Előre szólt, hogy nem fog kesztyűs kézzel bánni a médiával Orbán szövetségese

Publikálás dátuma
2020.03.13. 08:00

Az új szlovén miniszterelnök érdekes mix, van benne egy kicsi Trumpból, Johnsonból és a magyar kormányfőből is.
Janez Jansa újra helyet követel magának az EU asztalánál, a bevándorlás keményvonalas ellenfeleként és Orbán Viktor szövetségeseként, írja a Politico. A visszatérése egészen valószínűtlen, ám a nagy kérdés az, hogy a nagy túlélő mennyire követi a magyar forgatókönyvet, ha átveszi a szlován kormány vezetését. Annál is inkább, mert a jövő év második felében országa lesz az unió soros elnöke. Egy szakértő szerint a 61 éves politikusban van egy kevés Trumpból, egy kevés Johnsonból, és egy kevés Orbánból. A magyar vezetőt az illiberális demokrácia bajnokaként uniós vezetők az Európai Parlamenttel együtt azzal vádolják, hogy aláássa a jogállamot, a sajtószabadságot, más közösségi értékekkel egyetemben. A magyar miniszterelnök visszautasítja az elmarasztalást, noha a Fidesz tagságát felfüggesztette a Néppárt és az ország ellen jogállami eljárás zajlik. A már említett elemző súlyos gondnak tartaná, ha Jansa megpróbálná ugyanazt csinálni, mint magyar partnere. Hazai szövetségesei aligha állítanák meg, mert nem érdekük, hogy boruljon a bili. A kisebb pártok ugyanis igyekeznek megerősíteni saját helyzetüket a következő választás előtt, mert alighanem elvéreznének, ha idő előtt hívnák az embereket az urnákhoz. Jansa két éve hiába nyert a szavazófülkékben, senki sem volt hajlandó összeállni vele idegengyűlölő és populista retorikája miatt, és mert rendre elferdítette az igazságot, illetve kirohant politikai ellenfelei, továbbá újságírók ellen. Ám az akkor létrejött kabinet szétesett ez év elején. Így került ismét előtérbe a volt miniszterelnök, noha 7 éve korrupciós vádakkal elítélték, igaz, később másodfokon eltörölték a döntést. Olyan erős embernek igyekszik látszani, aki kiáll migráció, illetve az általa elfogultnak tartott sajtó ellen. Ugyanakkor rágalomnak nevezte azokat az értesüléseket, miszerint magyar barátja titokban anyagilag támogatta pártját. Viszont már jelezte, hogy nem fog kesztyűs kézzel bánni a médiával.
Szerző
Frissítve: 2020.03.13. 08:01

A koronavírus fogságában vergődik az Európai Bizottság, Olaszország kiakadt a védőfelszerelések kivitelének tilalma miatt

Publikálás dátuma
2020.03.13. 07:01

Ursula von der Leyen lényegében semmit sem tehet Párizs és Berlin intézkedései ellen.
Kemény erőpróba elé került az Európai Bizottság elnök asszonya: egyszerre kell(ene) megoldania migrációs válságot és a koronavírus okozta gondokat. Így minden más terve háttérbe szorult egyelőre, a klímavédelemtől a menedékpolitika reformján át az új Afrika-stratégiáig. Egyszerűen válságüzemmódba kapcsolt át. Ezt egyszer már az elődje, Juncker is megélte: amikor 5 éve megindult az emberáradat Európába és a tagállamok teljesen megosztottak voltak. Merkel „Isten hozott”-politikájával szemben ott áll Orbán kerítése. Akkor Ursula von der Leyen a kancellár mellé állt, most viszont minden fenntartás nélkül dicsérte, hogy a görögök lezárták a török határt. Ez a magyar vezető kései győzelmének tűnik. De ezúttal Erdogan maga szállíttatott buszokkal ezreket a határtérségbe, hogy politikai nyomást gyakoroljon Brüsszelre. Ugyanakkor orvosként von der Leyen minden bizonnyal pontosan tudta, hogy mi vár a földrészre. Itt a Bizottságnak meglehetősen nagy a mozgástere, de az elnök egyelőre azon van, hogy kifelé azt sugározza: kézben tartja a dolgokat. A migráció kapcsán ez sikerült is neki: a török államfő próbálkozása megfeneklett. A koronavírus viszont más tészta, ez esetben sok minden attól függ, egyezségre jutnak-e tagországok. Ám a vélemények már akkor eltértek, amikor arról volt szó, hogy adjanak-e több pénzt Erdogannak. És vonatkozik ez a fertőzésre is. Az olaszok arra panaszkodnak, hogy Berlin és Párizs leállította az egészségügyi védőfelszerelések kivitelét. Von der Leyen hangoztatja ugyan, hogy ilyen döntéseket nem szabad egyoldalúan meghozni, csak éppen a gyakorlatban nem sokat tud tenni.
Szerző

