lapszemle;koronavírus;

2020-03-13 07:08:37

Védőfelszerelés nélkül ápoltak több napig a dolgozók az egy fertőzöttet, hiába kérték, tesztet nem kaptak

Több napig ápolták a koronavírusos beteget a Szent Jánosban védőfelszerelés nélkül, a dolgozókat azóta sem tesztelték. Az épületet, ahol a beteg feküdt tegnap délután zárták le, és az utolsó műszakot haza sem engedték.

Az egyik csütörtökön igazolt új koronavírusos eset több napig feküdt a Szent János kórház kardiológiáján. A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre, vagyis folyamatosan kapcsolatban vannak más betegekkel is - írja a 444.hu.

A kórházi osztályon csütörtökön fél napig úgy folyt a betegfelvétel, hogy már tudni lehetett: egy ott ápolt személy koronavírusos volt. A kórház dolgozói elmondták, hogy a beteg szombat este jelentkezett a kormány által működtetett zöld számon, mert napok óta lázas volt már. A tünetei alapján egy koronavírus-gyanús esetekre rendszeresített mentőt küldtek, és bevitték a Szent László kórház koronacentrumába. Ott hosszabb időt töltött egy váróban iráni állampolgárságú betegekkel. Arra jutottak a protokoll alapján, hogy valószínűleg nem koronavírusos, mert nem járt külföldön, és nem volt kapcsolatban gyaníthatóan vírusos személyekkel. Tesztet nem végeztek el rajta. Még az éjszaka a lakhelye szerint területileg illetékes János Kórházba küldték.

Ott külön szobába helyezték el ugyan, de semmilyen speciális, a koronavírus terjedését megakadályozó eszköz, felszerelés alkalmazására nem volt mód. Ilyenekkel a kórház ugyanis nem rendelkezik. A beteget szombat éjszakától csütörtök reggelig ápolták megfelelő maszkok és védőruházat nélkül a kórház dolgozói.

Kedden a Jánosban megállapították, hogy a betegnek a magas láza mellett tüdőgyulladása is van. A Szent László Kórház szerdán eljuttatott egy darab tesztet a Jánosba. A teszt elvégzéshez szükséges mintát már védőfelszerelésben vehette le a betegtől a nővér, de ez volt az egyetlen alkalom szombat éjjeltől kezdve, hogy komoly védőfelszerelésben közelíthettek a kórház dolgozói a beteghez.

Csütörtök reggelre a teszt alapján kiderült, hogy a beteg koronavírusos. Hamarosan visszaszállították a Szent László Kórházba.

A János Kórház érintett, 14-es épületében, (III-as belgyógyászati- és kardiológiai osztály) tegnap délután fél háromig zavartalanul zajlott a betegfelvétel, az emberek továbbra is ki-be jártak. Akkor zárlatot rendeltek el.