éve működő MikroMikoMed magánlaboratórium munkatársai a szűrővizsgálatot, hogy az elemzést kérő megtudja, megfertőződött-e a koronavírussal. Péntek délután már meg is kapják az eredményt és ha a garatból és orrból vett mintában nem mutatják ki a vírust, akkor holnap mehetnek iskolába vagy dolgozni – mondta el lapunknak a labor munkatársa, Ujhelyi Eszter. Egyre komolyabb igény mutatkozik ezekre a szűrővizsgálatokra, a hírekben többször megjelent, hogy a szűrést végző egyetlen állami intézményben, a Szent László Kórházban is sokan jelentkeztek, ott azonban csak azok szűrését végzik el, akik a fertőzés tüneteit észlelik magukon és még további indikációk is vannak. (A kormányzati tájékoztató honlap szerint eddig mindössze 730 mintavétel történt Magyarországon.) Az így kialakult hiány pótlására jelent meg az első olyan magánlaboratórium ajánlata, amely elvégzi a tesztet bárkin, aki megfizeti a szolgáltatást. Ez a páciensnek 28 ezer forintjába kerül, de ha kiszállást is kér, a laboratórium munkatársai további 15 ezer forintért házhoz is mennek a mintavételért. Ujhelyi Eszter arról számolt be lapunknak, hogy a fővárosban működő nemzetközi iskolákban merült fel nagyobb számban, hogy a gyerekeket csak akkor engedik vissza a közösségbe, ha letelik a kéthetes házi karantén ideje, vagy ha visz egy negatív teszteredményt, ami igazolja, hogy nem fertőződött meg a koronavírussal. Ugyanez a helyzet előfordul munkahelyeken is, ha egy kollégájuk külföldről tér haza. Mivel ez ahhoz túl drága vizsgálat, hogy sorozatszűrést végezzenek vele, maradnak az ilyen egyéni megoldások. A korábban épp a László Kórház mikrobiológiai laboratóriumát vezető doktornő azonban türelemre inti az elmúlt egy-két napban hazaérkezőket, mert a fertőzés csak 5-7 nap elteltével mutatható ki. Az első napokban a vírusszám olyan alacsony, hogy a vizsgálat csak megtévesztő negatív eredményt hoz, pedig az általuk beszerzett teszt nagyon érzékeny. Azt is elmondta Ujhelyi Eszter, hogy a már lezajlott fertőzést vérből tudják kimutatni, és ilyen tesztet is képesek végezni. Hozzátette azt is, hogy ilyen mintákat minden olyan labor képes vizsgálni, amelyik rendelkezik úgynevezett PCR engedéllyel. Ha pozitív vagy gyanús eredményt kapnak, azonnal értesítik a Tisztiorvosi Szolgálatot, a mintát pedig beküldik a Légúti Vírusok Nemzeti Referencia laborjába, a vizsgálat megerősítésére. A tesztanyagot és a mintavételhez szükséges eszközöket két és fél hét alatt szerezték be. 

Így vizsgálnak

A labor Facebook-oldalán olvasható tájékoztató szerint a  mintavétel (ami előtt 8-12 órával tilos enni, inni, és fogat mosni a kórokozó hígulásának elkerülése miatt)2 steril pálcával történik az orrból és a garatból. A mintavétel után a pálcák transzport folyadékba kerülnek, lezárás után a minta szobahőmérsékleten tárolva a laboratóriumba kerül.  A laboratóriumi vizsgálat (nukleinsav izolálás és qPCR vizsgálat) a MikroMikoMed laboratóriumában történik, biohazard minősítésű fülkében. Eredmény (lelet) kiadása a minta laboratóriumba érkezése után 24 órával történik. Árak: Mintavétel: 3 000 forint Kiszállás: 15 000 forint Mintavevő, vizsgálat, leletezés: 25 000 forint 