Trump elnökségébe kerülhet a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.03.12. 21:32

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A gazdaság a második és a harmadik negyedévben recesszióba fordulhat, ami sokat ártana újraválasztási esélyeinek.
Csütörtökre az Egyesült Államok is járvány-üzemmódra állt át. Egyre több iskolakörzetben rendeltek el rendkívüli szünetet, egyetemek százai álltak vagy terveznek átállni távoktatásra. Sok templom is zárva lesz, a rendkívül vallásos Kentuckyban ezt az állam kormányzója rendelte el. Különben is, a szövetségi kormánytól függetlenül, sok államban, megyében és városban a helyi vezetés saját hatáskörben lépett. Donald Trump szerda este józan hangvételű, tízperces tévébeszédben jelentette be, hogy pénteken éjféltől nem utazhatnak be az Egyesült Államokba az Európai Unió 26 országának állampolgárai (a két kivétel az Egyesült Királyság és Írország), illetve azok a személyek, akik az utóbbi két hétben megfordultak a schengeni övezetben. Az amerikai állampolgárok és állandó letelepedési engedéllyel rendelkezők hazatérhetnek, de karanténba kell menniük. Az elnök „külföldinek” nevezte a Covid-19 vírust, és Kínát, illetve az Európai Uniót hibáztatta a járvány behurcolásáért. Egységre szólított fel, szerinte az amerikai egészségügy a legjobb a világon és mindenképpen legyőzik a koronavírust. A Fehér Ház a béreket terhelő adók mérséklésével szeretné segíteni a vállalkozásokat, a Demokrata Párt a képviselőházban inkább a bajba kerülő dolgozóknak szánt segélycsomagot tervez. A piacok rendkívül rosszul reagáltak a válságra, csütörtökön a tőzsde több mint 7 százalékpontos esése miatt átmenetileg fel is függesztették a kereskedést. A gazdaság a második és a harmadik negyedévben recesszióba fordulhat, ami sokat ártana Trump újraválasztási esélyeinek. Az elnök szerint azonban csupán pillanatnyi nehézségről van szó, és a piacokkal minden rendben lesz. Az USA 44 tagállamában mostanra 1350-nél több fertőzött személy találtak, a halálos áldozatok száma 40-hez közelít. A Utah Jazz kosárlabdacsapatának játékosáról, Rudy Gobertről közvetlenül a szerda esti mérkőzés előtt derült ki, hogy fertőzött, mire további intézkedésig felfüggesztették az egész NBA-t és az egyetemi bajnokság most kezdődő rájátszása, a rendkívül népszerű „márciusi őrület” is zárt kapuk mögé kényszerült. A közszeretetnek örvendő filmszínész házaspár, Tom Hanks és Rita Wilson az interneten közölte, hogy Ausztráliában forgatva elkapták a fertőzést, de egyelőre csak a hagyományos influenzára emlékeztető tüneteik vannak.