Előfizetés

A koronavírus fogságában vergődik az Európai Bizottság, Olaszország kiakadt a védőfelszerelések kivitelének tilalma miatt

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.03.13. 07:01

Ursula von der Leyen lényegében semmit sem tehet Párizs és Berlin intézkedései ellen.
Kemény erőpróba elé került az Európai Bizottság elnök asszonya: egyszerre kell(ene) megoldania migrációs válságot és a koronavírus okozta gondokat. Így minden más terve háttérbe szorult egyelőre, a klímavédelemtől a menedékpolitika reformján át az új Afrika-stratégiáig. Egyszerűen válságüzemmódba kapcsolt át. Ezt egyszer már az elődje, Juncker is megélte: amikor 5 éve megindult az emberáradat Európába és a tagállamok teljesen megosztottak voltak. Merkel „Isten hozott”-politikájával szemben ott áll Orbán kerítése. Akkor Ursula von der Leyen a kancellár mellé állt, most viszont minden fenntartás nélkül dicsérte, hogy a görögök lezárták a török határt. Ez a magyar vezető kései győzelmének tűnik. De ezúttal Erdogan maga szállíttatott buszokkal ezreket a határtérségbe, hogy politikai nyomást gyakoroljon Brüsszelre. Ugyanakkor orvosként von der Leyen minden bizonnyal pontosan tudta, hogy mi vár a földrészre. Itt a Bizottságnak meglehetősen nagy a mozgástere, de az elnök egyelőre azon van, hogy kifelé azt sugározza: kézben tartja a dolgokat. A migráció kapcsán ez sikerült is neki: a török államfő próbálkozása megfeneklett. A koronavírus viszont más tészta, ez esetben sok minden attól függ, egyezségre jutnak-e tagországok. Ám a vélemények már akkor eltértek, amikor arról volt szó, hogy adjanak-e több pénzt Erdogannak. És vonatkozik ez a fertőzésre is. Az olaszok arra panaszkodnak, hogy Berlin és Párizs leállította az egészségügyi védőfelszerelések kivitelét. Von der Leyen hangoztatja ugyan, hogy ilyen döntéseket nem szabad egyoldalúan meghozni, csak éppen a gyakorlatban nem sokat tud tenni.

Trump elnökségébe kerülhet a koronavírus

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.03.12. 21:32

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A gazdaság a második és a harmadik negyedévben recesszióba fordulhat, ami sokat ártana újraválasztási esélyeinek.
Csütörtökre az Egyesült Államok is járvány-üzemmódra állt át. Egyre több iskolakörzetben rendeltek el rendkívüli szünetet, egyetemek százai álltak vagy terveznek átállni távoktatásra. Sok templom is zárva lesz, a rendkívül vallásos Kentuckyban ezt az állam kormányzója rendelte el. Különben is, a szövetségi kormánytól függetlenül, sok államban, megyében és városban a helyi vezetés saját hatáskörben lépett. Donald Trump szerda este józan hangvételű, tízperces tévébeszédben jelentette be, hogy pénteken éjféltől nem utazhatnak be az Egyesült Államokba az Európai Unió 26 országának állampolgárai (a két kivétel az Egyesült Királyság és Írország), illetve azok a személyek, akik az utóbbi két hétben megfordultak a schengeni övezetben. Az amerikai állampolgárok és állandó letelepedési engedéllyel rendelkezők hazatérhetnek, de karanténba kell menniük. Az elnök „külföldinek” nevezte a Covid-19 vírust, és Kínát, illetve az Európai Uniót hibáztatta a járvány behurcolásáért. Egységre szólított fel, szerinte az amerikai egészségügy a legjobb a világon és mindenképpen legyőzik a koronavírust. A Fehér Ház a béreket terhelő adók mérséklésével szeretné segíteni a vállalkozásokat, a Demokrata Párt a képviselőházban inkább a bajba kerülő dolgozóknak szánt segélycsomagot tervez. A piacok rendkívül rosszul reagáltak a válságra, csütörtökön a tőzsde több mint 7 százalékpontos esése miatt átmenetileg fel is függesztették a kereskedést. A gazdaság a második és a harmadik negyedévben recesszióba fordulhat, ami sokat ártana Trump újraválasztási esélyeinek. Az elnök szerint azonban csupán pillanatnyi nehézségről van szó, és a piacokkal minden rendben lesz. Az USA 44 tagállamában mostanra 1350-nél több fertőzött személy találtak, a halálos áldozatok száma 40-hez közelít. A Utah Jazz kosárlabdacsapatának játékosáról, Rudy Gobertről közvetlenül a szerda esti mérkőzés előtt derült ki, hogy fertőzött, mire további intézkedésig felfüggesztették az egész NBA-t és az egyetemi bajnokság most kezdődő rájátszása, a rendkívül népszerű „márciusi őrület” is zárt kapuk mögé kényszerült. A közszeretetnek örvendő filmszínész házaspár, Tom Hanks és Rita Wilson az interneten közölte, hogy Ausztráliában forgatva elkapták a fertőzést, de egyelőre csak a hagyományos influenzára emlékeztető tüneteik vannak.

London is hangot váltott a koronavírus ügyében

Nagy-Britanniában is új fejezet nyílt a koronavírusra adott válaszban.  Csütörtök délután a Downing Street 10.-ben ülést tartott a COBRA nemzetvédelmi bizottság, hogy meghatározza az egyre gyorsabban terjedő koronavírusra adott kormányzati választ. A bizottság döntése értelmében második szakaszába lépett a COVID-19 járvány kezelése, immár nem a megfékezés, hanem a késleltetés a megfelelő módszer. Ennek jegyében igyekeznek foganatosítani az ún. "szociális távolságtartást", elkerülni az emberek fizikai közelségét és a nagy tömegrendezvényeket, abban a reményben, hogy a késleltetéssel időt lehet nyerni, hiszen mire a pandémia elszabadulna, beköszönt a vírus által "nem kedvelt" meleg idő, illetve megérkezhet a terjedést megakadályozó védőoltás. A tanácskozást a legfrissebb számok ismeretében tartották. Az Egyesült Királyságban 596-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, ami az elmúlt 24 órában eddigi rekorddal felérő 140 új esetet jelentett. A halálos áldozatok száma elérte a tízet. Az operatív testület ülését követő sajtótájékoztatóján Boris Johnson "egy nemzedék legsúlyosabb egészségügyi válságaként" jellemezte a megbetegedéseket. Ennek és a nap folyamán bejelentett, a magyar- és olaszországihoz hasonló drákói dublini és edinburgh-i intézkedéseknek ellentmondva a legfontosabb tanács az, hogy az emberek a legcsekélyebb fertőzési tünetekkel is legalább hét napig maradjanak otthon és tartsák magukat távol az idősebbektől, illetve a krónikus betegségekkel küzdő személyektől. Boris Johnson egyelőre csak "fontolgatja" sportesemények betiltását, az iskolák pedig egyelőre nyitva tartanak. A bizakodó kormányfő szerint a szigetország "nemzeti összefogással úrrá lesz a krízisen".