Frissítve: 2020.03.12. 19:37

Pánikszerűen teszik utcára a hallgatókat, egymást segítik az egyetemisták

Publikálás dátuma
2020.03.12. 17:17
Üres folyosó a Corvinuson
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
„Szolidáris lakhatással” próbál segíteni Hallgatói Szakszervezet azokon, akiknek napokon belül el kell hagyniuk kollégiumi szobájukat, de hazaköltözni ilyen gyorsan nem tudnak.
A kormány szerdai döntése nyomán nemcsak az egyetemeken rendeltek el intézménylátogatási-tilalmat az új koronavírus terjedésének megelőzése miatt, hanem 
a kollégiumban lakó egyetemi hallgatóknak is haza kell költözniük, legkésőbb március 16-áig, vagyis jövő hét hétfőig. Az intézkedés több tízezer tanulót érinthet.

Ez alól csak a külföldi hallgatók jelentenek kivételt. A magyarországi egyetemisták legfeljebb csak méltányossági engedéllyel maradhatnak, ha máshogy nem tudják megoldani lakhatásukat. A Hallgatói Szakszervezet lapunk megkeresésére közölte: a kollégiumok pánikszerű, szervezetlen kiürítése azért is problémás, mert az ágyakat jellemzően szociális alapon, az úgynevezett szociális pontrendszer alapján osztják. Ez lehet a méltányossági eljárás alapja is, de erről egyelőre nem tudnak biztosat mondani. „Ha így lesz, az eljárás magánéleti és munkával kapcsolatos szempontokat nem nagyon fog figyelembe venni. Reméljük, találnak jobb, empatikusabb megoldást” – írták. 
A szakszervezet tájékoztatása szerint A 2017-2018-as tanévben a felsőoktatásban tanulók közül 38.846-an (az egyetemeken tanulók mintegy negyede) laktak kollégiumban, a számok idén is hasonlóan alakultak. Jelentős részük külföldi hallgató, akiknek száma évek óta emelkedik: tavaly körülbelül 33 ezren rendelkeztek aktív hallgatói státusszal. Arról, hogy közülük pontosan mennyien kollégisták, nincs pontos adat, de a szakszervezet szerint arányuk lényegesen magasabb lehet, mint a magyar hallgatók esetében. Csak a Stipendium Hungaricum program keretében 10 ezren érkeztek, nagy részük állami kollégiumokban lakik. 
A Hallgatói Szakszervezet így „Szolidáris lakhatás” kampányt indított, amellyel azokon a hallgatótársaikon szeretnének segíteni, akiket villámcsapásként ért az azonnali kiköltözésre való felszólítás, és nem tudják megoldani, hogy elhagyják a várost, amelyben tanulnak, élnek. Számukra alternatív lakhatást próbálnak biztosítani. „Ez a fenntartó, fenntartók dolga lenne, de kötelességünk szolidarítani.”
Bárki felajánlhat ágyat, szobát, kanapét, és mi összekötjük az érintett hallgatókkal. A mai nap folyamán már többeknek sikerült így szálláshoz jutniuk, de a megkeresések folyamatosan mind a felajánlók, mind a segítséget kérők oldaláról”

– közölték. A szervezet Facebook-oldalán már egy térképen is nyomon ehet követni az elérhető szállásokat.
Szerző

