Hatalmi túlsúlyon alapuló nyomás

Publikálás dátuma
2020.03.12. 21:26

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Központi Nyomozó Főügyészség a közelmúltban elutasította Horváth Aladár feljelentését, amit Orbán Viktor kormányfő ellen tett a gyöngyöspatai kártérítés ügyében. A polgárjogi politikus azonban nem hagyja annyiban: panasszal élt az elutasító határozattal szemben. Ahogyan arról beszámoltunk, a Magyarországi Roma Parlament Egyesület nevében fellépő Horváth Aladár szerint a „sértő, rágalmazó és gyűlöletre uszító” miniszterelnöki kijelentések megalapozzák a hivatali visszaélés és a becsületsértés gyanúját. A Központi Nyomozó Főügyészség nem így látta. A hivatali visszaélés bűntettén túlmenően az ügyészség – eltérve a Horváth Aladár által hivatkozott minősítéstől – a közösség elleni uszítás törvényi tényállásának keretein belül bírálta el a feljelentést. Az elutasító határozat szerint a miniszterelnöki közlések „ilyen jelleggel nem bírnak, uszítónak nem minősülnek, így a közösség elleni uszítás tekintetében sem tényállásszerűek”. Horváth Aladár fenntartja korábbi álláspontját. A miniszterelnök szerinte – kormányfői-pártvezetői tisztségében – hivatali visszaélést követett el azzal, hogy a társadalmi összetartozás alaptörvényi kötelezettségét megszegve a cigány közösséget a „politikai nemzetből kizáró, az apartheid típusú szegregációt támogató, a kormány számára kedvezőtlen bírósági ítéletet felülbíráló” nyilatkozatokat tett (és tesz). A polgárjogi politikus hivatali hatalommal való visszaélésként értékeli a nagy nyilvánosság előtt gyakorolt, a hatalmi túlsúlyon alapuló nyomásgyakorlást is. Sérelmezi azt is, hogy a miniszterelnöki nyilatkozatban a gyöngyöspatai cigány gyerekek elkülönítése és alacsonyabb szintű oktatása miatt megítélt kártérítés elutasítása után Orbán Viktor közvetlenül a fogvatartottak rossz börtönviszonyai miatt kirótt kártérítések elutasítását is említette. Túl azon, hogy ez is a bíróság döntésének semmibevételét jelenti, a nyilatkozat összekapcsolta a cigányság és a bűnözés fogalmát. Az ügyészség az említett nyilatkozatokat a „jogalkalmazást érintő közéleti állásfoglalásként” minősítette. Horváth Aladár fontosnak tartotta megjegyezni, hogy szerinte viszont olyan autokrata deklarációról van szó, amely a miniszterelnököt – és általa a végrehajtó hatalmat – a jog fölé helyezi. Demokráciákban a hatalmi ágak szétválasztásából eredő alkotmányos jogelv, hogy a kormányfő elvitathatja ugyan egy bírósági ítélet jogosságát és arányosságát, azonban annak végrehajtása számára nem lehet vita kérdése.
Szerző
Témák
Gyöngyöspata

Kímélje gyógyszerészét!

Publikálás dátuma
2020.03.12. 20:49

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Utcai sorban állást javasol a patikalátogatóknak a gyógyszerhatóság – szúrta ki a napi.hu. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján azt kéri a betegektől, hogy csak akkor lépjenek be a betegfogadótérbe, ha van szabad gyógyszerkiadó pult. A hatóság szerint ha a járványügyi helyzet indokolja, a gyógyszerész maga dönthet arról, hogy kizárja teljes egészében a betegeket az üzletéből és csak a kiadóablakon keresztül váltja-e be a vényeket. E levélben utasítják a patikák vezetőit arra is, hogy szedjék össze az orvosi vények aláírására kihelyezett tollakat, a vizespoharakat, a gyógyszertári szórólapokat és újságokat is. 
Szerző

Koronavírusos beteget találtak egy budai irodaházban

Publikálás dátuma
2020.03.12. 20:21

Fotó: Google Maps
Csütörtökön regisztrálták az újabb fertőzöttet, egy II. kerületi irodakomplexumban dolgozott.
A budapesti II. kerületben lévő Vízivárosi Irodaház egyik bérlőjének dolgozójánál is koronavírust diagnosztizáltak – tudta meg az Index. Az épületet éjszaka fertőtlenítik.
Az irodaház ingatlankezelőjétől a hírportál az információt kapta, hogy a betegséget a csütörtökön diagnosztizálták, és az operatív törzs által közölt esetszámban már ez a magyar beteg is szerepelt. A koronavírusos dolgozó saját bevallása szerint nem járt külföldön, és nem is érintkezett külföldiekkel - a lap más forrásból úgy tudja, hogy az újabb fertőzött már egy hete beteg lehetett, mikor felismerték nála a fertőzést. Nem kizárt, hogy ugyanarról a titokzatos esetről van szó, amiről a Népszava is beszámolt:
egy 49 éves magyar nő úgy kapta el a koronavírust, hogy egyetlen fertőzésgyanús személlyel sem érintkezett, és külföldön sem járt.

Biztos információnk ugyanakkor nincs, hiszen a koronavírusos esetekről tájékoztató hivatalos kormányzati oldal csütörtök délelőtt 10:40-kor frissült utoljára – több mint kilenc órával cikkünk publikálása előtt. A Vízivárosi irodáz B épületében működik egyébként Hollandia és Svédország követsége is. Hollandiában gyors ütemben terjed a vírus, már több mint 600 megbetegedést regisztráltak.  A fertőzött az A épületben dolgozott, ahol egyébként több cégnek van külföldi alkalmazottja. A helyszínen járó újságíró megtudta, hogy az irodaház tájékoztatta az ott dolgozókat a veszélyekről, sok helyre ki voltak téve kézfertőtlenítők is. Több cég alkalmazottai elővigyázatosságból már otthoni munkavégzésre álltak át. Csütörtök reggel a koronavírus miatt már kiürítették egy irodaház több emeletét, a UPC Magyarország egyik alkalmazottja volt koronavírus pozitív.
Szerző