A semmiből lett fertőzött egy 49 éves magyar nő, megvan az első gyógyult is

Publikálás dátuma
2020.03.12. 16:28
Müller Cecília és Lakatos Tibor
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A határon négy magyar állampolgárt szűrtek ki, akik házi karanténba kerültek.
Öt határátkelőhelyen szűrik a külföldről visszatérő magyar állampolgárokat, négy Olaszországból érkező személyt pedig már házi karanténra is köteleztek a rendőrök – mondta el az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor törzsvezető.  
Mint hozzátette, a rendőrök az említett helyszíneken minden járművet ellenőriznek: a vizsgálatok során két román állampolgártól megtagadták a belépését, mert Olaszországból érkeztek, két, vonaton érkező dél-koreai turistát pedig Hegyeshalomnál állítottak meg, és küldtek vissza Ausztriába. Az ellenőrzőpontok felállítása jelenleg is zajlik a több mint 40 átkelőben; ahol nem lesz ilyen, ott a forgalmat korlátozzák majd.
Lakatos szerint az egyetemek már követték a kormány által elrendelt biztonsági előírásokat: a hallgatók nem járnak előadásokra, főként e-learninggel (a neten) tanulnak. Az iskolai tanítás ugyan nem marad el – sőt, a kormány saját hatáskörbe vonta a tanítási szünet kérdését – de a külföldi iskolai kirándulásokat betiltják, a külföldi tanulmányi programokat felfüggesztik. Lakatos Tibor azt is hangsúlyozta, hogy bizonyos állami cégeknél is munkahelyeknél korlátozhatják a dolgozók kiutalását is.
Megvan az első, koronavírus-fertőzésből gyógyult ember is Magyarországon

 – ezt már Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa jelentette be. Egy iráni egyetemistáról van szó, aki a sorozatos negatív tesztek után távozhatott a Szent László kórházból. Szlávik az újabb megerősített három fertőzöttről is beszélt. Egyikük szintén iráni hallgató, aki korábban kórházi karanténba került. 
Egy magyar fiatal is az új fertőzöttek között van, aki korábban Izraelben járt, és a jelek szerint ott érintkezett betegekkel. Járványügyi szempontból ugyanakkor  a legérdekesebb és legaggasztóbb a harmadik eset -  egy 49 éves magyar nő megbetegedése:
az asszony ő az utóbbi időben nem járt külföldön, nem érintkezett fertőzés szempontjából kockázatos személyekkel vagy csoportokkal, mégis pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A nő egyébként maga ment be a Szent László kórházba, amikor a betegség tüneteit észlelte.
A házi karantén szabályait Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette: mint elmondta, ez kötelező 14 napos otthoni elzárást jelent, amire a hatóságok kötelezik a fertőzészónából visszatérőket - a karanténba vonulás megtagadása pedig bűncselekménynek számít. Müller ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a karanténba küldöttek nem betegek, még csak beteggyanúsnak sem számítanak – az óvintézkedés a megelőzést szolgálja.
Aki ilyen karanténba kerül, az két héten át nem hagyhatja el otthonát, az ingatlant pedig felcédulázzák a hatóságok – matrica jelzi, hogy a karanténban élő személyt tilos látogatni.

 A vele élő családtagok ugyanakkor otthon maradhatnak, az elzárt hozzátartozó ellátása pedig az ő feladatuk lesz; ha egyedül élő személyről van szó, akkor az önkormányzatok kell ellássák az illetőt -hangzott el a sajtótájékoztatón. A családtagok maguk is tehetnek azért, hogy ne kapják el a betegséget: a karanténba zárt személy használati eszközeit és a lakást is érdemes gyakran fertőtleníteni, az érintettek pedig jobb, ha külön étkészletet, ha megoldható, mosdót is használnak – sorolta Mülller. A tisztifőorvos hangsúlyozta, a vírus nagyon érzékeny a klórra, érdemes tehát ilyen alapú fertőtlenítőszert (például 2-3 százalékos hígítású hipót) használni.
A kormányzati kommunikáció is beveti a nehéztüzérséget, igaz, ezúttal indokoltan - az idősek védelmében. Mint Dömötör Csaba államtitkár elmondta, kisfilmekben és online, print hirdetésekben tájékoztatják a legveszélyeztetettebb korosztályt arról, hogyan lehet elkerülni a fertőzést. Dömötör beszámolója alapján ezek nagyon egyszerű üzenetek lesznek: kerüljük a tömeget, a lázas betegekkel, és fertőzött zónákból érkezőkkel való érintkezést, ha mégis a koronavírus-fertőzés tüneteit észleljük, először házi orvosunkat hívjuk fel. 
Szerző
Frissítve: 2020.03.12. 16:58